SEIERSMÅLET: Henrik Kjeldsrud Johansen gjør det han skal gjøre på et strøkent og tidlig innlegg fra Simen Juklerød, han scorer. Slik vinner Vålerenga 2-1 på Lerkendal. Semifinalen spilles hjemme mot Sarpsborg. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SEIERSMÅLET: Henrik Kjeldsrud Johansen gjør det han skal gjøre på et strøkent og tidlig innlegg fra Simen Juklerød, han scorer. Slik vinner Vålerenga 2-1 på Lerkendal. Semifinalen spilles hjemme mot Sarpsborg. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Norgesmesterskapet i fotball: Rosenborg-Vålerenga

Da Vålerenga spilte som kjemper kom årets største og beste seier

Slår du Rosenborg på Lerkendal kan du slå Sarpsborg i eget hus. Cupen kan redde Vålerenga 2017.

Rosenborg-Vålerenga 1-2 (1-1)

VÅLERENGA STO OPP fra de lamslåtte, ristet av seg frykten og fant kreftene du trenger for å vinne på Lerkendal. Den typen fotball - der spillerne går ut av seg sjøl, slår seg på brystet og tar smeller - kler laget bedre enn den sentrale balltrillinga foran et motstanderforsvar i balanse. For kommer det innlegg, og gjerne tidlige innlegg, vil du alltid skape muligheter og sjanser foran mål.

Det ga Vålerenga seieren på Lerkendal.

I trekningen fortsatte flyten og ga dem semifinale mot Sarpsborg hjemme.

HENRIK KJELDSRUD JOHANSEN var enorm for Vålerenga. Ikke lettbeint og briljant som Ghayas Zahid på sitt beste. Bare enorm. Helt enorm. Det samme var Christian Grindheim. Av mange VIF-helter var det først og fremst matchvinner Kjeldsrud Johansen og kaptein Grindheim som gikk foran. For du trenger noe ekstra om du skal ri av en 2-1 ledelse mot et lag som jakter sitt tredje strake The Double og som for bare noen dager siden snudde 1-2 til 3-2 mot Ajax.

Henrik Kjeldsrud Johansen og Cristian Grindheim gjorde det for Vålerenga.

De lyste i et kollektiv som ble stadig bedre og modigere.

ROSENBORG ER NORGES beste fotballag når de er seg sjøl med trøkk, mange samtidige bevegelser, stort balltempo og samhandling. Det er de veldig ofte. Fram til 1-0 mot Vålerenga var det den RBK-utgaven du så på Lerkendal. At Kåre Ingebrigtsen hadde gjort fem bytter fra laget som startet Ajax-kampen spilte ingen rolle. For det er ikke spillere ut og inn av laget som er Rosenborgs problem, stallen er så god at den tåler det meste.

Når spillere som Samuel Adegbenro, Anders Trondsen og Mathias Vilhjalmsson er tre av fem erstattere spiller Rosenborg med toppet lag uansett hvem Kåre Ingebrigtsen velger

MEN OGSÅ GODE fotballag trenger energi og smartness til å verne om ballen. Du må være på tærne og du må bruke hodet selv om du er best. Og da Rosenborg trengte disse helt avgjørende faktorene i spillet sitt var det egentlig bare kaptein Mike Jensen som glødet av det du trenger for å vinne en vanskelig kvartifinale.

Av alle Rosenborg-spillerne var det bare Mike Jensen som matchet Henrik Kjeldsrud Johansen og Christian Grindheim.

OG DA GÅR det ikke, selv ikke for Rosenborg. Også Norges beste lag må ha aggressivitet i motspillet. For det var mangel på det som ga Vålerenga muligheten til å komme tilbake i matchen før pause.

Da de først var der med like muligheter skjønte de at det var mulig å vinne også.

MER SKAL IKKE til for å balansere et ensidig et kampbilde. Litt bedre tid på ballen, litt mer rom og et par offensive involveringer som viser at det nytter og vips så var Vålerenga en trussel også. Og selv om Rosenborg kjørte kampen mot slutten, den som ligger under vil alltid kjøre slike kamper mot slutten, så ble det aldri verken panikk eller desperate tilstander i Vålerengas forsvar.

Ja, Rosenborg hadde ballen, var der og spilte rundt dem.

Men de skapte ingen store målsjanser.

SEIEREN PÅ LERKENDAL er Ronny Deilas største som Vålerenga-trener, mye større enn 3-1 over Lillestrøm på Ullevaal. Med semifinalen er en ny dør åpnet. Med semifinalen hjemme i nytt hus har Vålerenga spilt seg i posisjon til å gjøre en problematisk sesong meget vellykket. For klarer Vålerenga å opprettholde det trøkket som ga dem seieren på Lerkendal er det ingen fare med dette laget.

Potensialet er der.

De må bare skjønne det sjøl.