LURERI:  Molde ble lurt av sin egen speaker da de mottok bud på Daniel Berg Hestad (t.v). Cristiano Ronaldo skulle bytte nasjonalitet for å hjelpe Portugal i økomisk krise, mens Vålerengas Milos Mirkovic kostet klubben dyrt.
LURERI: Molde ble lurt av sin egen speaker da de mottok bud på Daniel Berg Hestad (t.v). Cristiano Ronaldo skulle bytte nasjonalitet for å hjelpe Portugal i økomisk krise, mens Vålerengas Milos Mirkovic kostet klubben dyrt.Vis mer

Da Molde fikk bud på Berg Hestad fra en Premier League-klubb, viste det seg å være deres egen speaker som sto bak

Fotballverdenes største overgangsbløffer.

(Dagbladet): Katta i sekken, kanonkjøp, katastrofehent, kjempesignering.

Fotballverdenen er full av gode og dårlige kjøp. Noen ganger er det rett og slett rent lureri.

The Mirror har laget en elegant liste over noen av fotballverdenens største i bløffer.

Vi i media elsker å skrive om overgangsryktene, men det kan bli mange og til tider uoversiktlig. Og med den rykteflommen som i 2015 eksisterer, er det faktisk de færreste som viser seg å være sanne.

Mens noen rykter er spinnville er andre ren og skjær oppspinn.

Oppspinn Det har en rekke Arsenal-fans fått erfare. Og kanskje var du blant Arsenal-fansen som leste om vindunderbarnet Rex Secco som var på vei til klubben for nesten 400 millioner. Ryktet om det enorme talentet spredde seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

 3,5 MILL:  Milos Mirkovic fikk en Tippeliga-kamp for Vålerenga og kostet i alt 3,5 millioner kroner.
3,5 MILL: Milos Mirkovic fikk en Tippeliga-kamp for Vålerenga og kostet i alt 3,5 millioner kroner. Vis mer

Det var bare et problem: Rex Secco finnes ikke. Hvem som står bak det hele vites ikke. Tottenham-supporter kanskje?

For sju år siden var det et annet stortalent som Arsenal ledet jakta på.

Masal Bugdov var stortalentet, som en nasjonal avis også rakk å skrive om, før det visste seg at heller ikke han eksisterte, skriver The Mirror. Det er ikke bare i England falske spillere har dukket opp. Her hjemme er det flere klubber som har blitt bløffet.

Falsk alder Vi ringer talentspeider Stig Thorbjørnsen for å høre om han husker noen merkelige overganger fra sitt omfattende fotballiv. Talentspeideren har aldri vært del av noen bløffer som hører hjemme i denne saken, men den tidligere RBK-spilleren ber oss sjekke litt opp rundt en togoleser i Brann for rundt ti år siden.
Og Thorbjørnsen husker rett.

Vinteren 2005 kom en togoleser på prøvespill i Brann. Cherif Toure-Maman var hans navn. Han sa han var 20 år gammel og hadde med seg et pass som underbygde påstanden.

Det var bare et problem: Da Charlie Miller skulle hilse på Toure-Maman, kjente han igjen mannen. «Har ikke jeg spilt med deg i Livingston»? Bergensavisen startet jobben med å finne ut hvem som virkelig var på prøvespill i Bergen.

 BUD FRA PREMIER LEAGUE:  Molde mottok et bud på sin spiller Daniel Berg Hestad fra Premier League-klubben Sheffield Wednesday. Det viste seg å være en forfalsket faks.
BUD FRA PREMIER LEAGUE: Molde mottok et bud på sin spiller Daniel Berg Hestad fra Premier League-klubben Sheffield Wednesday. Det viste seg å være en forfalsket faks. Vis mer

Det likte ikke Toure, som selv møtte opp i avisas lokaler. Han dro selv fram sitt pass som skulle bevise at han var 20 år gammel. Men avisas redaktør så fort at det siste sifferet i fødselsåret var tuklet med.

