Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dæhlie vil trene barn

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Når Bjørn Dæhlie en gang legger opp som skiløper, har han lovt seg selv at minst én kveld i uka skal settes av til barn. - Jeg vil være en slags trener eller leder for unger som går på ski eller spiller fotball. Jeg liker ikke utviklingen i samfunnet og vil gjøre mitt til at barn får utfolde seg i idrettslek, sier han til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Dæhlie er oppriktig bekymret over samfunnsutviklingen og hvordan den påvirker barnas fysiske aktivitetsnivå.

- Ja, jeg er bekymret. Da jeg var liten, og det er ikke lenge siden, var det skispor overalt og hoppbakker i hver bygd.

- Nå ligger jordene der urørte, og hoppbakkene har forfalt.

I boka han ga ut i høst, «Gulljakten», vier han flere sider til temaet.

Forbilde

Bjørn Dæhlie er klar over sin posisjon som forbilde. Han vet han henger på mangt et gutterom.

- Hvis jeg kan bruke mitt navn og min posisjon til å påvirke, så gjør jeg det mer enn gjerne i denne sammenhengen. Dette er noe jeg virkelig er opptatt av, sier han.

- Hvis barn og unge hører på meg, bruker jeg gjerne hele dagen på å fortelle dem hvor viktig der er å spise en god og sunn frokost.

- Hvis foreldre med barn i skolealder hører på meg, bruker jeg gjerne like lang tid på å fortelle dem hvor viktig det er at de tar seg tid til å komme seg ut med ungene, aktivisere dem i fysisk lek.

- Gå tur, la unga klatre i trærne, la dem bruke kroppen sin. Vi lever i Norge, et land der det er natur overalt. En natur uten begrensninger i det hele tatt. Vi kan gå hvor vi vil når vi vil, sier Bjørn.

Snu utviklingen

Han vet godt at det ikke er lett å snu utviklingen, ta opp kampen mot stillesitting og hamburger-kultur.

Men han vil gjøre sitt. Han vil påvirke ved å snakke om det så ofte han kan. Gi signaler, prøve å stimulere. Og han vil ta sin tørn i det praktiske.

- Akkurat nå er jeg prototypen på en far som har altfor dårlig tid til ungene sine. Jeg vet det. Men jeg mener det virkelig når jeg sier at jeg den dagen karrieren er over skal bruke tid på unger. Og ikke bare mine egne.

- Og det hadde hjulpet en del om også politikerne hadde tatt forfallet mer på alvor - satt problemet på dagsorden, kommet med tiltak.

- Tenk om vi i Norge, som har alle forutsetningene, kunne gått foran i å snu den negative utviklingen, bli en nasjon i god fysisk form. Det er ikke for seint om vi bare vil, sier Bjørn Dæhlie.

- Dessuten er det jo mental massasje å se unger utfolde seg i et barneskirenn eller sparke fotball i altfor store shorts.

- Og jeg snakker ikke om beinhard trening med blodsmak i munnen.

- Dette dreier seg om den framtidige folkehelsa vår, sier Bjørn Dæhlie.

<B>BRUK KROPPEN: </B>- Gå tur, la unga klatre i trærne, la dem bruke kroppen sin, sier verdens beste skiløper.
Bjørn Dæhlie

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!