TUNGT:  Her er Makeleta Stephan på vei opp en av de to bakkene i dagens sprintprolog. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGT: Her er Makeleta Stephan på vei opp en av de to bakkene i dagens sprintprolog. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Da Tongas prinsesse ble gal etter langrenn - sponset hun Makeleta (36) til VM

Møt VMs desidert dårligste.

FALUN (Dagbladet): Silkehvite strender så langt øyet kan se. Palmesus og hengekøyer. En temperatur som aldri faller under 20 varmegrader - selv på vinteren.

Det er det Kongedømmet Tonga i det sørlige Stillehavet er kjent for. Landet med drøyt 100 000 innbyggere fordelt på en rekke øyer, har i prinsippet null med vintersport å gjøre.

Inntil prinsessen på øya, Salote Lupepau'u Tuita, som etter sigende er svært interessert i vintersport, bestemte seg for at de skulle satse.

Hun har lempet inn mye penger for å stable et forbund på beina.

Det starter med bobkjøreren Bruno Banani i Sotsji-OL, og per dags dato har landet et vintersportsforbund med tre satsingsområder: Langrenn, bob og snowboard.

Lagde kø Men det er langt fra Tonga til VM-løypa i Falun. Og landets eneste representant i VM i Falun - Makeleta Stephan (36)- så jet lagged ut der hun på svært uelegant vis måte snublet gjennom løypa på dagens sprintprolog.

Det er ikke en overdrivelse å kalle henne VMs dårligste skiløper.

Hun var desidert sist i mål. Sju og et halvt minutt bak Justyna Kowalczyk

Men selv med fire fall, null i stil, kroknakke og fiskebein både oppover og nedover - hyllet publikum henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv da hun lagde kø fordi hun helt utslitt ikke greide å flytte seg da relativt middelmådige løpere kom bak henne. På det verste var det fem stykker som ventet på å komme forbi.

Strålte Men da de var i mål - strålte Stephan:

 BLOMSTERPIKE:  Makaleta hadde pyntet seg til dagens prolig. Foto: Pål Marius Tingve
BLOMSTERPIKE: Makaleta hadde pyntet seg til dagens prolig. Foto: Pål Marius Tingve Vis mer

- Det var bra. jeg er veldig glad og glad for at det er over. Det er trist at jeg falt - målet mitt for dagen var å unngå det, forteller hun til Dagbladet.

I går ble moldovske Dumitrita Ciobanu et offer for den store Mördarbacken.

I sprinten møtte Makaleta veggen.

- Det var veldig,veldig tungt. Jeg mistet pusten og måtte ta en pause. Jeg var dødssliten, forteller hun. Men den samstemte hyllesten fra publikum (minus de surmagede som mente alt hun gjorde var å ødelegge løypene før herrenes prolog) gjorde at hun smilte fra øre til øre.

Hun var en av de - om ikke den - som fikk mest jubel da hun gikk over målstreken.

- Da jeg gikk oppover ropte alle navnet mitt. Det er ingen fra Tonga her, men jeg er så glad for at jeg ble tatt så godt imot, sier hun. Ikke dårlig for kvinnen som hadde et stort mål: Ikke falle.

- Det var flaut da jeg falt, spesielt inn på stadion. Men folk bare klappet og koste seg, det er jeg veldig glad for, ellers hadde jeg begynt å gråte.

Fanget opp av speider Makeleta ble funnet av talentspeider Steve Grundmann, som på oppdrag av prinsessen speider etter togolesere som har flyttet fra hjemlandet.

Makaleta flytter fra øygruppa for femten år siden da hun giftet seg med en tysker og har vært bosatt i mellom-Europa siden.

Men ski hadde hun ikke gått på - inntil i høsten 2014.

Det var Grundmann som fant henne i Munchen. Stephan trente til det tradisjonsrike maratonet i byen. Kroppen og steget tydet på at hun var i form.

- Jeg så henne og fordi hun allerede var kjent med utholdenhetsidrett passet hun inn i vår målgruppe, forklarer Grundmann til Dagbladet.

Dette var i september 2014. altså for seks måneder siden.

- Vi måtte få henne på ski, for hun hadde bare testet det ut et par ganger for mange år siden. Hun hadde forsøkt skøyter og rulleski tidligere, så vi måtte lære henne alt, sier sportsdirektøren. Mellom de kritthvite strendene og folkesporten rugby er det tid til vintersport. Prinsessen elsker det - og Grundmann forteller at folket har den samme innstillingen:

- Det er et spennende prosjekt. Det er stor interesse hjemme i Tonga - og det gjør at jeg har troa på prosjektet.

Målet for framtida er å få Makaleta inn i OL - og at det skal inspirere andre i Tonga til å starte.