Toure-Manan forsvant fra avislokalene og Bergen i det stille. Året etter spilte han VM for Togo — 25 år gammel.

VIF-smell Vålerenga har ikke alltid truffet med sine import-hent. Sjeldent har de truffet dårligere enn da Milos Mirkovic kom til klubben.

- Det kom en svensk agent og fortalte om en god jugoslav som hadde vunnet ligaen der borte. Et kjempekjøp fikk vi beskjed, sa VIF-investor Øystein Stray Spetalen om kjøpet i et intervju med NRK.

- Han var raskere enn John Carew på 60 meter, så vi bestemte oss for å trå til. Den svenske agenten skulle ha 200 000 dollar i kontanter, så en investor måtte ned i banken for å veksle. I tillegg kom sign on fee, husleie og en treårskontrakt. Totale kostnader kom på 3,5 millioner.

Mikrovic fikk 74 tippeligaminutter mot Strømsgodset for Vålerenga hvor han attpåtil ble utvist.

 LØY OM ALDEREN:  Cherif Toure-Maman (ringet rundt) sa han var 20 år da han var på prøvespill i Bergen i 2005. Et år senere spilte han for Togo - som 25-åring. Her før VM-møtet mot Sveits. Foto: NTB Scanpix.
LØY OM ALDEREN: Cherif Toure-Maman (ringet rundt) sa han var 20 år da han var på prøvespill i Bergen i 2005. Et år senere spilte han for Togo - som 25-åring. Her før VM-møtet mot Sveits. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Fotballkjennere sa at han holdt et norsk 4. divisjonsnivå, sier Spetalen videre i intervjuet.

Berg Hestad ønsket av Sheffield Wednesday I januar 1999 meldte flere norske medier at Daniel Berg Hestad var ønsket av Premier League-klubben Sheffield Wednesday. Molde-ledelsen bekreftet også at de hadde mottatt et bud på over 30 millioner for midtbanespilleren.

Noen dager senere kom det fram at budet aldri kom fra Premier League-klubben. Det var Moldes egen speaker som hadde forfalsket en faks hvor han bydde på spilleren. Wednesday startet en intern etterforskning og Hattrem var ikke Molde-speaker den kommende sesongen.

- Den faksen ble diktet opp. Det var ment som en internspøk. Planen var bare å tulle litt med Molde-kontoret, som dagen før hadde sagt at de ikke kom til å selge noen spillere samme hvor stort budet var, ler Erik Hattrem.

Ronaldo til Spania Også i landslagsfotballen finnes det noen elleville historier. Cristiano Ronaldo ble verdens dyreste fotballspiller da han ble kjøpt av Real Madrid i 2009. To år seinere ble det seinere at Ronaldo var i ferd med å bli solgt for over 1,5 milliard.

Ikke fra Real Madrid, men fra Portugal til Spania. Ifølge de daværende ryktene var Ronaldo åpen for å bytte nasjonalitet for hjelpe sin nasjon med sin enorme gjeld..

I 2001 dukket den Taribo West opp på Liverpools treningsfelt. Engelske journalister var på plass, og spurte nigerianeren, som hadde vært klubbløs noen måneder etter å ha spilt for Derby, om han var i forhandlinger med Liverpool.

 TIL SPANIA:  Cristiano Ronaldo var villig til å bytte nasjonalitet for hjelpe sitt land gjennom den økonomiske krisen. Alt var bare oppspinn. Foto: AP Photo/Armando Franca
TIL SPANIA: Cristiano Ronaldo var villig til å bytte nasjonalitet for hjelpe sitt land gjennom den økonomiske krisen. Alt var bare oppspinn. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

- Jeg har bestått den medisinske testen og skrevet under på en fireårskontrakt, svarte West. Seinere på dagen avviste Liverpool-manager Gerard Houlier at det var tilfellet. Houlier påsto at West bare var på treningsfeltet for å besøke sin venn Bernard Diomende.