Dæhlie føler seg oppgitt, trist og maktesløs

En av tre norske utøvere i SVTs blod-dokumentar.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Bjørn Dæhlie ble satt ut da reporteren spurte om Mika Myllylä måtte gå i graven med alt langrenns-grumset fra 90-tallet alene.

I kveld sendes «Uppdrag Granskning» på svensk TV. Programmet, som ligner på «Brennpunkt» på NRK, tar for seg det de hevder er unormalt høye hemoglobinverdier hos en rekke eliteløpere fra 90-tallets langrenn.

Høye hemoglobinverdier kan være en indikasjon på at blodet er manipulert, enten i form av tilførsel av eget blod eller ved bruk av EPO. «Uppdrag Granskning» legger fram det de hevder er hemo-målinger fra et verdenscuprenn i Lahti i 2007 - som de har fått fra den dopingdømte finske treneren Kari-Pekka Kyrö - og sitter også på tall fra VM i Thunder Bay to år tidligere.

Dæhlie i fokus Dagbladet så hele dokumentaren i Val di Fiemme i går kveld.

Tre norske løpere er nevnt i programmet: Marit Mikkelsplass, Erling Jevne og Bjørn Dæhlie.

Alle er intervjuet, og alle avviser antydningene om at deres påståtte verdier skyldes blodmanipulasjon eller doping.

Mest fokus er det på Bjørn Dæhlie, som ovenfor Dagbladet i går kveld innrømmet at han har vært opprørt over programmet og måten programlederne har gått fram på.

Gikk inn i huset
- De forsøker i programmet å gi et inntrykk av at jeg ikke var tilgjengelig. Det stemmer ikke, men jeg svarer ikke på anrop fra ukjent nummer, sier Dæhlie til Dagbladet.

- I løpet av min lange karriere har jeg aldri opplevd journalister som kjører bilen sin omtrent opp på trappa hjemme, går inn i huset mitt når jeg ikke er hjemme og begynner å snakke med min kone om intervju, sier Dæhlie.

Satt ut
Etter å ha snakket med Norges Skiforbund om saken, stilte Dæhlie opp til et telefonintervju med programlederen Hasse Svens.

- Jeg fikk flere spørsmål om hemoglobinverdiene mine fra VM i Thunder Bay, som de hevdet lå på 17,5. Jeg ba SVT ta kontakt med Det internasjonale Skiforbundet og dopingeksperten Rasmus Damsgaard, som da hadde uttalt at det aldri var noe mistenkelig med mine eller de andre norske løpernes verdier.

- De ga seg ikke, og jeg måtte til slutt bryte samtalen, sier Dæhlie, og legger til at han ble helt satt ut av et av spørsmålene han fikk.

- Han spurte meg om Mika Myllylä (døde i 2011, red.anm.) måtte dø forgjeves, og gå i graven med alt fra 90-tallet alene. Da ble jeg rett og slett satt ut, og klarte ikke å svare.

Normale svingninger
Dæhlie har ikke noe i mot å snakke om testresultatene sine.
 
- Mitt hemoglobinnivå har hatt en normal på 15,6 - 15,8, men jeg har også vært oppe på både 16 og 17. Det kan inntreffe under ekstreme tilfeller og ha med høydeopphold, drikkeinntak og slike ting.  

KONFRONTERT: Bjørn Dæhlie (t.h.) fikk spørsmål fra SVT om sine hemoglobinmålinger fra VM i 1995. Her med Vladimir Smirnov etter siste distanse i Thunder Bay. Hans skyhøye blodverdier nevnes også i programmet. Foto: Gunnar Lier / NTB Scanpix
KONFRONTERT: Bjørn Dæhlie (t.h.) fikk spørsmål fra SVT om sine hemoglobinmålinger fra VM i 1995. Her med Vladimir Smirnov etter siste distanse i Thunder Bay. Hans skyhøye blodverdier nevnes også i programmet. Foto: Gunnar Lier / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg synes SVT i langt større grad burde tatt innover seg det FIS sier om dette. Jeg savner den balanseringen i programmet, sier Dæhlie til Dagbladet.

Aldri jukset
- Jeg har aldri jukset eller manipulert med blod, og står rakrygget og snakker med deg og alle andre om dette.

- Men det er veldig trist at en autoritet trekker alle over en kam, sier Dæhlie og snakker om Bengt Saltin, svensk professor og tidligere dopingansvarlig i FIS.

Han er «Uppdrag Gransknings» viktigste kilde, og går svært langt i å antyde at hemoglobinverdiene som ble målt på 90-tallet ikke er forenlige med normale svingninger og dermed må ha en annen årsak - nemlig blodmanipulasjon eller doping.

Burde sjekket mer
- Jeg var veldig opprørt og sint over dette opplegget til SVT i begynnelsen. Nå er jeg mer oppgitt og trist, maktesløs. Det er omtrent umulig å forsvare seg mot slike insinuasjoner.
 
- Jeg synes svenskene kunne gjort litt mer research. Da ville de sett at jeg stort sett gikk fort hele året, jeg vant i november og jeg vant i februar og mars.

- Jeg gikk ikke bare fort om vinteren, jeg løp fort om sommeren også.  Jeg gikk like fort på testrenn i Nannestad i juni som i OL i Nagano i februar. Jeg jobbet veldig hardt, og hadde et oksygenopptak på over 90, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet.

- Og jeg har selvsagt aldri dopet meg.

MAKTESLØS:  Bjørn Dæhlie misliker sterkt framgangsmåten til Sveriges Television (SVT) - som blant annet spurte ham om Mika Myllyla måtte dø forgjeves. Foto: Jacques Hvistendahl
MAKTESLØS: Bjørn Dæhlie misliker sterkt framgangsmåten til Sveriges Television (SVT) - som blant annet spurte ham om Mika Myllyla måtte dø forgjeves. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer