Paralympics:

Da treneren fikk se Mehrzad, sperret han opp øynene:
- Wow. Dette er ikke bra

Tror Irans høyeste mann kan bli tidenes beste i paravolley.

GIGANT: Morteza Mehrzad er den høyeste mannen i Iran og spiller i disse dager paravolley i Rio de Janeiro. Foto: Lianne Milton / NYT / NTB Scanpix
GIGANT: Morteza Mehrzad er den høyeste mannen i Iran og spiller i disse dager paravolley i Rio de Janeiro. Foto: Lianne Milton / NYT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hvis du hadde tatt turen til Rio for å se Iran spille sittevolleyball i Paralympics, ville du sett en mann som rager mye høyere enn alle andre i lokalet.

Morteza Mehrzad er den høyeste mannen i Iran, med sine to meter og 46 centimeter på sokkelesten. Det er bare fem centimeter kortere enn verdens høyeste mann, tyrkiske Sultan Kösen. De øvrige volleyball-spillerne blir smågutter i forhold.

Det var ikke rart at USAs volleyballtrener Greg Walker tenkte følgende, da han fikk se Mehrzad i spisehallen under et hotellopphold i Kina:

- Wow. Dette er ikke bra.

For amerikaneren skjønte at det iranske laget hadde skutt gullfuglen i jakten på framtidige gullmedaljer under Paralympics.

Stor fordel

Det var umulig å ikke holde øynene på Mehrzad da han kom ut på scenen under åpningsseremonien på Maracanã stadion.

Allerede som 16-åring var han én meter og 90 centimeter, ifølge hjemmesiden til Rio-lekene. Han lider av sykdommen akromegali, som fører til for høy tilvekst av veksthormoner i blodet.

Det er ikke noe tvil om at høyde spiller en vesentlig rolle i sittevolleyball i Paralympics (paravolley). Da Brasil hentet to spillere på henholdsvis 2,00 og 2,08 meter fikk laget en stor fordel i kamper og ble samtidig laget å slå.

- Det var som om Iran så hvordan Brasil skaffet seg en god posisjon de høye spillerne. Det var som om de tenkte: «Greit, vi skal utfordre dere på høyden. Vi drar denne fyren opp fra reservelaget». Flott, takk, sier Walker ifølge New York Times.

Den største forskjellen fra vanlig volleyball og volleyball i Paralympics er at utøverne sitter. Nettet er 1,15 meter høyt for menn og 1,05 for kvinner. Banen er 10x6 meter med seks spillere på hvert lag, og spillerne må hele tiden ha en rumpeballe i kontakt med gulvet hver gang de tar på ballen.

Utøverne som kan delta i paravolley kan ha forskjellig grad av funksjonsnedsettelse. Det kan dreie seg om amputerte kroppsdeler, ryggskade, cerebral parese eller hjerneskade.

Tilfeldig

Det var tilfeldigheter som gjorde at Irans høyeste mann ble volleyballspiller. Irans trener Hadi Rezaeigarkani slo på tven for fem år siden og så et program med folk som hadde fysiske abnormiteter og samtidig var svært talentfulle.

Da fikk han øye på Merhzad og tenkte: «Jeg kan bruke han på laget mitt». Treneren ringte tv-kanalen og fikk kontaktinfo til den høyreiste mannen. Resten er, som de sier, historie.

- Vi forbereder ham på å lage historie, sier Rezaeigarkani.

Merhzad bruker rullestol og krykker mye på grunn av en sykkelulykke da han var 15 år gammel. Ulykken gjorde at hans høyre bein stoppet å vokse og nå er rundt 15 centimeter kortere enn det venstre. Han pleide aldri å gå ut av huset fordi han var flau over høyden og en hormonforstyrrelse som fører til endringer i ansiktets benbygning.

- Vi ga ham et håp, noe han ønsket. Jeg vil fortelle om et nøkkelord han brukte selv. Før han ble kjent pleide alle å se rart på ham da han kom ut av huset. Nå som han er kjent vil alle ta et bilde av ham. Han ble en vinner, sier trener Rezaeigarkani til New York Times.

Iran mot gull

Det var først i mars at 29-åringen ble kalt inn til å delta på landslaget. Han var med på å vinne sin første store turnering da Iran vant Intercontinental Cup tidligere i år.

Merhzad er ikke den mest tekniske eller mobile spilleren, men han er en bauta som rydder opp i stor stil foran nettet. I paravolley er det, i motsetning til vanlig volleyball, lov til å blokkere serven også. Serven hans er det også kraft i. Treneren mener den høye mannen vil bli den beste spilleren gjennom tidene om to år.

Iran knuste Kina i første kamp og i går slo de regjerende Paralympics-mester Bosnia 3-0 i sett. De to lagene har møtt hverandre i de siste fire Paralympics-finalene siden 2000.

Iran er ute etter å forbedre sølvmedaljen fra London 2012. Med Merhzad på laget virker det som en overkommelig oppgave.

P.S. Norge tok sølv i øvelsen under Paralympics i Atlanta 1996 etter tap mot nettopp Iran i finalen. Sølvmedaljenstår fortsatt som en av norsk volleyballs aller største prestasjoner gjennom tidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer