Dæhlie og Bjørgen er Norges største skiløpere

Skikongen mest suveren i kåring.

KLAR VINNER: Bjørn Dæhlie toppet de fleste listene da folket ble spurt om tidenes nordmann på ski. Foto: Dagbladet
KLAR VINNER: Bjørn Dæhlie toppet de fleste listene da folket ble spurt om tidenes nordmann på ski. Foto: DagbladetVis mer

Bjørn Dæhlie var udiskutabel og helt konge. Marit Bjørgen og Bente Skari hadde begge bred oppslutning om å bli skidronningen gjennom alle tider.

Da magasinet Levende Historie i samarbeid med Skiforeningen inviterte lesere og interesserte til å kåre norgeshistoriens største skiløpere, var det Bjørgen som viste seg hakket hvassere.

- Jeg gir en stor takk til juryen og folket som har stemt på meg. Det er en stor ære å bli kåret til norgeshistoriens største kvinnelige skiløper. Det har jo vært mange store før min tid og kommer også til å komme flere bak meg. Mitt forbilde var jo Bente (Skari), og jeg fikk jo også muligheten til å få være på lag med henne. Jeg lærte utrolig mye av henne, og det var utrolig inspirerende å være på lag med verdens beste skiløper den gang, sier Bjørgen.

Stort engasjement Som alltid har kåringer en tendens til å skape mange og heftige diskusjoner.

- Det har vært voldsomt gøy å se hvilket engasjement det har vært rundt denne kåringen, sier juryleder Dan Børge Akerø.

På herresiden var det rått parti. Bjørn Dæhlie skaffet seg mer enn dobbelt så mange stemmer som toeren Harald Grønningen og kunne faktisk ha kostet på seg å gå baklengs over mål også i denne litt mer uhøytidelige konkurransen.

DRONNING: Marit Bjørgen vant alle de individuelle rennene i Steinkjer-NM. Foto: Erik Berglund
DRONNING: Marit Bjørgen vant alle de individuelle rennene i Steinkjer-NM. Foto: Erik Berglund Vis mer

- Det er veldig hyggelig, og jeg er samtidig ydmyk når det gjelder å få en anerkjennelse som denne. Det betyr at folk har vurdert mine prestasjoner i forhold til utøvere som jeg selv har sett opp til, sier Dæhlie.

Hans store forbilder var Gjermund Eggen, Harald Grønningen, Ole Ellefsæter og Odd Martinsen.

Noe mer åpent var det i kvinneklassen mellom Marit Bjørgen og Bente Skari.

- Siden kåringen ble lansert, har Marit Bjørgen fosset forbi Bente Skari i antall verdenscupseirer, sier Karin Berg, jurymedlem og direktør ved Skimuseet i Oslo.

Delt i synet Et annet jurymedlem, tidligere sportskommentator Per Jorsett, hadde Skari på topp i sine egne papirer.

- Det var på grunn av summen av de mange seirene hennes, innrømmer Jorsett.

Leserne stemte inn trønderjenta Berit Aunli på tredjeplass.

- Hun var den beste i sin tid og representerte generasjonen som gjorde nesten rent bord under VM i Oslo i 1982, sier juryens Arne Scheie.

(NTB)