Island - Norge klokka 22.00

Da Norge mot Island endte i Riise-rabalder

Kampen mot Island i kveld er en ny, ørkesløs forestilling før alvoret starter med Nations League i september. Litt mer temperatur var det forrige gang Norge spilte i Reykjavík.

I STORMEN: John Arne Riise fikk mange spørsmål om Twitter-meldingene sine etter kampen mot Island i september 2012. Her med mediene rundt seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I STORMEN: John Arne Riise fikk mange spørsmål om Twitter-meldingene sine etter kampen mot Island i september 2012. Her med mediene rundt seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Island – Norge, kl. 22.00 på TV 2

REYKJAVÍK (Dagbladet): For 34. gang i historien spiller Norge mot Island lørdag kveld. Interessen for kampen i Norge kan knapt sies å være på kokepunktet.

Det var en gang da Norge pleide å feie over lilleputten fra Sagaøya. De siste åra er maktbalansen endret: Island forbereder fotball-VM og er klare favoritter i kveld. For Norge er det en ny treningskamp, i det som har vært en ørkesløs periode med kamper uten betydning for andre enn trener Lars Lagerbäck og spillerne.

Større temperatur var det forrige gang Norge spilte i Reykjavík. Datoen var 7. september 2012. Det var starten på VM-kvalifiseringen, og norsk fotball sto overfor en begivenhet: For første gang i historien skulle en spiller få sin 105. landskamp. Det var én mer enn den daværende rekorden til Thorbjørn Svenssen.

Spillerens navn: John Arne Riise.

Men begivenheten munnet ut i et spetakkel uten like.

Ville ikke dra

Vi skrur tida seks år tilbake:

I dagene før kampen teller Riise ned til det som skal bli hans store kamp. Han ønsker at mamma Berit og pappa Tormod skal være til stede på Laugardalsvöllur i Reykjavík. Riise henvender seg til fotballforbundet og lurer på om de to kan være med lagets charterfly og bo på lagets hotell.

Han får «ja» til det første, men «nei» til det siste. Bosted må de fikse selv. Berit Riise ønsker et mer «entusiastisk opplegg» rundt turen og ender opp med ikke å dra.

Vel framme i Reykjavík forbereder laget seg til den første kampen i VM-kvalifiseringen. Som vanlig er det mye dødtid, og ett år i forveien har John Arne kommet seg på mikrobloggtjenesten Twitter. Før kampen finner han ut at han vil «sette på plass» folk i Ålesund som han mener ikke har gitt ham den hyllesten han fortjener.

FORTVILER: John Arne Riise setter rekord i antall landskamper mot Island 7. september 2012. Kampen ender ikke bra, Norge taper 2-0. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORTVILER: John Arne Riise setter rekord i antall landskamper mot Island 7. september 2012. Kampen ender ikke bra, Norge taper 2-0. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han skriver:

«Kanskje Ålesund setter pris på noen neste gang en spiller setter rekorder. #arrogantefolk.»

Han fortsetter:

«Kan jo hende Alesund fotball tar tilbake stjerna Ivar Morten. La oss kalle statuen «fotballspilleren». Stakkars mann.»

Taper 2-0

Bare timer før Island-kampen får Riise intern beskjed av fotballforbundet om å avslutte twitteraktiviteten. Den siste meldingen er relatert til statuen som ble reist utenfor Color Line Stadion i Ålesund i 2005.

Det er åpenbart at den likner på Riise. Men daværende Aalesund-trener Ivar Morten Normark ønsket ingen dyrking av enkeltpersoner, og ville ha den mer generelle tittelen «fotballspilleren». Dette stikker fortsatt dypt i Riise i forbindelse med hans 105. kamp. Det er nå han skal hylles som «Kongen av Norges landslag» - men hva for noe? Ingen statue?

Selve kampen går dårlig. Norge taper 2-0 etter scoringer av Kári Árnason og Alfred Finnbogason. Riise er ikke spesielt god. Og det å tape for Island blir fortsatt sett på som en skandale i Norge.

To dager etter kampen skriver VGs kommentator, Truls Dæhli, en kommentar som braker som et tordenskrall. Over hele sportscoveret er det et bilde av Riise som haster ut fra Gardermoen.

PÅ VG-COVERET: John Arne Riise.
PÅ VG-COVERET: John Arne Riise. Vis mer

Tittel til bildet: «Avslører seg selv som en selvforherligende tufs.»

