MØTTE VEGGEN: Petter Northug var på vei mot godt, gammelt slag da han møtte veggen i sommer. Nå forsøker han å finne tilbake til seg selv. Her fra Val Senales i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTTE VEGGEN: Petter Northug var på vei mot godt, gammelt slag da han møtte veggen i sommer. Nå forsøker han å finne tilbake til seg selv. Her fra Val Senales i oktober. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Petter Northugs vurdering av egen tilstand

Da Northugs selvtillit forsvant: - Etter det har det bare gått nedover

Det er ikke lenge siden Petter Northug var optimistisk på egne vegne og virkelig trodde at han skulle lykkes i sitt landslagscomeback. Nå klamrer han seg til sitt siste håp.

Rapportene om Petter Northugs tilstand har i lang tid vært nedslående. Tvilen på om Mosvik-ekspressen kan slå tilbake, har blitt større og større proporsjonalt med ukene, månedene og sesongene som har gått uten toppresultater.

Onsdag forrige uke var Northug selv klar på at han tviler på seg selv. Men det er ikke lenge siden troen på seg selv og et comeback i den absolutte verdenstoppen var fullt til stede hos 32-åringen.

Det forteller Petter Northug til Dagbladet, til tross for at han er inne i sin tredje sesong uten god, gammel klasse.

- Kroppen svarte virkelig igjen i vår og i sommer. Jeg følte meg bra, sier Northug til Dagbladet.

- Forrige vinter fant jeg gleden av å konkurrere igjen i februar. Jeg håper at jeg kan finne den samme gleden nå, hvis kroppen begynner å fungere igjen og jeg kan trene stabilt, sier Northug, som skal gå 15 kilometer fristil på Gålå fredag og sprint fristil lørdag.

ENDRET SINNSTILSTAND. Petter Northug har gått fra å være optimist til pessimist i løpet av kort tid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDRET SINNSTILSTAND. Petter Northug har gått fra å være optimist til pessimist i løpet av kort tid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I VM-sesongen 2016/17 gikk han på en stygg feiltreningssmell, men leverte likevel en 5. plass i VM-sprinten og 8. plass på VM-femmila, med en svært ugunstig oppkjøring og en form langt unna toppformen.

Hadde troa

Rett etterpå herjet han så mye med VM-kongen Sergej Ustjugov i sprinten i Drammen at rivalene ikke skjønte hva dette lynet gjorde. Northug følte seg så sterk at trodde han skulle vinne verdenscupavslutningen i Canada, men ble vraket og langet ut mot Vidar Løfshus i et stort intervju med Dagbladet.

I OL-sesongen 2017/18 var Northug igjen i superform på høst, ifølge lagkompis Chris André Jespersen, og var derfor rasende over at han ble vraket til verdenscupåpningen i Kuusamo. Men derfra og ut var sykdomsplager så ødeleggende at Northug aldri kom seg skikkelig inn i OL-diskusjonen.

Så begynte det imidlertid å løsne. I overgangen fra februar til mars fant 32-åringen tilbake trenings- og skigleden. I mars og april responderte kroppen mye bedre igjen, noe Northug viste gjennom flere solide turrenn og ikke minst under lagsprinten i NM i Alta i april.

Northug: Slo Sundby på rutinen

Da innhentet han selveste Martin Johnsrud Sundby i en motbakke på deres siste etappe og vekslet først. Villdyret våknet.

BEITOSTØLEN: Petter Northug fortalte et samlet pressekorps på Beitostølen at langrennskarrieren kan være over allerede før jul om kroppen ikke blir bedre. Sjokkmeldingen får skimiljøet til å hente fram superlativene. Vis mer

- Følte du at du virkelig var tilbake i godt, gammelt slag i NM i Alta i april?

- Jeg følte meg ikke i godt, gammelt slag, men den gjengen der slår jeg på erfaring. Jeg følte at kroppen svarte igjen da jeg tok i i den perioden. Det var det viktigste. Den følelsen hadde jeg til slutten av juni, sier Petter Northug til Dagbladet.

Landslagscomebacket var et tydelig signal på at Mosvik-ekspressen ikke hadde gitt opp. På den første landslagssamlingen på Sognefjellet viste han også vært lovende takter da han gikk så raskt at Simen Hegstad Krüger ble mektig imponert.

- Petter bare kjørte på i et vanvittig tempo i front, og jeg måtte jobbe hardt i ryggen. Det er sjeldent jeg har sett Petter ligge så mye i front på en slik økt. Tidlig i sommer viste han veldig gode taker, sier Krüger til Dagbladet.

Northug: - Følte meg veldig bra

Northug bekrefter godfølelsen.

- Ut juni følte jeg meg bra. Så hadde jeg en solid treningsuke hjemme i Mosvika, med opp mot 30 timer. Der følte jeg meg veldig bra og hadde trua. Så dro jeg opp i høyden og gjorde alt riktig og forsøkt der, men møtte likevel veggen. Etter det har det bare gått nedover. Det er deprimerende, forteller Northug.

Høsten har vært tung for 32-åringen. I månedsskifte september til oktober begynte Northug å tvile mer og mer og miste troen på sitt eget comeback.

Treningssamlingen i Molde ga alt annet enn positive svar. Northug lå langt etter på fellesøktene og innså hvor langt unna han var ønsket standard.

Da forsvant den ytre selvtilliten og sprudlingen som Mosvik-ekspressen har vært kjent for siden gjennombruddet i 2006 - og for så vidt også i tiden som juniorløper på nivået under.

Tviler på seg selv

På pressekonferansen i Molde var Northug svært negativ og ga uttrykk for at han hadde mistet troen på å finne tilbake til godt, gammelt slag. I løpet av noen måneder snudde alt.

- Marit Bjørgen gikk på en feiltreningssmell midtveis i karrieren og ble avskrevet. Tror du at du kan slå tilbake i 30-årene slik hun gjorde?

- Marit er et eksempel på et uovervinnelig supermenneske. Jeg skal gjøre mitt ytterste, men jeg tror ikke jeg kan gjøre som henne og hevde meg like bra på både sprint og distanse godt opp i 30-årene, sa Northug til Dagbladet i ktober.

Forrige uke fortsatte han i samme stil.

- Hvor langt er du unna den gode følelsen nå?

- Det er langt. Jeg må sikkert regne med to-tre måneder med full trening, og selv da er det fortsatt langt opp til der jeg ønsker å være, sa Mosvik-ekspressen til Dagbladet på Beitostølen.

Like etterpå fikk han et positiv svar på 15 kilometer klassisk på Beitostølen og en sprintprolog som kunne ha vært bedre, da kvartfinalen røk med noen få tideler.

Northugs siste håp

Håpet er ikke helt vekke, men håpet er lite.

- Hvis kroppen responderer, kan jeg få gnisten som trengs for å gjøre det bra i konkurranser. Da kommer det naturlig, og da kan jeg trylle fram et par gode resultater i konkurranser. Men det blir ikke noe kontinuitet og stabile resultater, erkjente Northug på Beitostølen forrige uke.

- Jeg håper å få trylle fram en form på sprint, i hvert fall. Jeg merker at tempoet er der. Med Klæbo på laget betyr det at det er tre plasser å kjempe om i Seefeld. Har man ikke gått fort før jul, må man gå styggfort etter jul.

- Det er synd at jeg har mistet så mye trening. Det skulle jeg gjerne ha vært foruten. Jeg fikk gjort det jeg skulle i mai og juni, og etter det har det vært fryktelig tynt. Det har vært lite kontinuitet, mener 32-åringen.

- Fra juni til nå har jeg tapt 200 timer trening. Det er 80 prosent av det jeg hadde håpet på.