Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug til sprintlandslaget

Dagbladet erfarer: Northug takker ja til landslaget

Etter fem års privat satsing er Petter Northug innstilt på å gjøre landslagscomeback fram mot VM i Seefeld, nærmere bestemt på sprintlaget. Argumentene er mange.

COMEBACK: Petter Northug er innstilt på å være en del av sprintlandslaget kommende sesong. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
COMEBACK: Petter Northug er innstilt på å være en del av sprintlandslaget kommende sesong. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer, blir Petter Northug en del av sprintlandslaget kommende sesong under ledelse av Arild Monsen. Etter flere gode samtaler har Northug sagt ja til Monsen og sprintlandslaget.

Det betyr at Mosvik-ekspressen gjør landslagscomeback fem år etter at han valgte å bryte ut for å satse på et eget privat lag.

Mandag vil Norges Skiforbund offentliggjøre dette, såframt ikke 32-åringen ombestemmer seg i løpet av de neste dagene.

Et comeback for langrennsstjerna på landslaget vil få konsekvenser for Team Northug og betyr i så fall at flere rundt ham må finne nye roller.

Lagkompis viser forståelse

Lagkompis Chris André Jespersen viser likevel forståelse for Northugs trolige landslagscomeback.

VEIEN TILBAKE: Petter Northug leverte sitt beste mesterskap noensinne utenfor landslaget med fire gull i Falun i 2015, men resten av perioden har vært nedadgående for 32-åringen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VEIEN TILBAKE: Petter Northug leverte sitt beste mesterskap noensinne utenfor landslaget med fire gull i Falun i 2015, men resten av perioden har vært nedadgående for 32-åringen. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke fått en bekreftelse på hva det blir til neste sesong. Jeg forstår Petter om han velger landslaget. Hvis han ikke gjør det, tar jeg gjerne en ny sesong på lag sammen med ham, sier Jespersen til Dagbladet.

Returen til landslaget vil skje til tross for at Norges Skiforbund likevel ikke valgte å inngå et samarbeid med Coop, hvilket betyr at Northug ikke får beholde sine private avtaler med sin mangeårige hovedsponsor.

I stedet skal det være Northugs egen motivasjon for å gjenerobre langrennstronen som trumfer det økonomiske aspektet.

Motivasjonen har kommet tilbake i pakt med gode treningssvar og konkurranser den siste måneden - deriblant i NM i Alta hvor Northug klarte å innhente Martin Johnsrud Sundby i en tøff motbakke på lagsprinten og spurte forbi ham på stadion.

Derfor vil han tilbake

32-åringen skal ha innsett at et comeback på landslaget er hans beste mulighet til å kjempe om VM-medaljer i Seefeld.

SIST GANG: Petter Northug var en del av landslaget da han vant to gull i VM i Val di Fiemme i 2013, men etter det har han satset på egenhånd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SIST GANG: Petter Northug var en del av landslaget da han vant to gull i VM i Val di Fiemme i 2013, men etter det har han satset på egenhånd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Én ting er treningshverdagen og matchingen han får som en del av verdens beste langrennslandslag, sammenliknet med de foregående sesongene hvor han har satset nesten alene.

Én annen er at Northug vil få en enklere og gunstigere vei til VM i kraft av å være landslagsløper, all den tid landslagsløperne prioriteres i verdenscupen før jul. Dette fikk Mosvik-ekspressen selv smertelig erfare forrige sesong da han motvillig ble vraket til minitouren i Kuusamo og Tour de Ski.

Det tok knekken på Northugs sesongplan inn mot OL. Alt gikk i vasken, i kombinasjon med sykdomsplagene som inntraff på svært ugunstige tidspunkt. Sammenliknet med sesongen før VM i Falun i 2015 og Lahti i 2017, har heller ikke Northug noen friplasser i VM i Seefeld i kraft av å være tittelforsvarer.

Det betyr at langrennsstjerna trolig må framtvinge en tidlig - og ugunstig - formtopp på Beitostølen for å ha en sjanse til å gå verdenscup før jul. Det er essensielt for at Northug skal kunne få konkurrere seg i form og kvalifisere seg til VM i Seefeld.

Monsen om Northug

GODT FORHOLD: Sprintlandslagstrener Arild Monsen og Petter Northug har en god tone. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODT FORHOLD: Sprintlandslagstrener Arild Monsen og Petter Northug har en god tone. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Som en del av sprintlandslaget vil Northug få måle krefter med den nye langrennskongen Johannes Høsflot Klæbo og dra nytte av hans styrker. De to stjernene har stor gjensidig respekt for hverandre og mange av de samme egenskapene.

Northug har også et veldig godt forhold til Emil Iversen og Finn-Hågen Krogh, som trolig går fra allround- til sprintlandslaget. I tillegg er tonen med sprintlandslagstrener Arild Monsen god.

Monsen vil foreløpig ikke bekrefte at Northug blir en del av sprintlandslaget i den kommende 2018/19-sesongen.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte det. Dette spikres endelig på treningsseminarene denne uka og blir offentliggjort neste mandag, sier Arild Monsen til Dagbladet.

- Det jeg kan si, er at Petter og jeg har en god tone og et bra forhold. Vi har ikke noe usagt. En spøkefull tone er gjerne bedre enn det motsatte.

Heller ikke Northugs manager, Are Sørum Langås, vil offentliggjøre Northugs avgjørelse.

- Jeg har ingen kommentar til det foreløpig, sier Sørum Langås til Dagbladet.

Gjør sprintlaget mer attraktivt for Northug

Monsen forteller imidlertid at en utvidelse av sprintlandslaget virker logisk og at det trolig vil bli et enda tettere samarbeid mellom allround- og sprintlandslaget nå som sistnevnte gruppe sannsynligvis vil bestå av enda flere allroundertyper.

- Det handler om å lage to homogene treningsgrupper hvor vi tar vare på alle og setter sammen de lagene som kan gjøre hverandre bedre. Samtidig diskuterer vi et tettere samarbeid mellom sprint og allround, sier sprintlandslagstreneren.

- Det går mot en videreføring av samarbeidet, pluss litt til. Det blir kanskje flere fellessamlinger for å skape en synergi mellom lagene. Men det er også en grense for det med 14-15 løpere. Det må være plass til alle, og det er det eksempelvis neppe i et styrkerom. Det blir en balansegang.

Emil Iversen lokkes

Trolig fortsetter Johannes Høsflot Klæbo på sprintlandslaget, selv om han i fjor ønsket seg til allroundlaget. Finn-Hågen Krogh returnerer etter alt og dømme til sprintlaget, mens Emil Iversen også kan finne på å gå den veien.

- Hvis både Petter, Finn og Johannes havner på sprintlandslaget, ønsker da også du deg dit?

- Wow, det hørtes ut som et rått lag, både med og uten meg, svarer Emil Iversen til Dagbladet.

- Tenker du at det laget passer deg bedre?

- Jeg har trivdes veldig bra på allround, jeg. Jeg behersker og kan passe inn på begge lag. Johannes og Finn har i hvert fall vist at det går an å være allrounder også om man er på sprintlandslaget.

- Tror du Petter kommer tilbake på landslaget kommende sesong?

- Ja, det tror jeg, sier Iversen til Dagbladet.

Den overnevnte kvartetten behersker både sprint- og distanserenn på en mesterlig måte, og både Klæbo og Krogh har vist at de kan være gode allroundere selv om de er en del av sprintlaget.

Spesialsprinterne sliter derimot mer med å hevde seg der de skal være best. Det har vært tendensen de siste åra. Blant annet har Klæbo selv vært med på å skru tempoet opp så høyt i heatene at utholdenhet har blitt enda viktigere i sprintlangrenn enn før.

Varsler evaluering

Federico Pellegrino, Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov er andre som bidrar til skyhøyt tempo i sprintene. Alle disse behersker også distanselangrenn bra.

Den nye tendensen skal nå Monsen og co. evaluere sammen med Olympiatoppen.

- Det har vært en tilbakegang. Resultatene var bedre for noen år siden. Hva gjør vi annerledes nå? Vi skal analysere og evaluere hvorfor utviklingen har blitt slik, forteller Monsen til Dagbladet.

- Man må trolig ha bedre utholdenhet enn før for å hamle opp med Pellegrino, Bolsjunov og de beste. Vi ser også at allroundere som Johannes, Petter, Finn og Emil har gjort det veldig bra i sprint, selv om de har vært stemplet som distanseløpere.

Ser på Pellegrino

Monsen mener italienske Pellegrinos utvikling i distanse- og sprintrenn er interessant.

- Utviklingen til Pellegrino er ganske beskrivende. Om du ser på hans FIS-punkt i distanserenn har de bare blitt bedre og bedre. I samme periode han blitt stadig mer stabil i sprintrenn og jevnt i toppen. En bedre grunnmur og utholdenhet blir stadig viktigere i sprint, mener landslagstreneren.

- Samtidig er det mange måter å gjøre det på. Johannes er et godt eksempel på det i måten han har endret taktikk fra løype til løype. I Seefeld er det annerledes igjen, for der kommer det en lang og hard bakke veldig tidlig. Men den kommer trolig for tidlig til at noen tør å gå allerede der. I Kuusamo er det annerledes og bedre egnet for at Johannes kan sjokkåpne med full fart fra start, slik han gjorde der sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!