GIKK: Visepresident Mike Pence og kona Karen valgte å forlate stadion da flere av spillerne valgte å knele under nasjonalsangen søndag. Foto: AP Photo/Michael Conroy
GIKK: Visepresident Mike Pence og kona Karen valgte å forlate stadion da flere av spillerne valgte å knele under nasjonalsangen søndag. Foto: AP Photo/Michael ConroyVis mer

NFL-protestene

Da spillerne knelte, valgte visepresidenten å forlate stadion. Trump: - Jeg er stolt av ham

Mike Pence forlot NFL-kamp i protest.

(Dagbladet): USAs visepresident Mike Pence hadde søndag tenkt å overvære kampen mellom Indianapolis Colts og San Francisco 49'ers i NFL.

Men da flere av spillerne knelte under nasjonalsangen, bestemte han seg for å dra, som en protest. Det melder flere amerikanske medier, blant annet NBC og Fox News.

Pence er fra nettopp Indiana, og skulle følge laget fra hjemstaten.

- Respektløst

Kort tid etter at han forlot kampen, skrev Pence dette på Twitter:

- Jeg forlot kampen fordi presidenten og jeg nekter å gi oppmerksomhet til et arrangement som virker respektløst overfor våre soldater, flagget vårt eller nasjonalsangen, skriver Pence.

Han fortsetter:

- Alle har rett til å ha egne meninger, men jeg synes ikke det er for mye å be om, at NFL-spillerne skal vise respekt overfor flagget og nasjonalsangen.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer

Kort tid etter var Donald Trump ute på samme nettsted, der han skriver at han selv ba Pence om å forlate stadion dersom spillerne valgte å knele under nasjonalsangen.

- Jeg ba Pence om å forlate stadion hvis noen knelte og ikke viste respekt overfor landet vårt. Jeg er stolt av ham, skriver Trump.

- Spark dem!

Da Colin Kaepernick (for øvrig da 49'ers-spiller) startet protesten for et drøyt år siden, handlet det om politivold og behandlingen av minoriteter i USA. Etter at Donald Trump kastet seg inn i debatten, handler det også om ytringsfrihet.

Trump mente nemlig at alle som kneler under nasjonalsangen, bør få sparken.

NFL-lagene svarte da med en stor og lydløs protest i runden som fulgte. Spillerne lenket seg sammen arm til arm for å vise samhold, mens flere spillere enn noen gang før valgt å knele mens nasjonalsangen spiltes.

Trump var raskt ute og sa at han forventet at spillerne sto runden etter, men fortsatt valgte flere å knele.

CNBC skrev søndag kveld at kanalen CBS hadde snakket med nevnte Kaepernick, som da åpnet for at han skulle stå når nasjonalsangen ble spilt, om han fant seg en ny klubb. Det kom senere en korrigering fra kanalen om at de ikke hadde diskutert det med Kaepernick.