SKUFFET: Per-Mathias Høgmo under gårsdagens oppgjør. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
SKUFFET: Per-Mathias Høgmo under gårsdagens oppgjør. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Dagbladet spurte ekspertene hva som er blitt bedre under Høgmo. De bare lo

Norske fotballeksperter sliter med å finne framgang under Per-Mathias Høgmo Ullevaal-regime.

(Dagbladet): Det nærmer seg tre år siden Dagbladet avslørte at Per-Mathias Høgmo ble Egil «Drillo» Olsens arvtager på.

På de 35 månedene har vi lært (eller forsøkt å lære) mange nye fotballord, fått et mye større støtteapparatet, vært en kvalikkamp unna EM-plass og gjennomført en oppkjøring til VM-kvalifisering til 2018

Det er vanskelig å ikke være farget av gårsdagens Hviterussland-kamp. Kampen ble omtalt som pinlig av kaptein Stefan Johansen og skremmende av Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen.

Da Høgmo møtte pressen torsdag ettermiddag - sa han:

- Kampen mot Hviterussland var langt under pari. Jeg har egentlig ikke noe mer å tilføye til det. Vi har retta blikket mot Tyskland og bruker all energi på det.

Men hva sier egentlig ekspertene om de snart tre åra under Høgmo?

Dagbladet har utfordret flere eksperter på følgende tre spørsmål.

SKUFFENDE PRESTASJON: Per Mathias Høgmo møtte pressen etter hjemmetapet mot Hviterussland. Han forteller at det positive med kampen var å få gjort en gjennomkjøring og få noen svar. Likevel var det lite som gikk etter planen. Video: NTB Scanpix Vis mer


1. Hva er blitt bedre under Høgmo?

2. Hva er blitt dårligere?

3. Hva føler du er på stedet hvil?

Usikker

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken bruker tid på å besvare det første spørsmålet:

- Hva som er blitt bedre... Ikke enkelt, sier Løken og ler litt mens han forteller at han prøver å tenke tilbake på de tre åra:

SER INGEN RØD TRÅD: NRK-ekspert  Karl-Petter Løken, her i kommentatorboksen sammen med Arne Scheie. Foto: NTB Scanpix
SER INGEN RØD TRÅD: NRK-ekspert  Karl-Petter Løken, her i kommentatorboksen sammen med Arne Scheie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har kommet opp en del nye ansikter som kan bli bra med åra. Spennende backer i Aleesami, Svensson og Elabdellaoui. Henriksen, King og Diomande kan også bli spennende. Nå er det ikke Høgmo som har utviklet dem, men de kan bli bra. Det er ikke mye annet som er blitt bedre. Høgmo har forsøkte mye forskjellig, men har vært for romantisk i tilnærmingen i mine øyne. Det vi gjorde før ferien mot Island og Belgia var bra - da gikk ballen raskt framover i lengderetning. Men igjen, det har ikke vært noen rød tråd - det har har vært for stor variasjon i måten vi har tilnærmet oss kampene på. Resultatene er som de er, det er ikke mye som er blitt bedre.

-Hva er blitt dårligere?

- Forsvarsspillet har blitt dårligere. Det er altfor mye slurv bakover. Norge slipper inn for mye enkle mål Problemet med at det mangler rød tråd er at det har vært ustabilt med tanke på å ha en stamme i laget. Det er noen gjengangere, men Norge mangler en klar stamme. Norge har blitt dårligere i lengderetning og spiller for romantisk til tider. Norge er ikke Brasil eller Tyskland. Norge må være Norge. Å finne den identiteten er viktig. Vi må finne vår lille spisskompetanse - eller blir vi slukt.

- Bedre?

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen så ikke gårsdagens Hviterussland-kamp, men få har fulgt det norske landslaget så tett som Mini de siste åra.

- Hva er blitt bedre under Høgmo?

- Bedre? Ingenting. Ikke noe framgang på eller utenfor banen. Brukes mye mer ressurser og penger uten at vi har kommet oss steg videre, sier han kontant og flirer litt over spørsmålet.

- Hva er blitt dårligere?

- Høgmo har ikke fått til det han en gang skulle få fram. Han skulle finne opp fotballen på nytt og spille «sånn og sånn» med de spillerne Norge har. Det er idiotisk, spør du meg. Sånn som jeg ser det har Høgmo kommet mer tilbake til den gamle suksessoppskriften nå - enkel fotball. Vi er ikke fotballens navle. Se på Island. Norge har ikke kapasitet til å spille ut andre landslag.

HAR FULT LANDSLAGET TETT: Jahn Ivar «Mini» Jacobsen - her sammen med landslagstrener  Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
HAR FULT LANDSLAGET TETT: Jahn Ivar «Mini» Jacobsen - her sammen med landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer

For mye bortforklaringer

Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen svarer følgende på hva som er blitt bedre under Høgmo:

- Er det nødvendig å stille et sånn spørsmål? I kvalifiseringen til VM i Brasil, som vi var toppseedet under trekningen i , og som var den letteste gruppen vi noen gang har vært i, ble vi nummer fire. I kvalik til EM Frankrike ble vi nummer tre. Det er ikke store framgangen, men det er noe ....

- Hva er blitt dårligere?

- Mentaliteten på og rundt landslaget. Jeg opplever at summen av de 35 månedene har en overvekt av bortforklaringer foran forklaringer.

BURDE TATT MER ANSVAR: Mener Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen. Foto : Hans Arne Vedlog 
BURDE TATT MER ANSVAR: Mener Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen. Foto : Hans Arne Vedlog  Vis mer

- Hva føler du er på stedet hvil?

- Prosjektet hovedsetning var «å tilegne seg et spill sånn gjorde at vi kunne føre og vinne kamper mot antatt dårligere motstand.» Det har vi ikke klart heller, sier Pedersen, og legger til:

- Derfor taper vi 0-1 mot Estland, derfor taper vi i går mot Hviterussland og derfor spiller 0-0 borte mot Estland. Spillerne skulle få mer ansvar og ta mer ansvar for egen utvikling Det er en strålende målsetting, men jeg syns de samme spillerne må få høre det når de ikke leverer. De kan ikke bare få lov til å forsvare seg og skylde på andre. Når Joshua King sier det er kjedelig med landskamp - blir det i hvert fall ikke bedre.

Tror på topp 2

På dagens pressekonferanse spådde Høgmo en skikkelig forsvarskamp mot Tyskland, mot spillere som «aldri mister ballen». Som han sa etter onsdagens kamp, tror han det blir en helt annen kamp.

- Treningslandskamper tror jeg vi alle har en lang erfaring med at er en helt annen kamp enn kvalikkamper. I kvalikkamper topper du hele laget, det gjør du ikke i treningskamper.

- Vår målsetting er lagt. Det handler om at vi skal bli blant de to beste igruppa. Der ligger lista, sier Høgmo.