<strong>FORRIGE MØTE:</strong> Mens Håvard Nordtveit (i midten) ble matchvinner, tok Omar Elabdellaoui godt for seg av grønnmalingen som novembergresset i Baku var påført. Foto: Tofik Babayev / AFP / NTB Scanpix
FORRIGE MØTE: Mens Håvard Nordtveit (i midten) ble matchvinner, tok Omar Elabdellaoui godt for seg av grønnmalingen som novembergresset i Baku var påført. Foto: Tofik Babayev / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Da Norge vant i Baku i november, ble alle spillerne grønne. Nå får engelskmann skylda

Forklaringen på fargesjokket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Fredag kveld møtes Norge og Aserbajdsjan igjen, sju måneder etter forrige gang. En kamp vi husker for to ting:

1. At Håvard Nordtveit scoret det eneste målet i en potensiell mine av en bortekamp. 2. At de hvite, norske draktene ble tilgriset som om de var tagget ned med grønn markeringstusj.

- Ja, det er det jeg husker også, sier Håvard Nordtveit.

- Det var veldig viktige poeng vi fikk, og det var selvsagt deilig å gå av som matchvinner. Følelsen er fin også før denne kampen. Og det er kanskje på dødballer vi kan gjøre det igjen? Vi har studert dem godt. Det viktigste er uansett å få tre poeng.

Sindige Per fikk sjokk Aserbajdsjan-troppen er i stor grad utskiftet siden forrige kamp, og Per-Mathias Høgmo advarer mot et målfarlig lag som nå har scoret i tre oppgjør på rad (inkludert en treningskamp mot Sjakthar Donetsk). Men det er ikke det eneste som vil være annerledes i dette møtet sammenliknet med det forrige:

På en vakkert dandert Ullevaal-matte er det ikke behov for å tilføre kunstig grønnfarge. For det var det som skjedde i Baku i november. Dagbladet var blant flere norske medier som etter kampen skrev om den mystiske grønnfargen.

- Jeg vet ikke hva det er. Men vi så mye verre ut i pausen, sa Mats Møller Dæhli.

- Jeg fikk sjokk da jeg så hvordan de så ut. Jeg byttet alle før andre omgang, alle fikk rene drakter, men det blir spennende å se om det går av i vask. Jeg har aldri sett maken, sa daværende materialforvalter Per Svendsen til Dagbladet.

Sprayanlegg i London Dagbladet ringte Svendsen torsdag formiddag for å høre om draktene noen gang ble rene:

- Jada. Det var ikke jeg som vasket dem, men jeg fikk bilder av dem: De var skinnende hvite etter en runde i maskina. Men vi vet jo fortsatt ikke hva det var som farget dem grønne, sier Svendsen.

Det ble også uttrykt bekymring for om fargen kunne være miljø- og helseskadelig. Men Norges Fotballforbund fikk aldri noen forklaring på den Hulk-aktige mystikken, bekrefter landslagets informasjonssjef Svein Graff overfor Dagbladet. Håvard Nordtveit framsetter en teori:

- De gjorde det i Arsenal også da jeg spilte der. Hvis gresset ikke så like fint ut som de ønsket, behandlet de det med grønnfarge. De dro over banen med en liten traktor. Den hadde et sprayanlegg montert bak, forklarer Borussia Mönchengladbach-spilleren.

- Men det var ikke så ekstremt som i Aserbajdsjan, for det var ikke synlig på oss etterpå da vi var i Arsenal. I London sprayet de så tynt på at det tørket, du så det ikke på ballen en gang. Det var gjødsel i blandingen også. Jeg vet ikke, i Baku kan det hende det var dobbel dose grønt, ler Nordtveit.

- Og denne operasjonen må de ha utført på kampdagen, for vi trente jo der kvelden før. Da var det ingen grønnfarge å se på noen av oss.

Forklaringen? Dagbladet ba det aserbajdsjanske fotballforbundet (AFFA) om en forklaring på hvorfor de norske spillerne ble seende ut som nedsnødde juletrær. I påvente av svar fikk vi hjelp fra en av landets fotballreportere:

- Jeg husker det der. Gresset ble malt før avspark fordi banen var i så dårlig forfatning, opplyser han.

- Banen var gul, ikke grønn. Stadiondirektøren bestemte at den skulle males for at den skulle virke finere. Derfor ble spillerne grønnflekkede, sier reporteren, som legger til at det ikke er første gang:

- Arenaen tilhører FC Neftchi, og de gjør dette før alle kampene sine, forklarer reporteren, som ønsker å være anonym, av frykt for å miste jobben sin.

En ferdig engelskmann Fredag morgen tikker e-posten fra fotballmyndighetene i Aserbajdsjan inn til Dagbladet, og den viser at selv om fargen gikk av i en svær norsk vaskemaskin på Oslo vest, så fikk sølet konsekvenser for noen:

«Det var et spesialgjødsel med fargestoffer som ble laget av en engelskmann som ikke lenger jobber ved arenaen», skriver spesialrådgiver Tora Akhamedova i AFFA.

Konklusjon: Håvard Nordtveit traff med både forhåndsbetraktninger, med selve kampen og med fargeanalysen sist Norge møtte landet fra Kaukasus.

• Norge-Aserbajdsjan har avspark 20.45 fredag kveld. kampen vises på Max.

<strong>HULKEN:</strong>  Mats Møller Dæhli var nedi med hånda mot Aserbajdsjan - det kunne han ikke snakke seg bort fra. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
HULKEN: Mats Møller Dæhli var nedi med hånda mot Aserbajdsjan - det kunne han ikke snakke seg bort fra. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer