Kunstgressgenerasjonen om kunstgressdebatten:

Dæhli reagerer på gamlesjefen Solskjærs kunstgressutspill:
 - Der er jeg uenig

Heltene fra norsk fotballs storhetstid har gått hardt ut mot kunstgressdominansen i Norge. Nå slår kunstgressgenerasjonen tilbake.

SAMARBEID: Ole Gunnar Solskjær og Mats Møller Dæhli har samarbeidet tett gjennom mange år og flere ulike klubber, men deler ikke samme synspunkt i kunstgressdebatten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SAMARBEID: Ole Gunnar Solskjær og Mats Møller Dæhli har samarbeidet tett gjennom mange år og flere ulike klubber, men deler ikke samme synspunkt i kunstgressdebatten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær, Nils Arne Eggen, Arild Stavrum og Kjetil Rekdal gikk alle ut i Dagbladet med sterk kritikk mot kunstgressbruken i norsk toppfotball.

Kunstgressgenerasjonen ble hyllet etter U21-bronsen i Israel i 2013 med sine tekniske ferdigheter og unorske stil. Det man gjorde uten ball var ikke like viktig lenger. Duellspillet ble nedprioritert. «Drillo-fotballen» var lagt død.

Denne tendensen fikk Solskjær til å slå alarm.

- Jeg tror ikke det er en fordel at alle i Norge trener på kunstgress. Ballen går så fort at man ikke rekker å komme tett opp i motspilleren. Duellspillerne forsvinner i Norge. Etter å ha spilt så mange år i England på så gode gressmatter, er det ingen tvil om at jeg foretrekker naturgress, sa Solskjær til Dagbladet.

Mats Møller Dæhli har selv spilt i England - under Solskjærs vinger. Han ble kåret til årets akademispiller i Manchester United i 2012, før Solskjær tok med stortalentet til Molde. Samarbeidet stoppet ikke der. Nordmøringen hentet Møller Dæhli også til Cardiff, som da spilte i Premier League.

BER OM TID: Mats Møller Dæhli tror den nye norske generasjonen vil gjøre det bra internasjonalt på sikt, men at de fortsatt er unge og trenger tid. Foto: NTB scanpix
BER OM TID: Mats Møller Dæhli tror den nye norske generasjonen vil gjøre det bra internasjonalt på sikt, men at de fortsatt er unge og trenger tid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Uenig med Solskjær

Den skadeplagede midtbanespilleren ble spådd ei lysende framtid da han i sine beste perioder storspilte for Cardiff. Lysluggen ble koblet til en rekke storklubber, deriblant Chelsea under José Mourinhos ledelse.

- Chelsea vurderer Cardiffs midtbanespiller Mats Dæhli. Den norske tenåringen er en type midtbanespiller Mourinho setter høyt, skrev The Independent for to år siden.

Dæhli er blant de norske ungguttene som har trent og spilt mest på naturgress, men er likevel ikke enig med Solskjærs budskap.

- Nei, der er jeg uenig med Ole Gunnar. Det er ikke kunstgresset som er årsaken til at Norge har fått frem mange sånne spillertyper som meg, Martin Ødegaard, Ghayas Zahid og flere, sier Dæhli til Dagladet.

- Det tror jeg mer handler om hvordan vi er bygd, med hvilket fokusområdet vi har og hvordan vi trener. Om vi hadde trent annerledes, kunne vi hatt andre ferdigheter, mener 21-åringen.

Martin Ødegaard er oppvokst på kunstgress og tror underlaget kan ha vært en medvirkende årsak til at han ligger så langt fremme i utviklingen som han gjør.

- Det er kunstgressbaner i Spania også. I Norge er det spesielt viktig med klimaet her. Det gjør at vi alltid har en god bane å trene på, mener Ødegaard.

Samuelsens forklaring

Dæhli er ikke av den oppfatningen av at de små, tekniske og kreative midtbanespillere blir prioritert foran de mer fysiske duellspillerne blant norske trenere og talentutviklere.

- Nei, det tror jeg ikke. Vi trenger spisser, både hurtige og sterke. Vi trenger stoppere og kantspillere. Vi trenger alle ulike spillertyper i norsk fotball. Det er ikke feil å utvikle gode tekniske spillere, men vi trenger å utvikle andre typer også, sier Dæhli.

Martin Samuelsen synes ikke det er merkelig at Norge har fostret frem flere gode offensive enn defensive spillere de siste årene.

- Det er jo gøyest å spille offensivt, drible og score. Det synes nok de fleste, så på en måte er det naturlig. Samtidig går det litt i bølger. I Brede Hangeland-tiden var jo forsvaret best i Norge. De kom jo ikke til mesterskapet da heller, sier Samuelsen til Dagbladet.

- Det er også sånn at hvis man har gode offensive spillere, så blir de defensive bedre, fordi de matcher hverandre på trening, mener Blackburn-talentet.

Ber om tålmodighet

Dæhli mener at nordmenn er for utålmodige i påvente av at kunstgressgenerasjonen skal blomstre på A-landslaget.

- Det er viktig å huske at vi er et ungt lag. A-landslaget er tross alt fortsatt unge de også, blant de yngste i Europa. På U21-landslaget er vi allerede mange som har vært på A-landslaget og som spiller i gode internasjonale klubber. Folk må være tålmodige, sier Freiburg-spilleren.

- Både jeg og Iver Fossum spiller i Tyskland, mens Moi gjør det bra i Basel. Martin tar nye steg i Real Madrid hele veien, men er fortsatt bare 17 år og har ekstremt mange år å utvikle seg videre på. Det er lenge siden vi har hatt så mange unggutter i så gode klubber. På sikt kan det bli veldig bra, håper Dæhli.

- Det var tøft

Siden gjennombruddet i Premier League har det gått tråere for Dæhli, som i likhet med Vegar Eggen Hedenstad og Håvard Nielsen har slitt stort med skader i Freiburg. Nå er imidlertid 21-åringen endelig skadefri.

- Det var tøft og en tung periode. Det var ikke noe gøy og det føltes unøvendig og være skadet i halvannet år. Men jeg har aldri mistet troa og kjempet videre, forteller Dæhli, som gjorde en god kamp for Norge U21 mot Sveits og som nærmer seg spill for Freiburg i Bundesligaen.

- Jeg har scoret en del for Freiburgs andrelag. Jeg er ikke på mitt beste ennå, men jeg nærmer meg. Jeg orker mer og mer og vil tilbake til nivået jeg var på. Jeg må spille meg i kampform gradvis. Jeg er fast bestemt på å bli i Freiburg og kjempe om en plass på førstelaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer