SÅ STORT ER DET: England, akkurat som her i Norge, har gått av skaftet etter Ole Gunnar Solskjærs sensasjonelle comeback i Manchester United. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
SÅ STORT ER DET: England, akkurat som her i Norge, har gått av skaftet etter Ole Gunnar Solskjærs sensasjonelle comeback i Manchester United. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpixVis mer

Manchester United-Huddersfield på TV2 andre juldag

Da TV2 var i ferd med å hisse på seg folket, var det en som kom på det norskeste av det norske. Det er ingen skam å snu

TV2 har innsett at Solskjærs comeback på Old Trafford er norsk fotballs månelanding. Bra vi har fjellvettregler i dette landet.

DET SPILLER INGEN rolle hvor det kom fra. Det eneste som betyr noe er at TV2 skjønner at Ole Gunnar Solskjærs comeback på Old Trafford er større enn Liverpool-Newcastle.

Det tok litt tid, et snaut døgn for å være helt presis.

Men det tilgir vi dem.

DEN STØRSTE NYHETEN onsdag 19. desember 2018, ja, faktisk den største nyheten i norsk fotballs historie, var at Ole Gunnar Solskjær overtar Manchester United etter José Mourinho. Den nest største var at TV2 vurderte Liverpool-Newcastle som en større fotballkamp enn Manchester United-Huddersfield 2. juledag.

DET FØRSTE VAR ikke til å tro. Det var lynet fra klar himmel. Det andre var ett hundre prosent utrolig. Med Ole Gunnar Solskjær på vei hjem til Manchester og Old Trafford mente TV2 det var bedre å være på Anfield. Ja vel, tenkte jeg, og så for meg Færderseilasen på NRK da Norge slo Brasil i Marseille for tjue år siden.

Eller som en inhabil kamerat med klister i håret sa, sikkert en av dem som har protestert høyest:

Det er som om TV2 velger bort OL-stafetten i herrelangrenn for et verdenscuprenn i kombinert.

OG ENDA VERRE, de presterte å forsvare det også. Med argumenter om målshowet de sender på en av de mange betalingskanalene, slik kanalens fotballsjef uttrykte det overfor Dagbladet, mente TV2 at sendeskjemaet måtte holdes og at dette ikke var noe problem.

Som om Ole Gunnar Solskjær i sin første kamp som manager på Old Trafford var hipp som happ med Liverpool-Newcastle.

Som om Færderseilasen er hipp som happ med 2–1 over Brasil.

JEG VET IKKE hva som fikk dem til å snu og innse omfanget av det som onsdag formiddag slo ned som en meteor i A/S Steinrøysa. Klikktallene på nettsakene deres kan ha vært en pekepinn, de må ha vært enorme hos dem som hos alle andre. Seerstorm, som han kameraten med vintersportsmetaforen, kan være en annen. Men det spiller ingen rolle, det eneste som betyr noe er at vurderingsevnen kom tilbake og tok en avgjørelse norske TV-seere takker dem for.

Nå får fotballfans i pose og sekk.

TV2 sender Manchester United - Huddersfield og Liverpool - Newcastle.

AT LIVERPOOLS TUSENVIS av trofaste ikke skjønner hva som er problemet, er forståelig. Det er en naturlig blindhet som følger med det å heie på et fotballag. Også kalt fanatisme. Faren min vil alltid være sterkere enn faren din når du får på deg drakta og skjerfet. Det er en tilstand. Og nå som Liverpool-fansen av alle naturlige årsaker er høyt oppe etter den beste sesongstarten i klubbens historie – de leder Premier League, har herjet med Manchester United og trukket Bayern München i Champions League – vil ikke rivaliseringen og kravet om Liverpool på TV hele tida bli mindre.

Akkurat som Manchester Uniteds trofaste vil hevde at det av nasjonale hensyn er en allmennkringkastende selvfølgelighet å vise deres lag på grunn av Ole Gunnar Solskjær.

DENNE GANGEN ER det ingen tvil om at TV2s snuoperasjon er den riktige prioriteringen. Ingenting trumfer denne begivenheten. Men når Ole Gunnar Solskjær har kommet hjem til Old Trafford, vel, da er han hjemme.

Det gjør han bare en gang.

MANCHESTER UNITED ELLER Liverpool live på TV2 når lagenes kamper kolliderer vil bli en av vinterens store greier i det norske engelske fotballuniverset. Liverpool er best og må på TV hver gang. United har fått Solskjær, hallo? Men den tid, den glede.

2. juledag er det bare en begivenhet som gjelder.

Den på Old Trafford.