Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gus Kenworthy en av få homofile OL-utøvere

Da OL-klare Gus (26) kom ut av skapet, ble reaksjonen langt fra slik han trodde

Gus Kenworthy er en av få homofile OL-utøvere. Selv er han glad for at han er åpen om legningen.

ÅPENT HOMOFIL: Gus Kenworthy. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Scanpix
ÅPENT HOMOFIL: Gus Kenworthy. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske freeski-kjøreren Gus Kenworthy (26) slet med å sove den oktobernatta i 2015.

Han grudde seg til dagen som kom. Han så for seg at alt det han hadde bygget opp skulle rase sammen. Han var redd for å miste venner, fans og sponsorer.

Den dagen sto han nemlig fram som homofil. Det gjorde han som den første X-Games-utøveren noensinne, og skal til Pyeongchang som en av få åpent homofile utøvere.

Men det ble langt fra så ille som han hadde sett for seg. Det rant inn med meldinger - utelukkende positive, sier Kenworthy til Washington Post.

- Jeg følte umiddelbar lettelse. Som en byrde som ble løftet fra skuldrene. Jeg følte meg som et vrak og gråt så mye, for jeg følte så mye kjærlighet. Jeg hadde bare forberedt meg på det verste, sier freeskieren.

Støtter ham

MED KJÆRESTEN: Kenworthy sammen med Matthew Wilkas. Foto: KCR/REX/Shutterstock
MED KJÆRESTEN: Kenworthy sammen med Matthew Wilkas. Foto: KCR/REX/Shutterstock Vis mer

Det var i et stort intervju med stormagasinet ESPN Kenworthy fortalte sin hemmelighet. Der avslørte han også at han til tider vurderte å ta sitt eget liv, i frykt for hva omverdenen ville tenke når han sto fram.

Sponsorene som Kenworthy fryktet han kom til å miste, står nå sterkere ved 26-åringens side enn noen gang.

Selv om ikke alle tilbakemeldinger har vært like hyggelige.

- Jeg fikk meldinger som: «Du burde ta livet av deg selv, din dritt. Jeg bryr meg ikke om hva historien din er», eller «Ingen brydde seg om deg før du kom ut av skapet», sier Kenworthy til Time Magazine.

Joachim Walltin er leder i Idrettsutøvernes fagforbund (NISO). Etter det han kjenner til, er det veldig få åpent homofile menn i norsk toppidrett.

- Dette temaet har vært mye omtalt de siste årene. Det er bra at det blir snakket om og at det blir åpenhet rundt det, det er noe vi har jobbet med, sier Walltin til Dagbladet.

Spørsmål om tid

Han tror grunnen til at ikke flere er åpent homofile, er sammensatt. Men de som har valgt å stå frem, har fått støtte, slik som Kenworthy.

- Det er nok et spørsmål om tid før noen står fram, for det ligger mye til rette for at det skal gå bra. Det er noe de må kjenne og føle på selv. Det virker som de som har stått frem har fått bra med støtte. Det er veldig positivt, og gir et godt signal, sier Walltin.

NISO har gjort undersøkelser og fått dokumentert at lagkamerater og andre utøvere kommer til å støtte de som vurderer å stå fram. Dette har også blitt bedre hos supportere og fans. Walltin tror imidlertid oppstyret som kan komme rundt det, er noe som bekymrer.

- Det kan bli et skikkelig oppstyr og mediekjør. Derfor er det et godt råd at de som vurderer å stå fram er trygge på seg selv, og at det er godt gjennomtenkt, sier Walltin.

- Hvor viktig er det at profiler som Gus Kenworthy og for eksempel Gro Hammerseng-Edin står fram?

- Jeg tror det er ekstremt viktig, å ha gode forbilder som trives med seg selv og er åpne om det. Om en kjempeprofil på herresiden hadde stått fram, hadde det selvfølgelig gjort det lettere for andre. Det er litt overraskende at det ikke er flere åpent homofile. Det kan være miljøet som trekker til seg andre, eller at mange faller av på veien. Jeg tror ikke det kryr av homofile medd i idretten som ikke vil stå fram, sier Walltin.

Tre utøvere

Under OL i Sotsji tok Kenworthy en sølvmedalje i slopestyle, og populariteten rett og slett eksploderte. Han er fortsatt en av de mest populære OL-utøverne i USA.

26-åringen forklarer hvordan han er overrasket over at avgjørelsen har gjort ham til en bedre skiløper - og hvordan fanbasen vokste, og at sponsorinteressen altså tok helt av.

Adam Rippon, kunstløper, skal også representere USA under OL. Det samme skal John Fennell i aking. Sammen med Kenworthy utgjør de trioen som drar til OL som åpent homofile.

Under OL i Sotsji deltok bare sju som var åpent homofile, skrev Outsports da. Alle var kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!