I HARDT VÆR IGJEN: Morgen Andersen er fra før en omstridt idrettsleder, som i 2008 ble dømt til betinget fengsel for dokumentfalsk mens han var Lyn-direktør. I går ble han pågrepet og avhørt av politiet, mistenkt for skattesvindel. 

FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
I HARDT VÆR IGJEN: Morgen Andersen er fra før en omstridt idrettsleder, som i 2008 ble dømt til betinget fengsel for dokumentfalsk mens han var Lyn-direktør. I går ble han pågrepet og avhørt av politiet, mistenkt for skattesvindel. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

Dagbladet.no beklager

Her er saken slik den opprinnelig sto:- Morgan inngikk enda en speideravtale verdt én million. Nesten identisk som Piiroja-avtalen. - Særdeles interessant, sier Skatt Øst.

(Dagbladet): Politiet og skattemyndighetene ransaket i går lokalene til FFK, i jakten på dokumenter som kan bevise at klubben og Raio Piiroja har gjort seg skyldige i skattesvik.

Mistanken er at en millionbetaling til Piirojas estiske agentselskap Sport & Net Group, som angivelig var øremerket talentspeiding i de baltiske landene, i realiteten var lønnsutbetaling til FFK-spilleren selv.

I dag skriver Aftenposten at det eksisterer en nesten identisk avtale med det svenske agentselskapet Sport Invest GmbH.

Mannen som i går ble avhørt og siktet for sin rolle i Piiroja-saken, Morgan Andersen, framstår som arkitekten bak avtalen. Aftenposten sitter på en faktura til en verdi av én million kroner, som skal gå til «scouting og assistanse i det svenske markedet».

SATT I LANGE AVHØR: Morgan Andersen og Bjørn Jens ble i går pågrepet i forbindelse med skattesnusket i Fredrikstad fotballklubb. De ble trolig avhørt her hos Østfold politidistrikt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SATT I LANGE AVHØR: Morgan Andersen og Bjørn Jens ble i går pågrepet i forbindelse med skattesnusket i Fredrikstad fotballklubb. De ble trolig avhørt her hos Østfold politidistrikt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det minner til forveksling om avtalen FFK hadde med det estiske agentselskapet. Talentjakten de betalte for var for øvrig resultatløs.

Skattemyndighetene var ikke kjent med millionutbetalingen til Sport Invest GmbH før Aftenposten i går gjorde dem oppmerksomme på det.

- Vi har vært forberedt på at kan være flere avtaler av denne typen. Denne informasjonen er likevel ny for oss, men særdeles interessant, sier Jan Egil Kristiansen ved Skatt Øst til avisa.

Måneden etter millionutbetalingen sluttet Morgen Andersen i klubben.

Fredrikstad hadde flere svenske spillere på laget da avtalen ble inngått i mars 2008, som Abgar Barsom og Patrik Gerrbrand. De hadde også en svensk trener i Anders Grönhagen.

Dagbladet vet at politiet i går beslagla mapper på en rekke spillere fra det året: Tarik Elyounoussi, Ardian Gashi, Kasey Wehrman, Hans Erik Ramberg, Agbar Barsom, Garder Johansson, Jan Tore Ophaug og Patrik Gerrbrand.

Foruten tidligere sportssjef Morgan Andersen og tidligere klubbleder Bjørn Jensen skal ytterligere tre personer ha blitt siktet av politiet i går, ifølge Fredrikstad Blad. Navnene på disse er foreløpig ikke kjent.

Morgan Andersen har ikke svart på noen mediehenvendelser det siste døgnet.