Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Michael Laudrup sa nei måtte danskene tenke seg godt om. Og så valgte de en fjellape

Det er ikke overraskende at Åge Hareide er ansatt som dansk landslagstrener. Men for bare tre måneder siden ville det vært en sensasjon.

FJELLAPEN: DBU presenterte Åge Hareide som ny dansk landslagstrener i formiddag. Foto: NTB Scanpix
FJELLAPEN: DBU presenterte Åge Hareide som ny dansk landslagstrener i formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Les også: Åge Hareide bekreftet som ny dansk landslagssjef

STÅLE SOLBAKKEN HAR i flere år vært et navn i den danske landslagstrenersitusjonen. Hvilket er naturlig. Åge Hareide derimot, ikke i det hele tatt.

FØRST DA HAN gjorde store ting på den andre siden av broen dukket navnet hans opp i danske medier. Naturlig det også. Det er nemlig ikke bare cv'en hans som fikk en ekstra internasjonal dimensjon med Malmö og erfaringene fra Champions League. Personen Åge Hareide har også tatt skritt. Og spesielt gjennom det siste året har han gått fra å være en god fotballtrener til å bli en slags statsmannsaktig fotballtrener.

Åge Hareide kler bedre enn noen gang å være Åge Hareide.

MULIG DET HAR noe med alderen å gjøre (62). I så fall bekrefter Åge Hareide det jeg alltid har ment, at et av hovedpoengene ved å bli eldre er å bli en smule klokere også. For erfaringer og kunnskap kommer ikke til sin rett om du ikke evner å bruke det gjennom klokskap.

Det som også heter å lære av sine feil.

ÅGE HAREIDE VAR selvfølgelig ikke øverst på lista da Dansk Boldunion tidlig i høst begynte å sondere terrenget etter Mortel Olsens arvtager. Så lenge han puster vil den plassen alltid være forbeholdt Michael Laudrup. Men det er ikke nok å ønske noen så lenge den som er ønsket ikke ønsker det selv.

Og Michael Laudrup ønsker ikke å bli dansk landslagstrener nå, det fikk vi vite for noen uker siden.

Det er derfor Åge Hareide er blitt det.

HVOR LANGT NED på lista han var, om det heller ikke er sånn at Åge Hareide var det danske fotballforbundets andrevalg, spiller heller ingen rolle. Det er ikke de som sier nei som betyr noe. Bare han som sier ja. Og da Åge Hareide for et par måneder siden uttalte at han følte det som en ære å bli nevnt i diskusjonen rundt Morten Olsens etterfølger, skjønte jeg at han hadde lyst.

I dag, hvilket var for alle å se under presentasjonen i Parken, vet jeg at Åge Hareide er mektig stolt også.

OG DET HAR han grunn til. Det er nemlig ikke bare en ny jobb han har fått. Gjennom denne ansettelsen har dansk fotball gitt Åge Hareide det ultimate komplimentet. For selv om Ståle Solbakken har gått fra å være helnorsk til halvt dansk, så er det fortsatt sånn at rødt, hvitt og blått er landet der fjellapene bor.

Landet der man sparker fotball.

Uten helt å vite hvordan man spiller den.

ÅGE HAREIDE ER en trener med mye suksess. Og han er en av Norges beste gjennom tidene. I tillegg er han en del av en eksklusiv gruppe trenere som har vunnet ligamesterskap i tre land. Og så har han denne x-faktoren vi nordmenn ofte blir litt beklemte over når den kommer oss for nær, men som vi hyller til de milde grader når noen av bransjens største trenere blåser en sikring eller tre.

Dette retningsbestemte sinnet og raseriet, hvis hensikt alltid er ment å hellige middelet.

ETTERMÆLET HANS SOM norsk landslagstrener ble ødelagt av uåret 2008 da Norge ikke vant en eneste landskamp. I tristheten over at det nå vil gå minst to år til før Norge igjen er i et sluttspill, og gjerne helst fire (EM 2020), er det lett å glemme at det ikke er Åge Hareides skyld at Norge ikke kvalifiserte seg til EM i Østerrike og Sveits i 2008. Det var Thomas Myhres. For ingen trenere kan gardere seg mot kamper der laget ditt plutselig spiller med åpent mål.

Slik Norge gjorde da det gjaldt som mest mot Tyrkia i 2007.

JEG TROR IKKE Åge Hareide har personlige behov for å revansjere den nedturen. Han har bare mer å gi. Oppturene i Malmö, selv om 0-17 på de tre siste kampene i Champions League er et resultatmessig sort hull, har gjort ham sulten på mer. Som en trener i stadig utvikling kommer han med oppjusterte erfaringer han ønsker å prøve ut og bidra med. Og er det noe dansk fotball trenger etter EM-nedturen og play-off-ydmykelsen av Zlatan Ibrahimovich, så er det en vinner.

Åge Hareide er en vinner.

 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media