Dagbladet vant Data-SKUP-prisen

Vant gjev pris for artikkelserie om sosial dumping.

VANT: Dagbladet vant Data-SKUP-prisen for artikkelserien «Krabbekrigens ofre». Her jubler to av vinnerne: Ola Strømman (t.v.) og Øistein Norum Monsen. Foto: Madeleine Hatlo
VANT: Dagbladet vant Data-SKUP-prisen for artikkelserien «Krabbekrigens ofre». Her jubler to av vinnerne: Ola Strømman (t.v.) og Øistein Norum Monsen. Foto: Madeleine Hatlo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet stakk av gårde med den gjeveste prisen under utdelingen av Data-SKUP lørdag kveld, for artikkelserien «Krabbekrigens ofre», om sosial dumping på snøkrabbefisket i Barentshavet.

- Dette var gøy. Vi jobber sammen med bra folk som gjør at vi får god journalistikk ut, sier Ola Strømman, som sammen med Øistein Norum Monsen tok imot prisen på vegne av teamet.

Norum Monsen benytter anledningen til å skryte av Strømman, som han kaller «motoren» i dette prosjektet.

- Jeg må skryte av Ola som klarer å oversette store datamengder til et språk vi kan formidle, slik at vanlige folk som oss skjønner hva det dreier seg om. Uten han, og de andre kloke folkene i prosjektet, kunne vi ikke publisert eller vunnet denne prisen i dag, sier Norum Monsen.

Umenneskelige forhold

De to har sammen med Gunnar Thorenfeldt, Leif Stang, Siri Gedde-Dahl, Rønnaug Jarlsbo, Hans Arne Vedlog, Tomm W. Christiansen, Audra Girijote og Janis Zvers avslørt umenneskelige forhold på fangstbåtene fra den såkalte EU-flåten, og tåkelegging av ansvarsforhold.

I den første saken fortelles historien til Dimitrij Kravtsjenko,som dro til Båtsfjord i Finnmark for å sikre familiens framtid.

Dimitrij, som opprinnelig jobbet som arbeidsinspektør, dro til Norge første gang i 2015 for å fiske snøkrabber.

Han reiste fra krig, fattigdom, fallende valutakurs, arbeidsløshet - og fra kona Irina og lille Timofei som bare var ett år gammel da han dro. 4. september i fjor forsvant han på havet, 33 år gammel.

Kona Irina Kratvsjenko har sagt til Dagbladet at hun aldri vil gi opp å finne ut hva som skjedde.

Dagbladet avdekket uverdige arbeidsforhold om bord på båtene til rederiet. Dagbladets dokumentasjon viser blant annet skitne boforhold, ulovlig lange arbeidsdager, lekkasjer, mangel på proviant og livsfarlige elektriske anlegg.

Identifiserte lik

Vår dokumentasjon viser også at indonesiere har blitt rekruttert til båtene med slavekontrakter, som viser at de har fått helt ned til 4000 kroner i måneden for 18 timersdager sju dager i uka.

Ved hjelp av Dagbladets opplysninger klarte politiet også å identifisere et lik som ble hentet opp fra 240 meters dyp av reketrålen «Remøy» i starten av april. Det var den russiske fiskeren Kirill Filippov fra krabbebåten «Memele», som forsvant på havet i 2016.

Den da 27 år gamle russiske sjømannen ble tatt av lina som teinene er bundet til, og dratt over bord i det iskalde vannet i Smutthullet. Ifølge sjøforklaringen kan lange og slitsomme vakter ha bidratt til at Filippov ikke var oppmerksom nok i det farlige arbeidet.

Les alle sakene i Dagbladets serie «Krabbekrigens ofre» her!

JUBEL: Øistein Norum Monsen (bak), Gunnar Thorenfeldt (t.v) og Ola Strømman kunne slippe jubelen løs lørdag. Foto: Trude Lorentzen
JUBEL: Øistein Norum Monsen (bak), Gunnar Thorenfeldt (t.v) og Ola Strømman kunne slippe jubelen løs lørdag. Foto: Trude Lorentzen Vis mer

- Helt fantastisk

- Vi synes det er helt fantastisk. Dette er et stort prosjekt som er viktig i den forstand at det er sårbare mennesker vi har løftet fram og vist at de blir utnyttet. Data-biten har vært viktig for å verifisere anonyme kilder, sier reportasjeleder Siri Gedde-Dahl.

Da teamet sporet alle skipene via AIS-dataene, kunne de se at bilder og videomateriale de fikk av sjøfolk i Ukraina var autentisk, forklarer hun.

Data-SKUP

  • Konferansen arrangeres av SKUP, «Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse»
  • Data-SKUP i Oslo er avleggeren til den årlige journalistkonferansen SKUP i Tønsberg.
  • Det deles ut priser til eksempler på fremragende datajournalistikk.

Kilde: NTB

- Det er veldig bra og verdifullt for oss at det blir premiert. Vi er veldig glad for det. Vi er stolte og ydmyke. Det er stas å vinne pris, sier Gedde-Dahl.

- Fantastisk morsomt, sier Gunnar Thorenfeldt om prisen.

- Imponerende arbeid

«Det er et imponerende arbeid, som kombinerer datajournalistisk metode med gedigen undersøkelsene journalistikk, som har ført til forandringer», lyder juryens begrunnelse.

- Data-arbeidet i saken er en del av en helhet som ga oss god info om hva som har skjedd og satte en del prikker på plass, sier Strømman.

Teamet har gått gjennom et datasett med 42 millioner rader.

Prisene ble delt ut under festmiddagen på OsloMet, under den femte Data-SKUP i rekken, og det var Helena Bengtsson, Nils Mulvad og Brigitte Alfter som utgjorde juryen.

Aftenposten og VG fikk også hvert sitt diplom under prisutdelingen for sine saker om Stortingsregnskapene og Gjengen ingen klarte å stoppe.

SKUP er etablert for å fremme den kritiske og undersøkende journalistikken i Norge.

Også i mars ble journalistene bak «Krabbekrigens ofre» hedret for sitt arbeid. Da ble Dagbladet tildelt årets Internasjonal Reporter-pris for reportasjeserien under SKUP-konferansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer