Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Torstein (27) ikke fikk sjansen i Norge, så ble han svensk i stedet. Nå jakter han VM-medalje i Kollen

- Hørte aldri noe fra den norske skiskytterledelsen.

VIL BLI BEST: Foreløpig har han én plassering blant de ti beste i verdenscupen, men den tidligere nordmannen Torstein Stenersen jobber målbevisst mot å etablere seg i verdenstoppen. Her fra 20-kilometeren i Ruhpolding i januar, hvor han noterte seg for karrierebeste sjuendeplass. Foto: Matthias Balk / DPA / NTB Scanpix
VIL BLI BEST: Foreløpig har han én plassering blant de ti beste i verdenscupen, men den tidligere nordmannen Torstein Stenersen jobber målbevisst mot å etablere seg i verdenstoppen. Her fra 20-kilometeren i Ruhpolding i januar, hvor han noterte seg for karrierebeste sjuendeplass. Foto: Matthias Balk / DPA / NTB Scanpix Vis mer

SOGNSVANN (Dagbladet): - Jeg føler meg svensk. Jeg gjør det, er det kontante svaret fra Torstein Stenersen på det åpenbare åpningsspørsmålet om han føler seg norsk eller svensk.

- Men jeg har ikke mye familie i Sverige. Det er først og fremst der jeg kjenner på at jeg har en norsk tilhørighet.

Bardufoss-mannen har hatt svensk pass i to år, men har bodd i Östersund i ti år, snakker svensk, har svensk samboer og hevder han kommer til å bli i Sverige resten av livet.

Ikke aktuell for Norge Lørdag mesterskapsdebuterer nordman... eh... svensken på VM-sprinten i Holmenkollen, og etter den karrierebeste sjuendeplassen på 20-kilometeren i Ruhpolding i januar, så våger han å drømme om plasseringer blant de ti beste i Holmenkollen.

Med norsk pass ville han ikke engang vært VM-aktuell. Det er han klar på selv også. Derimot følte Torstein Stenersen at han - mens han ennå var norsk - presterte såpass bra i norgescuprenn at han burde ha fått sjansen til å representere landet sitt.

Men han hørte aldri noen ting.

- Jeg var ikke i nærheten av å være best som junior, eller første års senior, men jeg var hele tiden i nærheten av toppen i norgescuprenn. Andre fikk sjanser som jeg ikke fikk, og det var ingen kommunikasjon med landslagsledelsen, sier Torstein Stenersen til Dagbladet.

Måtte sende inn passet Tanken om å ta svensk statsborgerskap dukket istedet opp. For to år siden var det i boks. Om han ikke hørte noe fra norske skiskytterledere, så tok det ikke lang tid før det formelle Norge tok kontakt.

- Fem dager etter at jeg fikk svensk statsborgerskap, så fikk jeg brev fra den norske ambassaden i Sverige, med beskjed om å sende inn mitt norske pass. Tonen i brevet var litt surt også. Sende inn passet, liksom. Der og da føtes det litt spesielt, sier Torstein Stenersen til Dagbladet.

I Sverige var de bare glade for å få inn en målbevisst og ambisjonsrik kar i skiskyttermiljøet, og før årets sesong fikk Torstein plass på det nye svenske landslaget, som den tyske ringreven Wolfgang Pichler (61) forsøker å bygge opp i hans tredje periode som svensk landslagssjef.

- Vil opp og fram Borte er sentrale profiler som Björn Ferry og Carl Johan Bergman. Fredrik Lindström er den eneste gjenværende med en viss fartstid i det svenske skiskytterlandslaget.

Torstein Stenersen håper og tror på en ny god svensk æra inn mot VM i Östersund i 2019. Innen den tid håper han selv å ha etablert seg i verdenstoppen.

- Jeg er veldig målbevisst og vet hva jeg vil. Jeg vil opp og fram, og tror jeg kan bli best, sier han.

Holmenkollen har en spesiell klang i norske ører, men Stenersen har aldri hatt noe spesielt forhold til det norske nasjonalanlegget.

- Jeg har gått i Holmenkollen én gang tidligere, i fjor. Det var også i svensk drakt. Östersund er mye mer hjemmebane for meg enn Holmenkollen.

NB! Torstein Stenersen går ikke dagens mixed-stafett for Sverige. For svenskene går Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin og Fredrik Lindström.

- Jeg skulle gjerne gått mixed-stafetten, men jeg ble sjuk under verdenscuprunden i USA og fikk ikke gått der. Med sjukdom og jetlag har jeg slitt litt med å finne formen inn mesterskapet. Da er det bedre for meg å stå over mixed-stafetten og heller fokusere på sprinten, sier Torstein Stenersen.

NORDMANN I BLÅGULT: Torstein Stenersen er fra Bardufoss, men for to år siden ble han svensk statsborger. Da ble veien til et landslag i skiskyting langt enklere. Foto: Roy Wahlstrøm
NORDMANN I BLÅGULT: Torstein Stenersen er fra Bardufoss, men for to år siden ble han svensk statsborger. Da ble veien til et landslag i skiskyting langt enklere. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer