Da Viking ikke syntes Riise var verd 600 000

Bjarne Berntsen forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bjørn Helge Riise (23) er landslagets nye gullgutt etter tre målgivende mot Malta lørdag.

I 2002 var han en 18-åring som ble sendt på dør av Viking.

Kvinnelandslagstrener Bjarne Berntsen var Viking-direktør på den tida. Han forteller at alle i Viking-ledelsen var enige om avgjørelsen om å ikke gi sunnmøringen kontrakt.

- Jeg tror vi kom fram til at Bjørn Helge var en god spiller, men ikke så mye bedre enn de unge spillerne vi hadde på den tida, sier Berntsen til Dagbladet.no.

- Var det en tabbe?

- Der og da var det ikke det. Men hvis du går gjennom et langt fotballiv og ikke gjør tabber, da er du umennskelig. Men det er mange spillere som opplever det samme, sier Berntsen.

Trange tider i Viking

Han var direktør mens Benny Lennartsson trente laget i 2002. Berntsen mener Lennartsson ikke var så lysten på Riise, samtidig som Aalesund krevde 600 000 kroner i utdanningskompensasjon.

IKKE GOD NOK: Bjørn Helge Riise fikk aldri sjansen i Viking. I dag forteller klubbens tidligere direktør at avslaget skyldtes både penger og at det fantes andre talenter hos de mørkeblå. Foto: Scanpix
IKKE GOD NOK: Bjørn Helge Riise fikk aldri sjansen i Viking. I dag forteller klubbens tidligere direktør at avslaget skyldtes både penger og at det fantes andre talenter hos de mørkeblå. Foto: Scanpix Vis mer

- Det hadde med økonomi å gjøre, det var trange tider. Det var mye penger, han var en dyr spiller, sier Berntsen som la merke til at lillebror Riise hadde mange fine egenskaper.

- Vi sa ja til at han skulle få trene et halvt år i Viking, og han gjorde det forsåvidt bra. Vi så allerede da at han var en utrettelig og ambisiøs spiller, sier Berntsen.

Riise dro fra Viking og havnet i Belgia, først i Standard Liege og så på utleie i FC Brussel. Med gode kamper på det norske U21-landslaget spilte han seg interessant for norske klubber igjen. Lillestrøm fikk tilslaget sommeren 2005.

- Angrer du på at Riise fikk gå fra Viking i 2002?

- Nei, i 2002 var han ikke etablert. Vi fikk aldri følelsen av det. Men ut i fra den holdningen han viste er jeg ikke overrasket over at han har kommet seg så langt. Når du ser utviklingen i ettertid, så er det klart jeg angrer, sier Berntsen.

Keegan var fristet

Benny Lennartsson svarte ikke på Dagbladet.nos henvendelse i dag, men sa følgende om høyrebeinte Riise i 2002:

- Han skal trene med oss, ikke prøvespille. Siden han ikke er god nok til å spille for Aalesund, så ser jeg det som lite sannsynlig at han er god nok til å spille for Viking.

Da Viking ikke syntes Riise var verd 600 000

Lennartsson er ikke den eneste som lot Riise glippe. Etter Viking-oppholdet var tenåringen på prøvespill  hos Manchester City - som ønsket å tilby høyreflanken kontrakt i desember 2002. Én måned seinere ble Riise satt på vent.

- Han er teknisk meget god, men mye mindre enn broren sin. Han er definitivt én for framtida, sa City-manager Kevin Keegan.

Lørdag fikk han i hvert fall rett.

ANGRER LITT? Bjarne Berntsen og Viking vraket en framtidig landslagsstjerne for fem år siden.
TIPPELIGAKOMET: Riise fikk sitt gjennombrudd i tippeligaen, men det skjedde i LSK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer