Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kombinert vinter-OL 2018

Da OL-byen blåste i stykker, var Jarl-Magnus midt i svevet

Kombinertløperne er få, men de fortjener mye respekt.

TATT AV SIDEVIND: Jarl-Magnus Riiber fikk en vindkule sideveis og et mindre forsprang enn vanlig på de hardeste konkurrentene i løypa. Likevel gjorde han en strålende OL-debut. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
TATT AV SIDEVIND: Jarl-Magnus Riiber fikk en vindkule sideveis og et mindre forsprang enn vanlig på de hardeste konkurrentene i løypa. Likevel gjorde han en strålende OL-debut. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMBINERTGUTTA er på mange vis blant skisporten røffeste. Det var vel derfor de ruslet opp mot hopptårnet i OL-bakken i dag tidlig samtidig som den voldsomme vinden gjorde at den olympiske parken ble evakuert. Der rykket vindkastene med seg alt som ikke var tjoret skikkelig fast, og arrangørene var redd for løse gjenstander i lufta. Så ble alle beordret i trygghet innendørs.

Da var Jarl-Magnus Riiber midt i svevet.

- Det blåste som hele tårnet skulle falle ned, rapporterte lagkamerat Espen Andersen vel gjennom luftseilasen sin og trygt nede på bakken igjen. Selve svevet hadde både Espen og Jarl-Magnus opplevd vanskeligere før. I OL-anlegget er unnarennet godt beskyttet. Dessuten var juryen lenge tålmodige nok til at utøverne i hvert fall fikk jevnest mulig forhold.

Helt til sidevinden tok tak i Jarl-Magnus høyt der oppe, og de tilfeldige kastene stoppet de norske medaljehåpene Jan Schmid og Jørgen Graabak.

ETTERPÅ går det an å diskutere om rennet burde vært stoppet, men det er lett å forstå trykket på juryen for å få gjennomført konkurransen med bare et par hoppere igjen. Det virkelige problemet var at de svakeste hopperne hadde fått sjansen til å hoppe for langt i den harde, gunstige motvinden som ga maksimal oppdrift, slik at de beste i avslutningen av rennet ble fratatt sjansen til å utnytte styrken sin uten å risikere nedslag på sletta.

Det ødela for Jarl-Magnus Riiber, før det mer tilfeldige stoppet Schmid og Graabak:

STOR FRAMTID: 20 år gamle Jarl-Magnus Riiber etter fjerdeplassen i kombinert. Han blir en ny norsk vinterstjerne. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
STOR FRAMTID: 20 år gamle Jarl-Magnus Riiber etter fjerdeplassen i kombinert. Han blir en ny norsk vinterstjerne. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Det var et rent lotteri, sa den tyske kombinertsjefen Herman Weinbuch. Den tidligere kombinertstjernen med tjue år som landslagstrener, har vært med på noen slike lotterier før.

Og denne gangen trakk han hovedgevinsten:

  • Med den sterke tyske langrennsløperen Eric Frenzel i posisjon rett bak Jarl-Magnus Riiber før langrennet, var det meste avgjort.

For denne sesongen var rollene byttet om. De før så seierssikre tyskerne er dels blitt hoppet fra av et norsk lag i utfordrerposisjon. Helt fram til OL-start snakket Weinbuch om den markante norske framgangen. Hvordan norsk kombinertsport hadde funnet seg selv igjen.

var han spent på hvor mye Riiber og de andre nordmennene ville hoppe fra det mer løpssterke tyske mannskapet, og lurte på hvilket av de to lagene som hadde balansert riktig mellom hoppform og fart i sporet.

Det gjenstår å se selv etter dette tyske gullet.

Riktignok var unge Jarl-Magnus sjanseløs da Frenzel rykket voldsomt i den siste bakken, men da hadde allerede både han og de eldre, mer løpssterke norske kombinertgutta altså tapt lotteriet i bakken.

Der mistet Riiber muligheten til å gå ut i stor ledelse fordi perfekt oppdrift hadde gjort at et par av konkurrentene hans hoppet over evne, og fordi han selv ble sluppet ut i bakken med en lumsk sidevind.

Men var det urettferdig? Det ordet er sjeldent dekkende for å beskrive vinterkonkurranser i vær og vind. Forhold og flaks vil variere, men de aller sterkeste står uansett igjen som vinnere. Som Eric Frenzel i dag.

AT han er en stor vinner og at kombinert er en viktig vintersport, skjønner du ved å klikke deg innpå den tyske mediedekningen av gullet nå. Der hyller for eksempel den notorisk nasjonalistiske Bild.de prestasjonen under tittelen «Flaggbæreren ble en helt».

For det var Eric Frenzel som bar det tyske flagget under åpningsseremonien forleden; naturlig nok fordi dette er en av de sterkeste og mest populære tyske vintersportene.

NETTOPP det gir også 20 år gamle Jarl Magnus Riiber muligheten til en flott utvikling på sin løfterike internasjonale karriere. For det er han konkurrentene frykter. Ryktet har gått i årevis om dette unike norske kombinerttalentet.

Etter to ødelagte sesonger på grunn av en vanskelig skulderskade, er endelig kroppen såpass i orden etter fire operasjoner at Jarl Magnus har fått sjansen til å oppfylle forventningene. Da får det så være at medaljen ble tatt av vinden og kreftene i løypa tok slutt noen hundre meter før mål.

Her kommer det en ny norsk vinterstjerne som definitivt ikke blåser bort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!