KLARTE CUTEN: Henrik Bjørnstad klarte cuten i sin første turnering i PGA-comebacket.Foto: SCANPIX/Chris Keane/Getty Images/AFP
KLARTE CUTEN: Henrik Bjørnstad klarte cuten i sin første turnering i PGA-comebacket.Foto: SCANPIX/Chris Keane/Getty Images/AFPVis mer

Da ørnen landet for Henrik

Når du trenger en birdie og får en eagle blir det penger av det. Og på PGA Touren handler til slutt alt om penger.

||| 40. plass åtte slag bak ledende Ryan Palmer har Henrik Bjørnstad gjort det han i første rekke dro til Hawaii for å gjøre.

Han har klart cuten i Sony Open.

DERMED blir det helgespill (Henrik går med Tom Gills og starter tredjerunden kl. 21.55 norsk tid), dermed kommer det til slutt en sjekk for godt utført jobb og dermed er han i gang med comeback-sesongen på PGA Touren. Og bli like gjerne komfortabel med alt pengesnakket med en gang - i profesjonell golf er det nemlig de gryna du spiller inn som betyr noe.

Og som til slutt, om du er flink nok og innenfor de 125 beste ved årets slutt, gir deg retten til et nytt år i golfens paradis.

Hadde man tatt PGA Tourens totale premiepenger for 2010 og fordelt på samtlige kvalifiserte spillere kunne hver mann puttet rundt 10 millioner norske kroner i lomma. Heldigvis er det ikke sånn det funker. Men skal Henrik Bjørnstad overleve i sitt andre forsøk på PGA Touren må han spille inn litt under halvparten av det.

I en slik verden blir hver eneste sjekk, i hvert fall inntil du er trygt innenfor topp 125 på pengelista, det som til syvende og sist betyr noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ETT hull fra klubbhuset i natt norsk tid - på Waialae Country Clubs par fem niende hull (Henriks 18.) - var Henrik Bjørnstad der ingen cutkjemper ønsker å være etter 35 spilte hull. PÅ veien hjem hadde han klønet det til for seg selv med et par tunge bogeys i vindkulene som alltid blåser inn over Waialae fra Stillehavet utenfor, og ett slag over par var han akkurat på cutgrensen. Den kunne til slutt gå på par (140 slag) - eller den kunne gå på pluss en (141).

Derfor var en birdie det presset han la på seg selv.

Alt annet var der og da utenkelig.

80 meter fra flagget visste han at han måtte plassere tredjeslaget inn til greenen i flaggets umiddelbare nabolag for å gi seg selv en reell mulighet til å senke den birdien som definitivt ville gi spill i helgen. Par kunne være godt, det ble jo sånn til slutt, men der og da var birdie det eneste som gjaldt for Henrik. Og i lufta må slaget ha sett ut som en million der det var på vei rett mot flaggstanga.

Da ballen traff bakken må det ha sett ut som to millioner.

NOEN ganger blir tilnærmet perfekte golfslag belønnet med det perfekte resultatet. Henriks tredjeslag på hans 36. hull i PGA-comebacket var et sånt slag. For når korte innspill styrer rett over flagget sitter du alltid igjen med en liten mulighet for at ballen skal kunne spinne tilbake i hullet.

Henrik Bjørnstads 139. slag for turneringa gjorde akkurat det.

Og så ble det en eagle.

Eller en ørn om du vil.

- Jeg hadde ikke forventet det, sier Henrik Bjørnstad og gliser. Hvem hadde det? Eagles kommer ikke akkurat krypende ut av golfbagen når du trenger dem. Men det at han klarte å samle seg da det gjaldt som mest forteller mye om at han virkelig har klart å tilegne seg den dimensjonen han hevder å ha jobbet inn i spillet sitt.

Den nødvendige roen.

Den som gir optimalt fokus.

Og ikke fortidas raseri og banneord.

SENT i kveld og i natt kan Henrik Bjørnstad spille med litt lavere skuldre. Han har passert den første hekken med god høyde. Han vet at han er tilbake der han trives og hører hjemme. Og så får de neste to rundene og alle de neste ukene brukes til å etablere seg på touren og skape den tryggheten han aldri evnet å gi seg selv for fire år siden.

At han er god nok er det ingen grunn til å tvile på.

Det handler bare - om det er mulig å si bare i forhold til kampen for å overleve på PGA Touren - om å beholde humøret og roen.     

For slagene er jo der.

I bagen hans.

Og PGA-året 2010 er året å bruke dem.