Da Velta vant, knuste han også Johaug og Northug

Hopp best betalt.

FALUN (Dagbladet): Ingen hadde trodd at Rune Velta (25) skulle vinne gårsdagens VM-renn i normalbakken. Heller ikke ham selv.

I går kveld kunne han hente gullmedaljen i Falun sentrum.

En av de nærmeste dagene kan det også være verdt å sjekke nettbanken. For seieren innkasserer han 28 750 sveitsiske franc, eller 229 500 kroner.

Pengepremiene i hopp er de klart høyeste i VM, de knuser langrenn og kombinert.

Også bonuser Et langrennsgull for herrer - som Petter Northug har ett av i Falun - gir 16 000 sveitsiske franc, eller rundt 128 000 kroner. Det samme gir langrennsgull for damer, noe Therese Johaug tok på 15 kilometer med skibytte i går.

Dette er rene pengepremier fra det internasjonale skiforbundet FIS. I tillegg har flere utøvere individuelle bonusavtaler med sine sponsorer.

Gull i kombinert gir 13 300 sveitsiske franc, eller 106 000 kroner.

Hopp har de høyeste seertallene i VM. Ikke hvis vi ser på Norge isolert, men totalt. Dette gjenspeiler seg også i pengepremiene.

I land som Tyskland og Polen - med store innbyggertall - er det hopp som gjelder.

Hyggelige summer Sølv- og bronsegutta i gårsdagens hopprenn, Severin Freund og Stefan Kraft, kunne innkassere henholdsvis 18 000 og 10 800 sveitsiske franc. I norske kroner blir dette 144 000 og 86 000 kroner.

Men det var Velta som ble lørdagens store mann.

TIL TOPPS:  Rune Velta blir løftet på gullstol av Anders Jacobsen (t.v.) og Anders Bardal. Anders Fannemel er imponert tilskuer i bakgrunnen.
TIL TOPPS: Rune Velta blir løftet på gullstol av Anders Jacobsen (t.v.) og Anders Bardal. Anders Fannemel er imponert tilskuer i bakgrunnen. Vis mer

- En perfekt dag i bakken, der alt stemte fra første hopp, sa nordmannen, som ikke klarte å holde tårene tilbake.

Les også: Veltas samboer rørt

Han har også tjent OK penger i verdenscupen denne sesongen, rundt 534 000 kroner. Plusser vi på pengepremien for VM-gullet, har Velta aldri tjent bedre som hopper.

I dag er det mix lagkonkurranse. Og mens vi er inne på det: Vinnernasjonen får 35 000 franc, eller 280 000 kroner. Beløpet må deles på fire, to kvinner og to menn.

Tyskland, Østerrike og Japan er favoritter.

MEDALJEGUTTA: Rune Velta viser fram gullmedaljen. Severin Freund (t.v.) og Stefan Kraft fulgte på de neste plassene.
MEDALJEGUTTA: Rune Velta viser fram gullmedaljen. Severin Freund (t.v.) og Stefan Kraft fulgte på de neste plassene. Vis mer