Dagblad-tips: Ervik vinner

Helgas skøyte-EM på Hamar blir garantert en fest: Fullt i Vikingskipet og rekordmange seere for TV2 som for første gang skal overføre et skøytemesterskap. Den vil nå sitt klimaks søndag ettermiddag om Dagbladet får rett i sitt tips om at Eskil Ervik blir vår første europamester i allround siden Johann Olav Koss vant i 1991.

Skøytekonger kommer og går, men det er ingen tvil om at Rintje Ritsma har vært kongen etter 1994 da Johann Olav Koss ga seg etter sine tre OL-gull. Før Koss må vi helt tilbake til Amund Sjøbrend i 1981 for å finne en nordmann på toppen av pallen i et EM.

  • Nederlenderne tok Norge på senga ved at de var først ute med innendørshaller og fikk et sportslig forsprang fram til Vikingskipet sto klart til OL i 94. Ikke bare mangelen på et nasjonalanlegg innendørs, men også klimaet har gjort sitt ytterste for å kverke lengdeløpsskøytas potensiale i norsk idrett.

Etter Ådne Søndråls 1500 meter-gull i Nagano, har interessen for skøyter økt. Nå er det mulig å få kjøpt lengdeløpsskøyter i butikken igjen og barn og foreldre strømmer til kunstisbaner og islagte flekker på vann og land i de få kuldeperiodene vi får i løpet av en vinter.

  • Derfor har jeg aldri trodd på de pessimistene som har sagt at skøytesporten går en sakte død i møte: Alle som har hatt skøyter på beina, vet hvor moro det er å skli rundt på isen. Derimot er den tida forbi da det var mulig å arrangere et mesterskap utendørs. De av oss som sto i Nordre Sving på Bislett i 1976 og fikk oppleve at de fire S-ene Stenshjemmet, Stensen, Storholt og Sjøbrend vant firedobbelt i EM, får aldri oppleve det igjen. Det var skøyte-orgasme i strålende vintersol for 25000 av «te med no' godt i»-generasjonen, men ingen av oss gidder lenger å slå floker for å se skøyteløp på sprakende is og i sterk vind. Ja, bortsett fra Jan Erik Vold og Petter Lindbæk da.

Derfor er det også usedvanlig tøvete at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har plassert neste års VM utendørs i Budapest, mens EM skal gå utendørs i Italia. Den slags avgjørelser stopper idrettens utvikling. Selv om hele 36 nasjoner stilte til start på skøytebanen i Nagano-OL, er fortsatt skøyter all round for menn først og fremst en nasjonskamp mellom Norge og Nederland.

  • Helgas EM vil i Gianni Rommes fravær stå mellom den abdiserende konge Rintje Ritsma og vår nye allround-stjerne Eskil Ervik . Den målbevisste lærerstudenten har mange likhetstrekk med Koss og kan ta steget opp på tronen allerede i helga hvis alt klaffer.

For øvrig skal landslagssjef Geir Karlstad ha mye av æren for at Norge nå har flere løpere med stort potensial. Han vet hva skøyter dreier seg om fra sin egen aktive tid, men er også svært grundig og flink til å bruke folkene rundt seg, enten det er Tom Erik Oxholm som trener for Søndrål eller damelandslagets nederlandske trener, Ingrid Paul, som i år også har ansvaret for Lasse Sætre og Petter Andersen . Sistnevnte er årets komet, og selv om hans store mål er å vinne 1500 meter i Salt Lake City-OL om to år, blir det sagt at han er et større allroundtalent enn Ådne Søndrål . Også Hans Trygve Kristiansen , Olympiatoppens mann i Skøyteforbundet, er en viktig grunn til at Norge nå ser ut til å ligge i forkant av utviklingen etter klappskøyte-revolusjonen for fire år siden.

En nordmann på toppen av pallen søndag vil være selve beviset.