MESSIS OVERMANN?Sjelden har Messi slitt like mye som i duellen med greske Sokratis Papastathopoulos. Men hva hjelper et Argentinas motstandere i VM? Foto: AP/Thanassis Stavrakis)
MESSIS OVERMANN?Sjelden har Messi slitt like mye som i duellen med greske Sokratis Papastathopoulos. Men hva hjelper et Argentinas motstandere i VM? Foto: AP/Thanassis Stavrakis)Vis mer

Da Messi nesten ble tatt...

...var Argentina likevel nesten like gode.

||| NÅR Leonel Messi lot seg stoppe på ganske ærlig vis i 80 minutter av bunnlaget Hellas, kan det tolkes som et tegn på bedre tider for Argentinas motstandere i dette mesterskap.

Men her skal ingen tilhengere av den nestbeste fotballen glede seg for tidlig. Ti minutter før slutt dukket sportens yndling ut av Sokraatis skygge like hel og fin som før, og inntil da var det egentlig bare han som var blitt borte på det argentinske B-laget.

Maradonas Argentina med reservenes reserver hygget seg med VM som før.

ET GODT gammeldags frimerke er ellers noe som hører med på veien videre som verdens beste fotballspiller. Spillere i samme posisjon har hatt det før. Det er som regel en vanesak. Som Maradona som elegant ble stemplet ut av italienske Claudio Gentile i 1982, mens han lekende lett slapp unna Englands Peter Reid i Mexico-VM fire år seinere.

Sånn lærte sannsynligvis både Messi og lagkameratene en del fra denne kampen der grekernes nummer 19 Sokratis Papastathopoulos; altså heretter bare Sokratis blant ikke-greske venner, lenge hadde kontroll på verdens beste spiller.

I motsetning til Gentile som først og fremst nektet  Maradona ball etter å ha videoanalysert den argentinske mirakelgutten i dagene før 1982-kampen, benyttet Sokratis nettopp avstand for å få oversikt over Messis ballberøring. Grekeren lot Messi ta det første trekket før han med god fart og lange bein bremset argentineren ved hjelp av røff kroppskontakt.

DET ble et overraskende ærlig og effektivt markeringsspill der Messi mer og mer følte seg på defensiven. Allerede midt i førsteomgangen prøvde han å gjenopprette æren med en tunnell, men mislyktes. Så stoppet Sokratis et veggforsøk, før en ganske grå Messi-omgang ebbet ut med et enslig fikst skudd.

Men dette argentinske laget er mye mer enn sitt unge geni og ikke helt avhengig av at han fungerer maksimalt i alle kamper. Nettopp Maradonas tilsynelatende totale fristilling av Messi, gjør laget også mindre sårbart når han blir nøytralisert.

LIKEVEL valgte Maradona å møte grekernes frimerketaktikk med et lite mottrekk. Etter pause ble Messis utgangspunkt flyttet fra en tilbaketrukket midtspiss til en dyp høyrekant. Det gjorde at han oftere fikk starte rettvendt med ballen i forsøket på å riste av seg Sokratis innover i banen.

Rent duellmesig gikk det ikke så mye bedre. Sokratis hadde grei kontroll på sin supermann helt til argentinerne tok ledelsen 1 - 0 etter en Messi-corner. Da var VM-alvoret slutt.

NÅR det starter igjen i 1/8 dels finalen er Mexico motstander og nivået flyttes et hakk oppover. Både Messi og Argentina virker absolutt klar for det.

Vel var vidunderbarnet frustrert mot Hellas idet Sokratis plukket poeng etter poeng i den interne fighten, men Messi faller ikke i konsentrasjon på samme vis som for eksempel Maradona. Derfor kunne han så lett markere seg med et par lekre detaljer og forspillet til 2 - 0 mot slutten av dette oppgjøret.

samme vis er Messis betydning for Argentina mye mindre enn Maradonas totale dominanse i 1986. Det reflekterer selvsagt den forskjellen i kvalitet som fortsatt er der mellom fotballferdighetene til trener og elev, men også konturene av et usedvanlig solid og balansert argentinsk lag.

Og fortsatt vokser det underveis.

Til nå har Maradona brukt hele 20 forskjellige spillere på banen og hver eneste en av dem må ha følt seg ønsket. De klemmene og den hengivenheten som treneren øser ut over alle som er i nærheten, er smittende.

På et lag i sånt humør holder det ikke med et frimerke for å få det sendt ut av VM.