TRENGER FLERE: Rune Lange hadde bestemt seg for å bli blodgiver den dagen fotballkarrieren var over. Når Blodbussen stopper utenfor arbeidsstedet hans ved Storebrand på Lysaker, er han en av 290 Storebrand-ansatte som gir blod. Det ønsker Lange at enda flere også skal gjøre.Foto: John Rasmussen/ Dagbladet
TRENGER FLERE: Rune Lange hadde bestemt seg for å bli blodgiver den dagen fotballkarrieren var over. Når Blodbussen stopper utenfor arbeidsstedet hans ved Storebrand på Lysaker, er han en av 290 Storebrand-ansatte som gir blod. Det ønsker Lange at enda flere også skal gjøre.Foto: John Rasmussen/ DagbladetVis mer

Da Rune Lange la opp fotballen, var dette det første han meldte seg til

Nå vil han verve flere blodgivere.

LYSAKER (Dagbladet): Du kjenner ham best som målfarlig spiss for Tromsø og Club Brugge, men Rune Lange har scoert mål for Hartlepool, Trabzonspor og Fløya også. I tillegg er han toppscorer i Tippeligaen fra 1999.

Rune Lange levde lenge av skudd som ikke ble reddet. Nå, i blodgiverbussen utenfor arbeidsplassen hans i Storebrand, har den tidligere toppspissen skiftet drakt.

Denne gangen er det han som er i gang med å redde. Som fast blodgiver er han med på å redde livet til pasienter ved norske sykehus som er helt avhengig av blodoverføringer for å overleve. 

- Det er veldig viktig, syns jeg. Å vite at man hjelper personer som trenger det er jeg veldig glad for, og at jeg kan bidra med å gi blod er viktig for meg, sier Rune Lange til Dagbladet.

Bestemte seg tidlig
Da Rune måtte legge fotballskoene på hylla i 2009 hadde han lenge visst at han skulle begynne som blodgiver. Begge foreldrene og broren hans var allerede blodgivere, så det å bidra til andre menneskers ve og vel gjennom å donere blod hadde han bestemt seg for allerede før den aktive karrieren hans var over.

- Jeg har alltid tenkt at jeg skulle bli blodgiver når karrieren var over. Det er så mange som trenger det, og hvem vet, plutselig en dag så får man behov for det sjøl, sier Lange, og forteller at han meldte seg som blodgiver via nettsidene til blodbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler blodgivere
En av dem som har nytt godt av blodoverføringer er 23 år gamle Ole-Frederik Wanderås. Han ble født med en alvorlig hjertefeil og har gjennomgått fire store hjerteoperasjoner.

I dag lever han med halv hjertefunksjon, og brenner blant annet for å spille fotball.

- Det betyr ganske mye for meg å kunne spille fotball. Det er jo en mestringsgreie inne i bildet her, for jeg er jo klar over hvor heldig jeg er som står på egne bein. Etter de første operasjonene ble jeg frarådet fysisk aktivitet, men det nektet moren og faren min å være med på. De sendte meg på fotballtrening fra jeg var seks år, og uten den fysiske aktiviteten hadde jeg garantert sittet i rullestol i dag, sier Wanderås til Dagbladet.

I dag er det i underkant av 100 000 som gir blod i Norge. Hvert år trenger blodbanken minst 15 000 nye givere for å opprettholde det tallet, og spesielt i Oslo mangler blodbanken nå blodgivere.

- Vi er i manko på rundt 3000 blodgivere i Oslo akkurat nå, sier seksjonsleder og overlege Richard Olaussen ved Blodbanken til Dagbladet.

- Oslo har en større utfordring enn mange andre steder i Norge, for det er her mange av de blodkrevende behandlingene foregår, forteller han.

Blodkrevende kreftbehandling
Nesten halvparten av alt blodet som gis i Oslo blir nemlig brukt i kreftbehandling på Radiumshospitalet og ved transplantasjoner på Rikshospitalet.

I tillegg kommer blodbehovet ved ulykker ved akuttavdelingene.

Nå som sommeren står for døra er det ekstra viktig med fulle lagre hos blodbanken fordi det da normalt også er flere trafikkulykker enn ellers i året.

I tillegg er blod ferskvare og kan bare brukes inntil 35 dager etter at det tappes. Derfor er sykehusene avhengige av en bokstavelig talt jevn strøm av blodgivere.

- Etter operasjonene mine har jeg gjort meg noen tanker om det å gi blod. Hva taper du egentlig på å gi det? Tenk heller på nytten av det, selv om du ikke ser det selv der og da, for det redder jo faktisk liv. Jeg skulle gjerne gitt blod selv, men siden jeg bare har et halvt hjerte og går på blodfortynnende kan jeg ikke det, sier Wanderås.

- Alle bør gi blod
Bortsett fra mennesker som allerede er syke, kan de aller fleste friske mennesker gi blod. Undersøkelser som blodbanken har gjort viser at nesten halvparten av oss er villige til å gjøre det, mens det bare er rundt to prosent av befolkningen som faktisk gjør det.

- Én av grunnene til det er at mange har tenkt på det, men bare ikke gjort det ennå. Og det er ingen helsefare forbundet med å gi blod, så jeg syns alle som er friske og som kan det skal gi blod, sier Olaussen, og får støtte av blodgiveren Rune Lange.

- Dette er veldig viktig, så jeg vil oppfordre alle kolleger, tidligere toppidrettsutøvere, ja, alle som har anledning til det, å melde seg som blodgivere. Ikke gjør det vondt heller, smiler han.

Her kan du melde deg som blodgiver.