Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Svindal falt, viste TV-bildene en mann som har opplevd langt verre ting

Den tidligere Formel 1-stjernen Niki Lauda har vært ute en vinterdag før.

RYSTET: Niki Lauda var tydelig preget etter alle fallene i Kitzbühel. Foto: NRK
RYSTET: Niki Lauda var tydelig preget etter alle fallene i Kitzbühel. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal er ved godt mot etter lørdagens fall i Kitzbühel. 33-åringen røk korsbåndet, og er ute i 9-12 måneder etter skrekkfallet.

Den tidligere østerriske Formel 1-kjøreren, Niki Lauda, var tilstede under lørdagens renn. Lauda har fortsatt en høy stjerne i Østerrike, og ble filmet støtt og stadig under rennet. Den østerisske produsenten filmet Lauda etter fallet til Aksel Lund Svindal, og det er tydelig at 66-åringen var sjokkert etter at nordmannen gikk i bakken.

Nesten drept Som aktiv utøver var Niki Lauda også en tøffing. Under et Formel 1-løp i Tyskland i 1976 ble Lauda alvorlig skadet etter at bilen hans begynte å brenne. Før løpet mente Lauda at det var uforsvarlig å kjøre på banen. Etter noen minutter mistet han kontrollen på sin bil, og han smalt inn i autovernet. Bilen hans begynte å brenne, og han ble påkjørt bakfra av en konkurrent. Tre konkurrenter hjalp Lauda ut av den overtente bilen, og han var ved bevissthet i bortimot 1000 grader i over ett minutt.

Lauda ble kjørt til sykehus, og falt i koma under behandlingen. Legene mente at sjansene for å overleve var små, men Lauda overlevde. Etter ulykken skal Lauda ha uttalt følgende: - Jeg er ikke en modell, men en Formel 1-kjører. Jeg fortsetter å leve, selv om jeg har et nytt ansikt.

Etter ulykken fikk Lauda råd om å legge opp som Formel 1-fører. Han ledet fortsatt verdenscupen, men James Hunt tok innpå Lauda i hans fravær. Lauda ga ikke opp, og gjorde et usannsynlig comeback kun seks uker etter ulykken. Han endte på 4.plass i comebacket. I en av Formel 1 historiens dramatiske dueller tapte Niki Lauda verdenscupen med knapp margin til James Hunt. Lauda brøt det avgjørende løpet på grunn av glatt veibane. Det hevdes at avgjørelsen hans bar preg av den dramatiske hendelsen i Tyskland tidligere det året.

Kommet tilbake før  Aksel Lund Svindal var ikke den eneste som gikk i bakken under lørdagens renn. Georg Streitberger og Florian Scheiber falt også stygt i samme sving som Lund Svindal, og alle tre endte opp på sykehus sammen.

Da Svindal reiste seg, og vinket ned til publikum i målområdet, smilte Niki Lauda bredt.

Lund Svindal møtte pressen i går, og da var han tydelig på at han ønsket å komme tilbake på ski. Dette har Lund Svindal gjort mesterlig to ganger tidligere. I 2007 falt han stygt under en utfortrening i Beaver Crekk. Lund Svindal kom fra det med et brudd i nesen, og et stygt sår i låret. Ett år senere gjorde han i comeback i nettopp Beaver Creek, og vant like godt i comebacket. For ett år siden gjorde Lund Svindal et nytt utrolig comeback. Han skadet akillesen høsten 2014, og gjorde comeback under Super-G-rennet under fjorårets alpin-VM i Beaver Creek. Der ble det en meget respektabel 6.plass.

Nylig fortalte Lund Svindal at han ønsket å studere under fjorårets skadeavbrekk i et intervju med CNN.

FORNØYD: Niki Lauda viste sin glede da Aksel Lund Svindal reiste seg opp etter fallet. Foto: NRK
FORNØYD: Niki Lauda viste sin glede da Aksel Lund Svindal reiste seg opp etter fallet. Foto: NRK Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media