Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Yaya ikke vant prisen for femte gang på rad ble han rasende

Slakter utdelingen.

NOMINERTE:  Yaya Touré på scenen med André Ayew og Pierre-Emerick Aubameyang. Sistnevnte ble kåret til Afrikas beste fotballspiller i året som gikk, noe Touré hadde store problemer med å akseptere. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix
NOMINERTE: Yaya Touré på scenen med André Ayew og Pierre-Emerick Aubameyang. Sistnevnte ble kåret til Afrikas beste fotballspiller i året som gikk, noe Touré hadde store problemer med å akseptere. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Yaya Touré har nærmest hatt monopol på tittelen som Afrikas beste fotballspiller de siste årene. Han vant prisen i 2011, 2012, 2013 og 2014, og ikke overraskende var han nominert også denne gangen.

Det samme var Pierre-Emerick Aubameyang fra Gabon og André Ayew fra Ghana, og da stemmene var talt opp hadde førstnevnte stukket av med seieren.

Dortmund-spissen fikk 143 stemmer, Touré fikk 136, mens Ayew, som til daglig spiller i Swansea i premier League, fikk 112.

- Veldig skuffet Britiske The Guardian skriver at selv om Touré var skuffet på scenen, gratulerte han Aubameyang. Det var først i ettertid, i et intervju med den franske radiostasjonen RFI, at det kom fram hvor oppgitt han egentlig var.

- Jeg er veldig veldig skuffet. Det er trist å se at Afrika reagerer på denne måten, at de ikke ser på afrikaneres bedrifter som viktige. Jeg synes det er episoder som dette som bringer skam over Afrika, for å handle på denne måten er ikke skikkelig. Men hva kan vi gjøre med det? Vi afrikanere viser at vi ikke synes Afrika er viktig, sier han i en lengre tirade mot prisutdelingen.

Det er usikkert nøyaktig hva Touré sikter til, men det er nærliggende å tro at han mener Elfenbenskystens seier i Afrikamesterskapet burde vært nok til å gi ham prisen en femte gang. Han var kaptein på laget som løftet trofeet den 8. februar i fjor.

- Ikke engang Fifa, med all sin korrupsjonshistorie, hadde tatt en slik avgjørelse. Nå skal Yaya ta vare på Yaya, og la Afrika ta vare på seg selv. Det er som jeg har blitt fortalt så mange ganger: Man kan ikke bry seg for mye om Afrika, for Afrika kommer til å skuffe deg, sier Touré.

Stiller spørsmål Ghanesiske Ayew sendte mange av de samme signalene da han tok bladet fra munnen etter prisutdelingen. I et intervju med den franske sportsavisa L'Equipe sier han at han synes Touré og han selv var langt bedre kandidater.

- Jeg lurer på om noen kan fortelle meg hvilke kriterier som ligger til grunn i et år hvor Afrikamesterskapet arrangeres. Det virker logisk at en stor turnering som omfatter hele kontinentet skal ha mye å si i en slik kåring, sier han.

- Yaya og jeg var begge finalister, han vant og jeg ble toppscorer. Jeg trodde det skulle bli en av oss.

Målmaskin Samtidig er det vanskelig å argumentere mot at Aubameyang er en verdig vinner av prestisjekåringen. Den lynraske spissen har så langt denne sesongen notert seg for 18 mål på 17 kamper i den tyske serien.

SKUFFET: - Jeg er veldig veldig skuffet. Det er trist å se at Afrika reagerer på denne måten, at de ikke ser på afrikaneres bedrifter som viktige. Jeg synes det er episoder som dette som bringer skam over Afrika, for å handle på denne måten er ikke skikkelig. Men hva kan vi gjøre med det? Vi afrikanere viser at vi ikke synes Afrika er viktig, sier Touré. Foto: Reuters / Andrew Yates / NTB Scanpix
SKUFFET: - Jeg er veldig veldig skuffet. Det er trist å se at Afrika reagerer på denne måten, at de ikke ser på afrikaneres bedrifter som viktige. Jeg synes det er episoder som dette som bringer skam over Afrika, for å handle på denne måten er ikke skikkelig. Men hva kan vi gjøre med det? Vi afrikanere viser at vi ikke synes Afrika er viktig, sier Touré. Foto: Reuters / Andrew Yates / NTB Scanpix Vis mer

Han har også satt klubbrekord med scoring i sesongens åtte første seriekamper. I alle turneringer står han med 27 nettkjenninger, to av dem på Skagerak Arena da Dortmund snudde 3-0 til 3-4 mot Odd.

Målmaskinen, som knyttes til en overgang til en rekke andre storklubber, har ikke kommentert uttalelsene fra Touré og Ayew.

Siden prisen for første gang ble delt ut i 1993, har ingen vunnet den fem ganger. Den kamerunske måljegeren Samuel Eto'o har fire titler, mens Didier Drogba, El Hadji Diouf og Nwankwo Kanu har to triumfer hver.

HYLLET: Dortmund-spiss Pierre-Emerick Aubameyang ble hyllet da han ankom Gabons hovedstad Libreville fredag. Foto:AFP / STEVE JORDAN / NTB Scanpix
HYLLET: Dortmund-spiss Pierre-Emerick Aubameyang ble hyllet da han ankom Gabons hovedstad Libreville fredag. Foto:AFP / STEVE JORDAN / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media