Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets kommentator reagerer: - Høgmo er redd for å forholde seg til fakta

- Taper Norge mot Tsjekkia, er det hans siste kamp.

TELLER NED: Per-Mathias Høgmo var preget av stundens alvor på en pressekonferanse i Praha torsdag kveld.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TELLER NED: Per-Mathias Høgmo var preget av stundens alvor på en pressekonferanse i Praha torsdag kveld.  Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkia - Norge, på MAX klokka 20.45

PRAHA (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo (56) holdt torsdag kveld sin siste pressekonferanse før kampen i VM-kvalifiseringen mot Tsjekkia i dag.

På pressekonferansen uttalte Høgmo - på spørsmål fra en tsjekkisk journalist - at Tsjekkia må vinne. På andre rad satt Dagbladets kommentator Morten Pedersen og stusset over uttalelsen.

- Du sier at Tsjekkia må vinne, men at vi ikke må det. Er det korrekt å tolke deg på den måten? spurte Morten P.

REAGERER: Morten Pedersen.
REAGERER: Morten Pedersen. Vis mer

- Vi har et brennende ønske om å vinne kampen. Det er utgangspunktet vårt, svarte Høgmo.

Fasiten i gruppa er at Norge har tre poeng og Tsjekkia to. Videre har Nord-Irland fire poeng, Aserbajdsjan sju poeng og gruppeleder Tyskland ni poeng.

- Redd for fakta

Pedersen utdyper hvorfor han reagerer på Høgmos uttalelse:

- Han sa at Tsjekkia må vinne. Da mener jeg at det nærmest er et understatement å hevde at Norge må det samme. Men det ville ikke Høgmo være med på. Han sa: «Vi har et brennende ønske om å vinne. Det er utgangspunktet vårt.» Da sitter jeg med en følelse av at han er redd for å forholde seg til fakta, fordi han er redd for konsekvensen av det.

- For fakta er?

- At Norge må vinne.

Pedersen fortsetter:

- Jeg er overbevist om at hvis vi taper, så er det den siste kampen til Høgmo. Ingen i styret til Norges Fotballforbund kan se det på en annen måte. Da vil Høgmo ha tapt 18 av 35 kamper. Han har vunnet ti.

- Det kommer ikke lenger folk på Ullevaal stadion og ser på landslaget. Det er et underskudd på 3,9 millioner kroner i billettinntekter fordi resultatene er så dårlige. Vi er nummer 81 på FIFA-rankingen og fallende hvis vi taper, påpeker Pedersen.

- De som loddet stemningen på sosiale medier da vi spilte mot San Marino, satt med en følelse av at mange håpet San Marino skulle vinne. Uansett hvor hyggelig Per-Mathias er, kan jeg ikke se at han kan fortsette som landslagstrener under slike omstendigheter.

- Uklokt

Pedersen er samtidig klar på at Høgmo ikke akkurat kan velge og vrake i gode spillere ute på banen. Landslagstreneren har tidligere gitt uttrykk for at drømmen er en VM-medalje.

- Det er uklokt å snakke høyt om dette. Det har ingen realisme, påpeker Dagbladets kommentator.

NRK-EKSPERT: Tom Nordlie. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
NRK-EKSPERT: Tom Nordlie. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- Problemet er spillermaterialet han har å velge mellom. Hvis du hadde hatt 15 spillere som er fast i Premier League, og 15 spillere som er fast i Bundesliga, kan du sette deg hårete mål. Norge har ikke det.

Han fortsetter:

- Mange mener Martin Samuelsen, en parantes i Championship, bør spille. Andre mener Martin Ødegaard, en 17-åring på nivå tre i Spania, bør gjør det samme. Og sannsynligheten er stor for at Mats Møller Dæhli, som ikke engang er i lagoppstillingen til Freiburg, starter kveldens kamp. Dette handler ikke om at disse gutta ikke er gode fotballspillere. Men det handler om Høgmos utvalg. Hadde det vært godt nok, ville de nevnte gutta ikke engang vært i diskusjonen før de hadde spilt fast på A-lagsnivå.

- Hvis Høgmo får sparken, hvordan vil ettermælet hans være?

- Det vil ikke være bra. Da vil fasiten være 10 seirer, 7 uavgjort og 18 tap. Vi har vært fallende på FIFA-rankingen.

Må ha fokus

NRK-ekspert Tom Nordlie fulgte treningen i Praha torsdag kveld.

- Hvordan tror du Høgmo forbereder seg de siste timene inn mot kampen?

- I det øyeblikket du sitter og tenker på hva Dagbladet, VG og TV 2 skal si om deg, er du ferdig. Får du de tankene, må du fjerne dem. Du må ha fullt fokus. Og det tror jeg Per-Mathias er tøff nok til.

Nordlie tilføyer:

- Jeg vet ikke hva som skjer etter kampen. Jeg tror det blir en grundig evaluering. Fotballtrenere bør også bli evaluert fra de skriver under til de er ferdig.

Kampstart: Klokka 20.45.

MEKTIG: Fotballpresident Terje Svenden vil være tungt inne i prosessen når Høgmo skal evalueres. Her på Eden Arena torsdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
MEKTIG: Fotballpresident Terje Svenden vil være tungt inne i prosessen når Høgmo skal evalueres. Her på Eden Arena torsdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!