IKKE KLAR: Mats Møller Dæhli er ikke med når Norge møter Bulgaria og Kroatia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE KLAR: Mats Møller Dæhli er ikke med når Norge møter Bulgaria og Kroatia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Dæhli ute av den norske landslagstroppen

Ikke spilleklar.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo leste opp en landslagstropp uten Mats Møller Dæhli da han i formiddag presenterte de 23 spillerne som skal møte Bulgaria og Kroatia tidlig i september.

Dæhli har slitt med kneproblemer i Tyskland i sommer, men har hatt innhopp for Freiburg i ligaåpningen. Likevel rekker ikke vår kanskje beste kvalikspiller så langt de uhyre viktige kampene som nå kommer.

- Dæhli er så vidt tilbake etter seks måneder med skade, og har behov for mer trening og kamptrening før han er aktuell, sier Høgmo.

Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener det trolig er en fornuftig vurdering.

- Jeg savner Mats Møller Dæhli, men jeg syns det er veldig fint at Høgmo ikke gjør den samme feilen to ganger. Han burde ikke spilt mot Kroatia i mars. Det tror jeg han og landslagsledelsen har tatt lærdom av, og derfor er han ikke med nå. Han trenger mer tid.

Den andre overraskelsen var uttaket av IFK Göteborg-backen Haitam Aleesami. Også RBKs Ole Selnæs er en mulig debutant.

- Vi har et mål om å ha venstrefoter på venstrebacken, og det kommer noen nå etter hvert. Aleesami har kvaliteter både med og uten ball, og vi har lyst til å se ham i landslaget nå. Ole har vært stadig mer sentral i RBKs suksess, både offensivt og defensivt, sier Høgmo.

Tarik ute Magnus Wolff Eikrem, Håvard Nielsen og Tarik Elyounoussi er andre kjente navn som ikke får være med denne gangen.

- Eikrem konkurrerer med andre spillere som vi har vurdert foran ham. Tarik har spilt veldig lite i Hoffenheim, det er hovedgrunnen til det. Forhåpentligvis får både han og Håvard spilletid framover og kan melde seg på igjen, sier Per-Mathias Høgmo, som samtidig gjorde det klart at Josh Kings skade ikke skal være noe problem for hverken helgas Premier League-runde eller spisskampen på landslaget.

DEBUTANTKANDIDAT: IFK Göteborgs Haitam Aleesami får sjansen under Høgmo. Foto: SCANPIX/AP/Armando Franca
DEBUTANTKANDIDAT: IFK Göteborgs Haitam Aleesami får sjansen under Høgmo. Foto: SCANPIX/AP/Armando Franca Vis mer

- Adama Diomande har fortsatt å være stabil, aktiv i flere av spillets faser og er effektiv. Josh har startet tre PL-kamper og er på arenaen, skadefri. Alex Søderlund scorer jevnt og trutt og er en litt annen type, det er anvendelig i troppen, oppsummerer landslagssjefen.

Positiv til Nyland Høgmo skrøt forøvrig av de norske lagenes innsats i Europa League-kvaliken, og understreket betydningen det har for landslaget at flere får matching på høyt nivå.

Han varslet at Pål André Helland er høyaktuell for en plass i startelleveren etter sin gode form i Tippeligaen, og beroliget også de som er bekymret for Ørjan Nylands situasjon i Ingoldstadt.

- Nyland har stått to av de tre siste kampene, det er viktig. Han har den totale kamptreningen som er gunstig inn på denne samlingen. Bundesliga er en ny arena, og det vokser han på. Han gjorde også en ok debut, det er aldri koselig å slippe inn fire mål (mot Borussia Dortmund), men han fikk ok kritikker i tysk presse, sier han.

Norge møter Bulgaria borte 3. september, og Kroatia på Ullevaal 6. september.

- Vi har et godt utgangspunkt med ti poeng. Det er to poeng ned til Bulgaria og to poeng opp til Italia. I denne troppen er det stadig flere spillere som scorer mål og som markerer seg i sine serier og i Europa. Jeg håper det smitter over på landslaget, fastslår Høgmo.