- Da Tone ble singel, bestemte jeg meg for å gå 15-kilometeren

Petter Northug går for gull.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug ser ti-tolv løpere som kan vinne morgendagens 15-kilometer, og sier han må ha en perfekt dag for å kjempe om medalje.

- Jeg blir overrasket om jeg vinner i morgen. Det er en distanse som ikke har passet meg så godt. Man må ha en klar plan for hvordan man skal vinne en 15-kilometer, og skal jeg ha sjans på medalje i morgen så må jeg ha det, sier Northug.

- Det hadde vært artig å lykkes i morgen, selv om det er en vanskelig distanse. Hadde jeg ikke følt at jeg kunne klare det, så hadde jeg ikke gått, sier han.

Klar for Tone
Northug utpeker blant andre svenske Johan Olsson og sveitsiske Dario Cologna som farlige konkurrenter, og advarer også mot russeren Aleksandr Legkov.

Nordmannen virker fortsatt i godt humør til tross for et par skuffelser i VM, og svarte lystig da en journalist ville vite om nysingle Tone Damli Aaberge var noe for ham.

- Ja, det tror jeg. Det var da hun ble singel jeg bestemte meg for å gå 15-kilometeren, sier Northug med et glis.

Det var også det siste pressesjef Rolf Nereng sa til Northug før pressekonferansen: Det kommer garantert et spørsmål om Tone.

MÅ HA MAKSDAG: Petter Northug blir overrasket om han vinner i morgen. Det ble han ikke av spørsmål om en singel Tone Damli Aaberge.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MÅ HA MAKSDAG: Petter Northug blir overrasket om han vinner i morgen. Det ble han ikke av spørsmål om en singel Tone Damli Aaberge. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Spørsmål om svenskene ble det også denne gangen, og Northug forteller at han godt kan tenke seg et eksemplar av hetse-skjortene våre naboer har produsert under mesterskapet.

- Ja, gjerne, sier han smilende om trøyene med rottemotiv.

Planen klar
Han hadde ikke perfekte ski på duathlonen før helga, og nå skifter været i Val di Fiemme igjen.

- Det er ingen som vinner skirenn med dårlige ski, nå ser det ut som det kommer en føreforandring igjen. Sola er frammme og da blir det litt annerledes ski, så det blir nok et annet skipar i morgen enn jeg har gått på hittil. Men om formen er bra, så er ikke føret det viktigste. Jeg hadde ikke så dårlige ski på fredag, sier Northug, som har en plan i morgen.

- Jeg må åpne sånn at jeg ikke taper for mye de første tre-fire kilometerne, så må jeg finne en god flyt og gå fort og jevnt. Det er viktig å ikke falle for langt bak i leksa. Man må finne den riktige farten og ikke legge igjen for mye på ulike steder, som jeg har gjort før, sier han.