Da Neymar var 13 år tok han reisen som forandret familiens liv

Tomhendt hjem etter 19 dager i Spania.

VM-SUPERHELTEN: Neymar er redningsmann og superstjerne for hele Brasil, etter fire mål på tre kamper så langt i mesterskapet. En bok utgitt like før VM-start forteller at han egentlig skulle ha flyttet til Spania for ni år siden. Foto: EPA / MARCELO SAYAO / NTB SCANPIX
VM-SUPERHELTEN: Neymar er redningsmann og superstjerne for hele Brasil, etter fire mål på tre kamper så langt i mesterskapet. En bok utgitt like før VM-start forteller at han egentlig skulle ha flyttet til Spania for ni år siden. Foto: EPA / MARCELO SAYAO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En hel verden lar seg blende av Neymar, Brasils VM-angriper.

22-åringen scoret to mål mot Kamerun i går, og er per i dag VMs toppscorer med fire scoringer.

TEGNESERIE: Neymar er den store helten i hele Brasil. Her er spissen siom tegneserie på fortauet i Fortaleza i Nord-Brasil. Foto: AP /Fernando Llano / NTB SCANPIX
TEGNESERIE: Neymar er den store helten i hele Brasil. Her er spissen siom tegneserie på fortauet i Fortaleza i Nord-Brasil. Foto: AP /Fernando Llano / NTB SCANPIX Vis mer

For Santos FC-supportere er Neymars tekniske finesser og målteft bare slik det skal være. De som følger klubben fra Vila Belmiro-distriket i Santos har visst om dette siden Neymar underskrev sin første avtale med hvittrøyene i 2003.

Allerede to år senere var 13-årige Neymar en lysende stjerne på fotballhimmelen, og han fikk stående invitasjoner til å besøke europeiske storklubber.

Tomhendt fra Madrid En tur til Real Madrid forandret ikke bare guttungens liv, men også hele familiens tilværelse. Og alt skjedde på tross av at Neymar og faren dro hjem fra Madrid tomhendte, frivillig.

TRENDSETTEREN: Da Neymar viste seg med hanekam ble sveisen plutselig trendy i hele Brasil. Foto: REUTERS / Paulo Whitaker / NTB SCANPIX
TRENDSETTEREN: Da Neymar viste seg med hanekam ble sveisen plutselig trendy i hele Brasil. Foto: REUTERS / Paulo Whitaker / NTB SCANPIX Vis mer

I en ny bok «Neymar: Min historie - samtaler med min far» beskrives returen fra Spania som et vendepunkt for hele familien.

The Guardian har trykket et utdrag fra boka, der far Neymar Da Silva senior tar et tilbakeblikk på besøket hos galaktikosene.

Neymar (13) endte opp med å takke nei til Real Madrid, og fikk i stedet en slags proffkontrakt i Santos. Dermed kunne han brødfø hele familien.

- Neymar jr var allerede en suksessrik ungdomsspiller, og klubben trodde på framtida hans. Med den nye avtalen kunne vi flytte fra huset i Praia Grande og kjøpe en bedre leilighet. Santos var vårt hjem og den første leiligheten vi kjøpte var rett ved klubben, forteller Neymar senior.

BOK: I Neymars «Min historie», her den britiske utgaven, går faren i detalj om besøket i Real Madrid.
BOK: I Neymars «Min historie», her den britiske utgaven, går faren i detalj om besøket i Real Madrid. Vis mer

To år tidligere hadde mamma Nadine sluttet i jobben takket være sønnens Santos-lønn. Nå var det seniors tur, han skulle fungere som rådgiver på full tid.

Hjemlengsel I boka uttaler pappa Neymar at hjemlengselen ble for stor under det 19 dager lange besøket i Madrid, på tross av sportslig suksess med 27 mål på trening.

Real Madrids plan var at Neymar skulle bli hovestadsklubbens svar Leo Messi - argentineren ble plukket opp og flyttet til Spania i ung alder.

NEYMAR

Fullt navn: Neymar da Silva Santos Júnior
Posisjon: Angriper
Nummer: 11 for Barcelona / 10 for Brasil
Født: 5. mai i 1992 i Mogi das Cruzes, Sao Paulo
Vekt: 64.5 kg
Høyde: 175 cm

Neymar ble i stedet boende i Brasil, i åtte år til.

- Han savnet alt. Jeg så Neymar jr ble mer og mer trist for hver dag. Lufta var tung. Real Madrid gjorde alt for oss, men øyeblikket var ikke rett. Og Juninho (Neymars klengenavn) var enig. Så vi fløy hjem til Santos.

Det tok bare fire år før han debuterte som 17-åring for Santos, og han ble straks en superstjerne i klubben som også fostret selveste Pelé.

Neymar var lettbeint, spilleren som svevde hurtig over gresset med ballen i beina.  Han er dribleren «alle» elsker. Han er avslutteren som velger de vakreste løsningene - og som lykkes med chippen når breisida holder.

Skulle til Europa - Vi visste det ville komme nye tilbud i karrieren, til rett tid og sted. Jeg følte at Neymar jr trengte å modnes i Santos, og få spille i brasiliansk fotball først. En dag skulle han til Europa, for å lære mer, forteller pappa Neymar i boka.

Den dagen kom i fjor, 3. juni. 55 000 Barcelona-supportere møtte opp på Camp Nou for å ønske 21-åringen velkommmen.

Da reiste han fra Santos med 103 kamper og 54 mål som attest. Og pappa hadde rett.

Europa-sjansene kom igjen, for å si det mildt. Tilbudene haglet over angriperen som siden Santos-debuten fort ble Brasils mest myteomspunnede spiss.

Da han var 19 år hadde han allerede sponsoravtaler for 100 millioner kroner. Samme år registrerte han sitt eget varemerke i bokstavene «NJR» og tallet «11». Bare for Brasil bruker han trøye nummer 10.

SJEKKET GODT: Neymar kostet mer enn 700 millioner kroner da Barcelona kjøpte han i fjor sommer. Her er bilder fra legesjekken i Spania. Foto: AFP / HO/ FC BARCELONA/ MIGUEL RUIZ / NTB SCANPIX
SJEKKET GODT: Neymar kostet mer enn 700 millioner kroner da Barcelona kjøpte han i fjor sommer. Her er bilder fra legesjekken i Spania. Foto: AFP / HO/ FC BARCELONA/ MIGUEL RUIZ / NTB SCANPIX Vis mer

Fra 2010 noterte han seg tre strake toppscorertitler og fire året spiler-trofeer. I fjor vinter ble han den første brasilianeren på forsida av Time Magazine med tittelen: «Hvordan Brasil-stjernen Neymars karriere forklarer landets økonomi».

Tegneseriefigur Og selv om Barcelona har skuffet det siste året, har Neymar notert fine 15 mål på 41 matcher i debutsesongen.

Neymar er fortsatt selve boomenes Brasil-boom. I VM-landet har han sin egen tegneserie. Han har datet Brasils største såpeoperastjerne og viser seg dansende på konserter med popstjerner.

Da han anla mohikaner-sveis fulgte Brasils ungdom etter. Da han ble blond under VM ble det rush hos brasilianske frisører.

På landslaget står han med 35 nettkjenninger på 52 matcher, åtte på seks i 2014. Han er 64,5 kilo gull fordelt på 175 cm diamanter i Brasil.

Formel 1-fører Felipe Massa kjørte med Neymar-figur i hjelmen i Østerrike GP og vant lørdag.  Det var Neymar-magi, det også.

Ikke VM-press 22-åringens popularitet kjenner ingen grenser, og som han sa etter de to målene i går:

- Det er ikke noe press, svarte Neymar da Dagbladet var på pressekonferansen etter kamp i Salvador i natt.

- Dette har jeg sagt i alle intervjuer: Det er ikke noe press når en drøm du har gått, går i oppfyllelse, når noe får oppleve noe du har ønsket deg hele livet, og hatt som mål siden du var liten gutt.

VM lover godt for Brasil, Neymar får tilsynelatende absolutt alle drømmer oppfylt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer