Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da stortalentet fikk starte i managerens debut, ledet laget 4-0 etter 21 minutter. Siden har han ikke sett seg tilbake

Mahmoud Dahoud (20) har tatt Bundesliga med storm.

GJENNOMBRUDD: Borussia Mönchengladbachs Mahmoud Dahoud (t.h.) og Fabian Johnson feirer en scoring. Førstnevnte har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: Borussia Mönchengladbachs Mahmoud Dahoud (t.h.) og Fabian Johnson feirer en scoring. Førstnevnte har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Etter å ha vært nærmest ukjent fram til august i fjor, har Mahmoud Dahoud tatt Bundesliga med storm denne sesongen. Midtbanespilleren, som har en enestående arbeidskapasitet, storslåtte tekniske ferdigheter og et fantastisk pasningsrepertoar, har vært hjertet til Borussia Mönchengladbach denne sesongen.

Dahoud er en av de mest begavede unge spillerne i Tyskland, med Tottenham som den siste i rekken av klubber som har blitt linket til 20-åringen - som er verdsatt til rundt 35 millioner euro.

Hvorfor du må vite hvem han er Dersom alt hadde gått etter planen, ville Dahoud fått sitt gjennombrudd forrige sesong. Helt siden han ble en del av Gladbachs fantastiske akademi, da han dro fra Fortuna Düsseldorf i 2010, har han blitt sett på som et stort talent av juniortrenere.

Borussias suksessfulle sveitsiske trener Lucien Favre, som tok Dahoud under sine vinger, lot ham trene med førstelaget allerede tilbake i 2013, og ga ham debuten i Europa League-kvalifiseringen mot Sarajevo i august 2014.

Men en alvorlig lårskade gjorde at midtbanespilleren måtte stå over i flere måneder, og Dahoud begynte først å få regelmessig spilletid denne sesongen. Etter at VM-vinner Christoph Kramer dro til Bayer Leverkusen, hadde Favre gradvis tenkt å la Dahoud ta over hans posisjon, og lot ham derfor sitte på innbytterbenken i Gladbachs fire første Bundesliga-kamper.

Favre sa overraskende opp jobben like etter, men erstatteren Andre Schubert ga Dahoud sjansen tidligere enn Favre hadde planlagt. Midtbanespilleren var i startelleveren mot Augsburg i Schuberts debutkamp, og Gladbach ledet 4-0 før det var spilt 21 minutter, med Dahoud på scoringslista. Han har ikke sett seg tilbake siden.

Med fire mål og fem målgivende pasninger så langt, ser statistikken veldig bra ut for boks til boks-spilleren. Han var spesielt imponerende i 5-1-seieren over Eintracht Frankfurt i november, da han scoret ett, la pasningen til en annen og skaffet straffespark. Han var stor i den sensasjonelle 3-1-seieren over Bayern München - det første tapet Pep Guardiola opplevde denne sesongen - og spilte også med stor selvtillit mot Juventus og Manchester City i Champions League.

I korte trekk har ikke bare Dahoud erstattet Kramer sentralt på midtbanen, han har uten tvil vært en forsterkning. 20-åringen er mye farligere når han går framover, mens pasningene hans er mer eventyrlige, og de elegante bevegelsene er en fryd å se på. Det er ikke rart han er så populær blant Gladbach-fans og nøytrale tyske fotballelskere.

Styrker For det første, Dahoud løper i snitt nesten 13 kilometer per kamp.

- Jeg må bevege meg. Hvis jeg stopper, føler jeg at jeg ikke er en del av spillet, har han tidligere uttalt.

LEKEN: Mahmoud Dahoud utfordrer Juventus' Claudio Marchisio. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix
LEKEN: Mahmoud Dahoud utfordrer Juventus' Claudio Marchisio. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix Vis mer

De løpene har som regel en mening, både med og uten ball. Dahoud ser alltid etter å få ballen, og er en mester til å finne rom mellom leddene. Han er smart når det gjelder ballfordelinger også, da han vet når han skal spille korte pasninger og når han skal slå lengre for å starte kontringer.

Hans defensive jobbing er også mesterlig. Dahoud liker å takle. Han hentet mange løse pasninger og gjorde 10 «ballbrytinger» i løpet av Champions League-debuten mot Manchester City. Dersom du legger til gode skudd fra distanse og kvalitetsdriblinger i miksen, så har du skapelsen av en komplett boks til boks-midtbanespiller.

Svakheter Det er naturlig at Dahoud er et stykke unna et ferdig produkt. Han er fortsatt uerfaren, og hans tendenser til å drible litt for nære sin egen 16-meter har skapt litt problemer, da Gladbach har sluppet inn minst to mål denne sesongen på grunn av hans feil. Noen vil kanskje si at han ikke er fysisk sterk nok ennå, men dersom han legger på seg for mye muskler kan det ødelegge smidigheten hans.

De sier.. Manager Schubert er fan og forventer at Dahoud vil fortsette å forbedre seg de kommende åra.

- Han har en stor maskin og er villig til å løpe, men han må bli mer effektiv - lære å slappe av til tider og innse at han ikke alltid må løpe. Det vil komme med erfaringen, har Gladback-sjefen uttalt.

Andre er enige.

- Dahoud har et stort potensial. Vi vet alle at Gladbach tar seg godt av talenter som kan bli verdensklasse, sier Lothar Matthäus, den tidligere verdensstjernen som ble oppfostret i Gladbach.

Visste du.. Dahoud er den første Syria-fødte fotballspilleren som spiller i Bundesliga. Født i Amuda, en by med kurdisk majoritet i nærheten av den tyrkiske grensen, ble han fraktet til Tyskland som spedbarn av sine foreldre, som flyktet fra Assad-regimet i 1996. Historien har skapt mye oppmerksomhet midt oppi den syriske flyktningkrisen, men Dahoud er ikke interessert i å snakke om politikk.

Han fokuserer på fotballen, og han føler seg tysk tvers igjennom etter å ha representert sitt nye hjemland på juniornivå. Det neste naturlige målet er seniorlandslaget, selv om EM i 2016 kommer for tidlig.

Hva skjer nå? Det er et vanskelig spørsmål. Gladbachs sportsdirektør Max Eberl uttalte i februar:

- Dahoud er ikke til salgs. Vi er en sulten klubb, og vi trenger alle våre gode spillere.

Kontrakten han signerte, som binder ham til klubben fram til 2018, har ingen klausuler, men et stort tilbud kan få Eberl til å ombestemme seg.

GOD I CL: Mahmoud Dahoud i duell med Manchester Citys Yaya Touré. Foto: NTB Scanpix
GOD I CL: Mahmoud Dahoud i duell med Manchester Citys Yaya Touré. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tottenhams bud skal etter rapportene omhandle en klausul som leier Dahoud tilbake til den tyske klubben neste sesong, samtidig som tyske Bild har rapportert at Guardiola vurderer å hente vidunderbarnet til Manchester City neste sesong.

Manchester United kan også være en mulighet, mens Borussia Dortmund kan bli interessert dersom Ilkay Gundogan skulle dra i sommer. For Dahoud, vil det kanskje være lurt å bli værende med Schubert minst én sesong til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart