Da Norges største idrettsstjerne ble drapsmann

Alt raknet for Pistorius' navnebror. Her er flere idrettsstjerner som har vært involvert i drapssaker.

LEGENDE: Oscar Mathisen satte 14 verdensrekorder, han har statue av seg selv ved Frogner stadion, og han var en av våre første skikkelige sportsstjerner. Men livet hans endte i tragedie. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Oscar Mathisen satte 14 verdensrekorder, han har statue av seg selv ved Frogner stadion, og han var en av våre første skikkelige sportsstjerner. Men livet hans endte i tragedie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) «I de siste dager har skøytekongen Oscar Mathisen ikke vært å se i byen, og hans nærmeste fryktet derfor at det var tilstøtt ham noe. Kriminalpolitiet ble derfor i går varslet. Ved 17-tiden i går brøt politiet seg inn i hans leilighet i Bogstadveien i Oslo. Der fant de Oscar Mathisen, og hans kone. Han hadde først skutt henne, og deretter tatt livet av seg selv med samme våpen.

Dagbladet har fått meldingen bekreftet av kriminalpolitiet, som ikke vil gi ytterligere opplysninger i saken.»

Artikkelen ble publisert i Dagbladet. Den er vrien å lenke til, siden den sto på trykk tirsdag 15. april - for 59 år siden.

«Vår største idrettsmann»
Nyheten slo ned som en bombe her til lands i 1954. Den 65 år gamle skøytelegenden Oscar Mathisen var en gigantisk skikkelse i Idretts-Norge. Da han herjet på isen i tida rundt første verdenskrig, vant han fem VM- og tre EM-gull, og han satte totalt 14 verdensrekorder.

Ikke mange andre skrev om tragedien da hans liv tok slutt i 1954, men i Dagbladet kunne man videre lese - under overskriften «n' Oscar, vår største idrettsmann»:

«Selv om Oscar Mathisen ikke var noen unggutt lenger, kom det som en overraskelse, ja, som et sjokk, at han plutselig døde i går kveld, 65 år gammel.»

FRIKJENT OG DØMT:  O. J. Simpson ble holdt ansvarlig for to drap. Foto: Las Vegas-politiet / AP / NTB Scanpix
FRIKJENT OG DØMT: O. J. Simpson ble holdt ansvarlig for to drap. Foto: Las Vegas-politiet / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge artiklene i Dagbladet skal det ha vært kjent for mange at han og kona Sigrid hadde et vanskelig ekteskap. Hun sleit med alvorlige depresjoner i en årrekke, før hun endte sitt liv i skuddramaet på Oslos beste vestkant.

Også andre, internasjonale idrettsstjerner har vært involvert i drapssaker.

Den mest kjente er O.J. Simpson - amerikansk fotball-spiller med enorm stjernestatus. Han ble først frikjent for å ha drept ekskona Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goldman i 1994, men i en sivil sak i 1997 ble Simpson holdt ansvarlig for drapene, og dømt til å betale en erstatning på 33,5 millioner dollar.

Esteban de Jesus var verdens beste lettvektsbokser i åra 1976-1978. Men i 1981 - etter en krangel i trafikken i hjemlandet - drepte han en 17-åring. Det overgår likevel ikke bokseren/kickbokseren Evangelos Goussis. Han hadde verdensmestertittel (middelvekt) i kickboksing tidlig på 90-tallet.

Nå sitter han fengslet som dobbeltdrapsmann, og han er også under etteforskning for å ha forårsaket et tredje dødsfall.

Fotballtalent sitter inne
I svensk hockey finner vi spilleren Mike Danton. Men for bare fire år siden satt han fengslet for å ha vært med i planleggingen av et drap som aldri ble utført. Det er fortsatt uklart hvem som skulle tas av dage - Dantons agent, eller hans pappa.

SLAPP FENGSEL: Den daværende Ajax-stjerna Patrick Kluivert var skyld i en trafikkulykke hvor én person omkom. Kluivert måtte gjøre samfunnstjeneste. Foto: Jasper Juinen / Reuters / NTB Scanpix
SLAPP FENGSEL: Den daværende Ajax-stjerna Patrick Kluivert var skyld i en trafikkulykke hvor én person omkom. Kluivert måtte gjøre samfunnstjeneste. Foto: Jasper Juinen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Gavin Grant var et engelsk fotballtalent, som fikk A-kamper for både Millwall og Bradford, men som havnet på skråplanet utenfor banen. I 2004 skjøt og drepte han en mann i Nordvest-London. Dette ble han i 2010 dømt til fengsel på livstid for - da var han allerede frikjent fra noen andre drapsanklager.

Bildrapsmenn
I tillegg finnes det ei lang liste over idrettsstjerner som har forårsaket trafikkulykker med dødelig utgang. Den mest kjente er den nederlandske spissen Patrick Kluivert, som ble dømt til samfunnstjeneste etter en fatal krasj han var involvert i i 1995.

Maxim Staviski var regjerende verdensmester i isdans da han, i alkoholpåvirket tilstand, krasjet inn i en annen bil. Én mann døde i ulykken, og dennes forlovede havnet i koma.

(Kilder: ranker.com, BBC, ibtimes.com, Store norske leksikon, Wikipedia m.fl.)

IDYLL SOM BRAST: Maxim Staviski (t.h.) og Albena Denkova vant to VM-gull  på rad i isdans. Så kjørte Staviski i fylla. Og ble bildrapsmann. Foto: Toshifuma Kitamura / AP / NTB Scanpix
IDYLL SOM BRAST: Maxim Staviski (t.h.) og Albena Denkova vant to VM-gull på rad i isdans. Så kjørte Staviski i fylla. Og ble bildrapsmann. Foto: Toshifuma Kitamura / AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer