- SLAVERI: Tom Høgli omtaler forberedelsene til Qatar-VM i 2022 som moderne slaveri. Video: Den danske spillerforeningen Vis mer

Qatar-VM 2022:

Da Tom Høgli stilte opp i kritisk video mot Qatar-VM, raste vertsnasjonen. Nå reiser NFF ned

Men brevene får ingen se.

(Dagbladet): Foran arbeidernes dag, 1. mai, i år, laget den danske spillerforeningen en kritisk video om Qatar-VM.

Med i videoen er norske Tom Høgli, som til daglig spiller i FC København. Hans beskjed var at arbeidsbetingelsene i Qatar er helt grusomme, at de har lange dager, jobber i en forferdelig varme og har dårlig sikkerhet.

- Deres pass blir dratt inn, og de jobber på mange måter som slaver. Det kan ikke fotballfamilien akseptere, sier Høgli i videoen som ble publisert for snart seks måneder siden.

Qatar-VM har siden tildelingen fått kritikk for mangel på menneskerettigheter for de som jobber med infrastrukturen inn mot mesterskapet, og Høgli toppet det hele med å kalle det «moderne slaveri».

- Vil utgjøre en positiv forskjell

Ifølge Fædrelandsvennen skal ikke videoen ha blitt godt mottatt hos myndighetene i Qatar, som nå skal ha sagt tydelig fra til de nordiske forbundene.

VIL IKKE PUBLISERE BREVENE: Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, sier brevene til og fra Qatars myndigheter ikke vil publiseres.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL IKKE PUBLISERE BREVENE: Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, sier brevene til og fra Qatars myndigheter ikke vil publiseres. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Avisa skriver at Norges Fotballforbund (NFF) skal ha fått et kritisk brev fra Qatar, og etter det Fædrelandsvennen erfarer, skal qatarske myndigheter ha vært svært kritiske til det som ble presentert i videoen.

Men de har også invitert ned NFF for å se på forholdene i Qatar, og forbundet bekrefter til avisen at representanter vil reise ned.

- Vårt formål med besøket er forsøke å utgjøre en positiv forskjell for alle arbeiderne som jobber med å ferdigstille VM-anleggene, skriver kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik i en e-post til avisa.

«Qatar - drømmens ofre»

I fjor publiserte Dagbladet en spesial om «Qatar - drømmens ofre». Der ble historiene til en rekke av menneskene som har fått lide etter at Qatar vant VM-tildelingen, blitt fortalt.

- Qatar må miste hele VM om forholdene, som for eksempel Dagbladet har avdekket, ikke blir bedre. Lovgivningen må strammes inn og vi må få tilgang på flere rapporter og holdningene må endres, sa den daværende fotballpresidenten, Yngve Hallén, til Dagbladet.

Ønsker ikke å publisere brevene
Dagbladet kontaktet Yngve Haavik, for å blant annet høre hva som sto i brevet, om NFF fortsatt står for de ett år gamle uttalelsene til Hallén og om hva NFF tenker om forholdene i Qatar.

I en SMS til Dagbladet skriver Haavik at han ikke har noen ytterligere kommentar utover det han allerede har sagt til Fædrelandsvennen, og skriver at en offentliggjøring av brevet vil «vanskeliggjøre en dialog som nettopp er formålet med å takke ja til besøket».

- Nå har jo NFF uttrykt at de er for en åpenhetskultur. Burde ikke da media og befolkningen få vite hva som står i brevet? Dessuten har jo både Qatar og NFF sett og sendt brevene selv, så det blir ingen «overraskelser» for noen?

- Brevet ble sendt til NFF og ikke media, og vi mener en offentliggjøring fra vår side ikke vil skape den nødvendige tilliten som muliggjør en god dialog. Det er vårt formål. En dialog som vi håper kan bidra til å bedre arbeidsvilkårne for arbeiderne i Qatar. Vår holdning er klar i disse spørsmålene, og de blir ikke klarere ved å offentliggjøre innholdet i brevene. Kun vanskeliggjøre en doalog som er nødvendig for å kunne utgjøre en forskjell.

«En offentliggjøring er ikke formålstjenlig»

Heller ikke til Fædrelandsvennen ønsket Haavik å uttale seg om hva som sto i brevet, men sier at de i et tilsvar til myndighetene i Qatar skrev at NFF ikke er en del av videoen.

- Samtidig understreket vi at vi i likhet med den danske spillerforeningen er uroet over det som har blitt avdekket i forhold til areidernes manglende rettigheter i Qatar, sa Haavik i en e-post.

Avisa fikk ikke se brevet, ei heller få hovedinnholdet gjengitt. NFF svarte avisa, i likhet med SMSen Haavik sendte Dagbladet, at «en offentliggjøring ikke er formålstjenlig med hensyn til hva vi ønsker å oppnå i Qatar».

Det synes Frode da Costa Lia, redaktør i Josimar, er stikk i strid om den nye åpenhetskulturen i NFF.

- Det kan ikke tolkes på annen måte enn at det er tomme ord. Jeg kan ikke forstå hva som står i brevet som er så hemmelig at det må unntas offentligheten, sier da Costa Lia til Dagbladet.

RUSTES OPP: Qatar er i full gang med å bygge stadionene til fotball-VM i 2022. Her er Khalifa stadion i Doha som rustes opp. Foto: Magnus Aabech / NTB scanpix
RUSTES OPP: Qatar er i full gang med å bygge stadionene til fotball-VM i 2022. Her er Khalifa stadion i Doha som rustes opp. Foto: Magnus Aabech / NTB scanpix Vis mer

- Noe av det verste jeg har sett

Josimar-redaktøren har selv vært i Qatar og sett på forholdene. Men den turen NFF kommer til å få i Qatar er en helt annen enn den han selv har tatt.

- Qatar har i lang tid hatt guide-turer der nede for presse og myndigheter. Det er ikke noe nytt. Senest i går hadde NRK vært med på en såkalt guidet tur der, og da får man se glansbildene. Da jeg var der selv for to år siden med TV 2, var vi på en tur uten guide for å dokumentere forholdene. Det er noe av det verste jeg har sett noensinne.

Han tror ikke det har vært noen store endringer i forholdene for arbeiderne, annet enn at det offentlige har satt i gang en del tiltakt.

- Men majoriteten av byggingen i Qatar er jo private aktører, så det har på mange måter ingen praktisk betydning. De siste dødstallene viser at de ikke har gått noe særlig ned, sier han.

- Oppsiktsvekkende at de ikke har fått brev tidligere

På spørsmål om han tror NFF vil komme til å «tørre» å si i fra dersom de ser at noen strider i mot menneskerettighetene, synes han det er vanskelig å svare.

- Problemet i mine øyne er at Norge har stemt for en UEFA-president som, så langt vi kan forstå, også er en forsvarer av både Russland og Qatar-VM, så nå sitter de i samme båt som Aleksander Ceferin.

Da Costa Lia sier til Dagbladet at vi må huske på at Qatar har brukt enorme ressurser på å kjøpe seg hjelp fra britiske PR-byråer, med blant annet Alastair Campbell i spissen.

- En av strategiene han er veldig kjent for, er «angrep er det beste forsvar». Dette er noe de systematisk har holdt på med i lang tid, å angripe kredibiliteten til medier og uavhengige bloggere, trusler om noe negativt skrives om UEFA, FIFA eller Qatar. Det er ikke oppsiktsvekkende at de har fått et brev. Det er oppsiktsvekkende at de ikke fikk det tidligere.