«Da vil afrikanere slutte å produsere barn når det er mørkt»

Fotballtopp kraftig kritisert for å koble klimaendringer til overbefolkning i Afrika.

FÅR KRITIKK: Styreleder i tyske Schalke kritiseres kraftig for forslaget om å bygge 20 kraftverk i Afrika for at «de skal slutte å lage barn i mørket» og hindre avskoging. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Styreleder i tyske Schalke kritiseres kraftig for forslaget om å bygge 20 kraftverk i Afrika for at «de skal slutte å lage barn i mørket» og hindre avskoging. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB ScanpixVis mer

Styreleder i tyske Schalke kritiseres kraftig for forslaget om å bygge 20 kraftverk i Afrika for at «de skal slutte å lage barn i mørket» og hindre avskoging.

Uttalelsene til fotballtoppen Clemens Tönnies kom i forbindelse med et arbeiderarrangement i Paderborn.

Ifølge Neue Westfälische gikk Schalke-styrelederen hardt ut mot skatteøkninger for å bekjempe klimaendringer. Deretter foreslo han at det årlig skulle bygges 20 kraftverk i Afrika.

- Da vil afrikanere slutte å kutte ned trær og slutte å produsere barn når det er mørkt, sa Tönnies ifølge avisen.

Uttalelsene ble raskt kritisert og stemplet som rasistiske. Den 63 år gamle forretningsmannen gikk senere ut og beklaget det han sa.

- Som styreleder i Schalke står jeg 1.000 prosent bak klubbverdiene våre. Det omfatter kampen mot rasisme, diskriminering og utelukkelse, sa fotballtoppen til Schalkes nettsted og beklaget seg.

Tönnies risikerer å bli sanksjonert både av klubben og Tysklands fotballforbund for uttalelsene. 63-åringen har vært styreleder i Bundesliga-klubben siden 2001.

Etter lørdagens supercupfinale mellom Dortmund og Bayern München kritiserte Tysklands fotballpresident Reinhard Rauball uttalelsene til Tönnies.

- Jeg ble veldig overrasket at det skjedde med ham, og du kan ikke la slikt passere, sa Rauball til DPA.