- Spilleren med flest landskamper for Norge tok en liten pause fra Twitter i går. Mye tyder på at han skal vurdere å gjøre den permanent, skriver Dæhli.

Han fortsetter:

- John Arne Riise sovnet på det andre islandske målet. Og etterpå sovnet han på Twitter også. Det siste er til å leve med, selv om vi ganske åpenbart går glipp av mye vidunderlig tøv som ville ha livet opp en ellers traurig hverdag, men det er ikke poenget her.

- Mitt eneste anliggende er tidspunktet John Arne Riise valgte for å rope om selvrettferdighet, som var dagen før den norske VM-kvalifiseringen og som fortsatte langt inn på selve kampdagen. Det avslørte en foruroligende evne til å sette seg selv foran laget, fordi ytringene var godt egnet til å skape inntrykk av at kampen mot Island bare var en kulisse for hans storslåtte rekord og personlige feiring, og hvis en slik holdning er representativ for landslaget, står det verre til enn jeg hadde våget å ane.

På pressetreffet med landslaget samme dag som avisa står i stativene, er det en spesiell stemning.

- Ganske tøft

Dagbladet skriver:

- Det var trykket stemning i rommet da VG-kommentator Truls Dæhli også meldte sin ankomst. TV 2-reporter Davy Wathne var førstemann til å få Riise i tale, der Dæhlis nådeløse kritikk ble et naturlig tema.

- Hva skal jeg si? For meg personlig er det ganske tøft, i hvert fall i dag. Dette er grunnen til at jeg avsluttet Twitter, som jeg gjorde i går, innledet Riise. Han sier han våknet med 30 ubesvarte anrop og 30 meldinger på mobilen i dag tidlig.

- Jeg trodde at noen var drept. Jeg har ikke lest det selv, bare blitt fortalt hva som står. Folk får ha sine meninger, det får man bare respektere. Men det er synd når noen som ikke kjenner deg sier hvordan du er som person. Det er tøft å høre. Det er en tøff dag for meg i dag. Jeg har gått mange runder i hodet mitt, og lurt på hva jeg skal gjøre med det.

Dagbladet skriver videre at Riise betegner Dæhli som en person som ønsker sine «15 minutes of fame».

- De siste fem åra har jeg jobbet hardt for at folk skal se hvem jeg egentlig er. Da jeg scoret mot Hellas sist, ropte folk navnet mitt på tribunen. Jeg føler at folk kjenner meg for den jeg er, og det er det som betyr noe for meg. Ikke hva en som ønsker sine «15 minutes of fame» mener.

Etter ytterligere fem kamper for Norge gir Riise seg på landslaget. Han ender på 110 kamper med flagget på brystet, som fortsatt er rekorden for en norsk fotballspiller. Den siste kampen er mot Albania på Ullevaal 23. mars 2013.

Når han legger opp med fotballen for godt tre år seinere, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb:

- John Arne har en av de mest markante karrierene i norsk fotball noensinne. Det ble en enorm karriere på landslaget med hele 110 kamper og som klubbspiller er det spesielt tida i Liverpool som var stor. Han tok Premier League med storm og var en av de beste backene i ligaen i flere sesonger, i tillegg til å vinne Champions League. Det var fantastisk!

Ingen Riise

Mot Island i kveld spiller definitivt ingen Riise. Og så langt har oppladningen definitivt vært roligere enn forrige gang Norge var i Reykjavík. For det meste har det handlet om islandsk nostalgi.

Da Island slo Norge 2-0 i 2012, var Lars Lagerbäck fersk som Island-trener. Det var starten på det som skulle ende med EM-kvartfinale i 2016. Nå er Island i et sluttspill igjen, denne gang i Russland-VM.

For Norge handler det om å glemme Twitter-meldinger og brette opp ermene. 19 av 33 kamper mot Island har endt med seier. I snitt har vi scoret 1,8 mål mot dem, mot Islands 1,0 mot oss.

Men historie er historie.

I kveld er det «fotballstormakten» Island som møter «lilleputten» Norge.

PS: Statuen utenfor Color Line Stadion heter nå «John Arne Riise». - Det å få en statue av seg selv mens du ennå er i live er unikt, sa han i forbindelse med navneendringen i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer