Dæhlie-comeback

NANNESTAD (Dagbladet): Bjørn Dæhlie gjør et oppsiktsvekkende comeback i Skarverennet 29. april. Da fører han blinde Helge Flo 37 kilometer over fjellet fra Finse til Ustaoset. Forrige uke trente de sammen for første gang - og gikk om kapp med de lokale Birkebeiner-heltene.

NANNESTAD (Dagbladet): Bjørn Dæhlie gjør et oppsiktsvekkende comeback i Skarverennet 29. april. Da fører han blinde Helge Flo 37 kilometer over fjellet fra Finse til Ustaoset. Forrige uke trente de sammen for første gang - og gikk om kapp med de lokale Birkebeiner-heltene.

- Han går noe så jævlig, roper Dæhlie da han og Helge runder svingen ned den siste unnabakken etter drøye 30 minutter og åtte kilometer i skikongens egne treningsløyper på Sjonken i Romeriksåsen.

Helge Flo (33) er ikke noen hvilken som helst mosjonist. Nylig vant han VM-sølv på 5 kilometer for blinde i Sveits. For to år siden vant han bronse for Norge på samme distanse i Paralympics i Nagano. Over samme målstrek et par uker tidligere falt Bjørn Dæhlie utmattet om etter OL-gullet på femmila.

kjørt var ikke Dæhlie etter treningsturen onsdag. Men han var rød i kinna, og pustet tungt.

- Ja, dette er trening for meg også, sier Bjørn.

Pil i øyet

Helge Flo ble blind på det ene øyet seks år gammel da han og bestekameraten lekte med pil og bue hjemme i Bryggja i Sogn og Fjordane. Bua var kjøpt på butikken. Pilene var sjølspikka. En av dem fyrte kameraten av rett inn i Helges venstre øye.

- Han gjorde det ikke med vilje. Dette har vi gjort opp for lengst, sier Helge.

Det gikk betennelse i det andre øyet, og Helge beholdt gangsyn fram til han var 17- 18 år. Siden har det vært svart.

- Jeg begynte å trene for fullt etter et løp på Beitostølen som 20-åring, sier Helge.

Da hadde han ikke rørt seg stort på flere år, var i elendig form og måtte stoppe for å kaste opp - svimmel og dårlig - gang på gang.

- Jeg tok igjen samme fyren tre ganger, sier Helge.

Nå trener fysioterapeuten 12 økter i uka, ofte aleine sammen med bikkja.

- Da går jeg på ski i motbakkene, og løper ned unnabakkene, sier han.

Samme slekt

Onsdag kjørte Bjørn og Helge utforbakkene i hockey. Samarbeidet ble etablert gjennom guttas felles sponsorkontakt Hilde Aker i Victell. Bjørn har gått Skarverennet før, og tror turen sammen med Helge vil gå helt fint.

- Det er greiere å gå på fjellet på Geilo enn her i skauen i Nannestad med fare for å sette skallebrasken i en furulegg, sier Bjørn.

- Ganske snille løyper dette her også, kommenterer Helge Flo - som har bratte bakker både i etternavnet og i blodet.

Han har samme oldefar som Jostein og Tore André.

Møter Mühlegg

Skarverennet samler årlig rundt 13500 løpere. På startstrek i år står blant annet Johan Mühlegg og Michail Botvinov. Disse får gå i fred for Bjørn og Helge, men alle sammen er påmeldt i konkurranseklassen. Det er eget spor for konkurranseløperne. Velpreparert spor hjelper Helge til å holde balansen. Resten blir opp til Dæhlie. Han går foran og roper meldinger om svinger, dumper og graden på stigninger eller unnabakker. Bjørn er ikke helt ukjent med oppgaven.

- Jeg har gjort dette en gang før under Ridderrennet på Beitostølen, sier han.

- Bjørn får bare holde seg unna så jeg ikke kjører inni han, sier Helge.

  • Det var dette hardhausene i Dæhlies nabolag fikk oppleve da Bjørn og Helge kom durende opp gjennom løypa onsdag. Birkebeiner-gjengen gikk i jevnt sig, men ble tatt igjen av radarparet.

- Jeg ropte at de fikk se å få opp farta, sier Bjørn.

Det gjorde de også.

- Tror de synes det var ganske flaut.

FØRER-BJØRN: Bjørn Dæhlie hjelper blinde Helge Flo i treningen.