Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholms vendepunkt

Da Thorkildsen la opp, havnet Warholm i dilemmaet som startet eventyret

Andreas Thorkildsen skulle gjøre Karsten Warholm til en så god spydkaster at han kunne ta mesterskapsgull i tikamp. 11. mai 2016 endret alt seg.

SAMARBEID: Med Andreas Thorkildsen og mange dyktige menn i ryggen har Karsten Warholm oppnådd underverker på friidrettsarenaen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMARBEID: Med Andreas Thorkildsen og mange dyktige menn i ryggen har Karsten Warholm oppnådd underverker på friidrettsarenaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONDON (Dagbladet): - Det er synd, og jeg er lei meg.

Det sa Steinar Hoen til Dagbladet da Andreas Thorkildsen, mannen han mener er tidenes største mannlige friidrettsutøver i Norge, la spydet på hylla.

Datoen er 11. mai 2016. Det er en nøkkeldato i norsk friidrettshistorie. Etter to OL-gull og totalt fem mesterskapsgull offentliggjør spydlegenden fra Kristiansand at hans karriere er over.

- Det har vært en morsom reise. Takk for all støtten jeg har fått i alle disse åra, proklamerte Thorkildsen.

Det var slutten på noe stort, en eventyrlig karriere. Det var samtidig starten på et nytt eventyr. Eventyret fra havgapet på Sunnmøre.

På den tiden forsøkte Thorkildsen å hjelpe unggutten Karsten Warholm til å bli en bedre spydkaster. Det var en forutsetning for å oppfylle sunnmøringens drøm om å bli en av verdens beste tikjempere.

Prosjekt

Potensialet var enormt. I 2013 ble Warholm juniorverdensmester i det som i den aldersgruppen heter åttekamp. I løps- og spentøvelser var multitalentet i en egen klasse internasjonalt, men Dimna-gutten tapte mye terreng i kastøvelsene.

De ble det plutselig flere av i overgangen fra åttekamp på juniornivå til tikamp på seniornivå. Det var derfor Warholm måtte ta store steg i kastøvelsene om han skulle bli like komplett i tikamp som han var i åttekamp.

BEST I VERDEN: Det tok ikke lang tid med spesialstrening før Karsten Warholm tok et eventyrli VM-gull på 400 meter hekk i London.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Det tok ikke lang tid med spesialstrening før Karsten Warholm tok et eventyrli VM-gull på 400 meter hekk i London. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Og hvem var vel bedre egnet til å hjelpe multitalentet enn den doble olympiske mesteren fra Kristiansand?

14 år skilte duoen i alder, Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm, men talentet og vinnerskallen var den samme. Akkurat som da stavsprang kom på mangekamp-programmet, tok sunnmøringen raske steg i riktig retning.

Det gjør han trolig bedre enn noen andre - både billedlig og konkret fortalt.

Thorkildsens stopp

Men så la altså Thorkildsen opp sin aktive karriere. Det fikk konsekvenser for Warholms tikampsatsing.

- Da sesongen startet i fjor, var jeg klar på at jeg ville satse tikamp videre. Under sesongen fikk jeg mange spørsmål uten å ha rukket å reflektere mer over det. Derfor sto jeg for det jeg sa før sesongen, fortalte Warholm nylig til Dagbladet.

- Jeg trente egentlig spyd helt fram til Andreas la opp. Andreas satte kjepper i hjulene til tikampsatsingen min. Jeg får sende et stikk til ham. Det var jo da Andreas la opp at jeg sluttet å kaste spyd. Andreas anbefalte meg også å gå «all in» på 400 meter hekk. Det samme gjorde Leif Olav Alnes.

Lett å overtale

Da Warholm fikk spørsmål på pressekonferansen etter VM-gullet i London torsdag om han måtte overtales til å satse på 400 meter hekk, svarte han:

- Det var ikke så vanskelig for ham å overtale meg, tror jeg. Vi samarbeider veldig bra og er på den samme frekvensen. Vi har dårlig humor begge to, og jobber veldig bra sammen, sier den nybakte verdensmesteren til Dagbladet.

Sprinttrener Leif Olav Alnes' ord ble viktige.

- Vi diskuterte det, og kom fram til at det var verdt å gjøre et forsøk på det. Denne vinteren har vi jobbet veldig hardt for det, og han er et geni når det kommer til løping. Vi kaller ham bare doktor sprint. Han er strålende fyr, sier 21-åringen Warholm.

Thorkildsen vil ikke ta på seg æren for at Warholm gikk fra delvis tikampsatsing til full satsing på 400 meter hekk.

- Det ble et naturlig valg da vi fant ut hvor enormt potensialet hans er på 400 meter hekk. Det ville vært sløsing å satse på noe annet enn det, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Det var noe Karsten skjønte selv også da han fikk så enorm framgang i løpet av fjorårets sesong. Jeg hadde som mål om at han skulle kaste spyd i et stevne, men det skjedde ikke. Karsten utviklet seg også når det gjaldt spydkasting, men det er ikke akkurat helsebringende og hang mer over ham som en risiko.

Mysteriet

Datoen var altså 11. mai 2016. Det var slutten for Thorkildsen og den nye starten for Warholm. Fra tikamp til 400 meter hekk.

15 måneder seinere ble han verdensmester på en øvelse hvor 15 år gjerne er det som behøves for å få ut det maksimale potensialet.

Så hvordan er det mulig? Hva er denne 21-åringen fra Dimna i havgapet på Sunnmøre laget av? Han ville jo opprinnelig satse bredere enn bare på 400 meter hekk.

- Det er tikjemper jeg egentlig er, sa Warholm gjentatte ganger fram til denne sesongen.

Nå er han plutselig verdens beste på 400 meter hekk - og historisk i norsk idrett - selv om han har trent mye mindre på distansen en konkurrentene.

- Hvorfor er Karsten så unik?

- Vi har forsøkt å analysere hvorfor Karsten er så god, men det er vanskelig å gi et eksakt svar. Det handler nok mye om treningsmiljø og at han er så glad i å trene. Talentet er også stort, men den allsidigheten han har hatt over tid, tror jeg har vært viktig, sier Warholms mangeårige trener Arve Hatløy til Dagbladet.

- Allsidigheten i treningen fra ung alder gjør at han i dag tåler mer trening enn de fleste andre. Han tåler også flere konkurranser, og når det er flere heat de skal igjennom i mesterskap, er det en større utfordring for konkurrentene enn for Karsten. Det er en fordel.

Trener fortsatt sammen

Både Warholm, Hatløy, Thorkildsen og Alnes var enige om konklusjonen om å rendyrke satsingen på 400 meter hekk og legge tikamp på is.

- Det ble naturlig å springe mer slik settingen var på det tidspunktet. Men siden Andreas og jeg trivdes i hverandres selskap, fortsatte vi å trene turn sammen, som vi også gjorde da vi trente spyd, sier Warholm.

- Det er flere grunner til at jeg kom til konklusjonen om å legge tikamp på is. Det blir feil å gå og jakte sponsorer fordi man gjorde det bra på 400 meter hekk, men så satse på tikamp. Man kan ikke selge ost og gi noen melk.

400 meter hekk kontra tikamp betyr flere konkurranser og redusert skaderisiko for 21-åringen fra Dimna.

GAMEWEEK#32: I denne siste sending før påske har vi fått besøk av friidrettsstjerna Karsten Warholm. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Ja, det er det som er utfordringen med tikamp, få konkurranser og stor belastning. Det er også gøy å få være med i Diamond League på 400 meter hekk og kjenne på det. Det er veldig kult. Det er sikkert mulig å skaffe en mangekampordning i Diamond League, men det har ikke blitt ennå, sa Warholm til Dagbladet i juni.

Han ble juniorverdensmester i åttekamp i 2013. På seniornivå er det tikamp som gjelder, med to nye øvelser som ikke passer Warholms egenskaper ideelt. Han taper en del på kastøvelsene, men er i en egen klasse på det meste som har mest spenst og hurtighet å gjøre.

- Mangekamp uten kasting hadde vært noe for meg, altså bare hopp og løp. Da er det få i verden som kunne ha slått meg. Da skulle jeg ha blitt vanskelig å knekke, tror Warholm.

- Tror du at du kommer til å satse på tikamp igjen?

- Det er ikke umulig, men om det skjer, er et annet spørsmål. Da må det i så fall være en god grunn til det. Og den gode grunnen har jeg ikke funnet ennå. Den har ikke åpenbart seg, svarte sunnmøringen før VM-gullet i London.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!