Dagblad-tips: Ervik vinner

Helgas skøyte-EM på Hamar blir garantert en fest: Fullt i Vikingskipet og rekordmange seere for TV2 som for første gang skal overføre et skøytemesterskap. Den vil nå sitt klimaks søndag ettermiddag om Dagbladet får rett i sitt tips om at Eskil Ervik blir vår første europamester i allround siden Johann Olav Koss vant i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skøytekonger kommer og går, men det er ingen tvil om at Rintje Ritsma har vært kongen etter 1994 da Johann Olav Koss ga seg etter sine tre OL-gull. Før Koss må vi helt tilbake til Amund Sjøbrend i 1981 for å finne en nordmann på toppen av pallen i et EM.

  • Nederlenderne tok Norge på senga ved at de var først ute med innendørshaller og fikk et sportslig forsprang fram til Vikingskipet sto klart til OL i 94. Ikke bare mangelen på et nasjonalanlegg innendørs, men også klimaet har gjort sitt ytterste for å kverke lengdeløpsskøytas potensiale i norsk idrett.

Etter Ådne Søndråls 1500 meter-gull i Nagano, har interessen for skøyter økt. Nå er det mulig å få kjøpt lengdeløpsskøyter i butikken igjen og barn og foreldre strømmer til kunstisbaner og islagte flekker på vann og land i de få kuldeperiodene vi får i løpet av en vinter.

  • Derfor har jeg aldri trodd på de pessimistene som har sagt at skøytesporten går en sakte død i møte: Alle som har hatt skøyter på beina, vet hvor moro det er å skli rundt på isen. Derimot er den tida forbi da det var mulig å arrangere et mesterskap utendørs. De av oss som sto i Nordre Sving på Bislett i 1976 og fikk oppleve at de fire S-ene Stenshjemmet, Stensen, Storholt og Sjøbrend vant firedobbelt i EM, får aldri oppleve det igjen. Det var skøyte-orgasme i strålende vintersol for 25000 av «te med no' godt i»-generasjonen, men ingen av oss gidder lenger å slå floker for å se skøyteløp på sprakende is og i sterk vind. Ja, bortsett fra Jan Erik Vold og Petter Lindbæk da.

Derfor er det også usedvanlig tøvete at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har plassert neste års VM utendørs i Budapest, mens EM skal gå utendørs i Italia. Den slags avgjørelser stopper idrettens utvikling. Selv om hele 36 nasjoner stilte til start på skøytebanen i Nagano-OL, er fortsatt skøyter all round for menn først og fremst en nasjonskamp mellom Norge og Nederland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer