Dæhlie sponser Gjelsten

Forretningsmann Bjørn Dæhlie (30) sponser i vinter skiløper Bjørn Rune Gjelsten under Birkebeinerrennet. Rollene er snudd siden skitalentet Bjørn Dæhlie som 16-åring skrev til Bjørn Rune Gjelsten og ba om sponsoravtale _ men ble avvist.

Skikongen forteller i sin nye bok om sin første sponsoravtale _ fra den betalende sida av bordet:

Aker RGIs konserndirektør Bjørn Rune Gjelsten _ habil skitrimmer _ kler seg til vinteren i Dæhlies sportskolleksjon på den årlige skituren mellom Rena og Lillehammer.

Gjelsten drev tidlig på 80-tallet det norske agenturet for Frank Shorter, og beskriver i Dæhlies bok tabben om å kaste purunge Dæhlies tiggerbrev i søppelbøtta.

- Hadde jeg visst at du ble så god, ville jeg helt sikkert inngått avtale med deg som 16-åring.

Sier Gjelsten til Dæhlie, og trekker parallellen til den gangen RGI-kompanjongen Kjell Inge Røkke traff igjen en bekjent som mobbet ham som liten. Mobberen kom med en (noe tvetydig) syndsforlatelse, og mente han burde vært snillere med Røkke _ om han visste at mobbeofferet skulle ende som en av Norges rikeste menn...

Så langt RGI-guttas bitre minner om tap.

Kremmer og gambler

Gjelstens fjellferd i Dæhlie-klær har nok større reklameverdi enn de symbolske kronene Dæhlie betaler ut. Rask profitt ligger Dæhlies kremmerhjerte nært. Som under OL på Lillehammer i 1994: I boka si beskriver han hvordan han knyttet alle OL-bonusene til medaljer. Dæhlie gamblet, fosset frem til to gull og to sølv og innkasserte tre millioner kroner. Hadde han endt opp med tre fjerdeplasser, hadde han ikke fått fem øre.

Bommet

Tre år seinere, før årets ski-VM i Trondheim, valgte Dæhlie en annen løsning. Han følte seg så sikker på om han kunne kjempe om medaljene og la derfor inn et større fast beløp i kontrakten _ med mye lavere seiersbonus. Det tapte han grovt på. For de tre gullmedaljene i VM fikk Dæhlie bare en million kroner. Røper en angrende skikonge.

Akkurat slik RGI-Gjelsten nå angrer på bommerten da han for 14 år siden vraket en talentfull 16-årings bønn om hjelp.