HIMMELEN ER BLÅ: Slik så det ut sist Chelsea feiret ligatrofeet. Det er mindre 15 måneder siden. Mye er nytt siden da, spillere og managere er kommet og gått, men mannen i midten er fortsatt der. Og sulten på flere løft. John Terry. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix 
HIMMELEN ER BLÅ: Slik så det ut sist Chelsea feiret ligatrofeet. Det er mindre 15 måneder siden. Mye er nytt siden da, spillere og managere er kommet og gått, men mannen i midten er fortsatt der. Og sulten på flere løft. John Terry. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladets tippeekspert har talt: Slik ender Premier League

Her er vårt tabelltips for 2016/2017-sesongen.

1. Chelsea

Chelseas marerittsesong er over. Nå skal Antonio Conte føre laget tilbake til topps, slik han gjorde allerede i første sesong med Juventus da han tok over der i 2011. Conte kan fort være rett mann til å vekke opp Chelseas allerede sterke spillerstall. Ingen forpliktelser i Champions eller Europa League gir mye «fri».

Sist sesong: Nummer 10.

2. Manchester City

Cupgull og semifinale i Champions League sist sesong, men fjerdeplass en skuffelse i ligaen. Muligens ble den tidlige signeringen av manager Pep Guardiola et hinder. Nå skal spanjolen vinne ligaen for klubben, slik han har gjort for tidligere arbeidsgivere. Klubben enda mer attraktiv for de største stjernene.

Sist sesong: Nummer 4. Vant ligacupen.

VINNERTYPE: Pep Guardiola ble presentert som ny City-manager lenge før forrige sesong var ferdig.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Scanpix
VINNERTYPE: Pep Guardiola ble presentert som ny City-manager lenge før forrige sesong var ferdig. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Scanpix Vis mer

3. Arsenal

Da mange trodde Leicester ville sprekke i gullstriden var det i stedet Arsenal som «sprakk», men berget annenplass med gode vårmåneder. Forsiktige i transfermarkedet så langt, jakten på en storscorer synes å ha pågått noen sesonger. Klar gullkandidat, særlig om Wenger åpner lommeboka.

Sist sesong: Nummer 2.

4. Manchester United

Etter noen trøtte år uten spesielt attraktiv fotball eller ligasuksess er det store forventninger foran denne sesongen. Jose Mourinho er rekruttert som manager for å gjøre laget vinnende igjen, Zlatan både vinner og underholder på banen. Flere store navn er trolig på vei, og dette blir interessant.

Sist sesong: Nummer 5. Vant FA-cupen.

5. Tottenham

AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet
AVISEKSTRA: Dagens papirutgave av Dagbladet inneholder et 24 sider stort bilag som gir deg det du trenger før Premier Leagues åpningshelg. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Sist sesong ga lagets høyeste ligaplassering siden 1990, men likevel bittert å rote bort sjansen til ligagull og deretter ligasølvet helt til slutt. Har allerede en sterk spillerstall som foreløpig er endret lite, håper kontinuitet kan gi uttelling i en sesong der Chelsea og Manchester-lagene endrer mye.

Sist sesong: Nummer 3.

6. Liverpool

To tapte finaler ble beholdningen for Liverpool sist sesong. Manager Jürgen Klopp har sin første oppkjøring med laget og har vært aktiv i spillermarkedet. Nok en sommer med store utskiftninger for de røde. Må ha full klaff med kjøp og Klopp-taktikk om det skal bli topp fire. Skadeplaget allerede.

Sist sesong: Nummer 8. Tapende finalist i ligacup og Europa League.

MER JUBEL?: Liverpool leverte noen strålende kamper under Klopp i vår. Kommer stabiliteten denne sesongen? Foto: Thomas Eisenhuth / dpa / NTB Scanpix
MER JUBEL?: Liverpool leverte noen strålende kamper under Klopp i vår. Kommer stabiliteten denne sesongen? Foto: Thomas Eisenhuth / dpa / NTB Scanpix Vis mer

7. West Ham

Sjuendeplass og rekordhøye 62 poeng i Premier League sist sesong, men laget varierte stort i prestasjonene. Gjort en del kjøp så langt, men ikke fått de største navnene de har gått etter. Frustrert over det ville spillermarkedet, men gjorde mange slu handler i fjor og flere følger.

Sist sesong: Nummer 7.

8. Stoke

Tre strake niendeplasser i Premier League for Stoke, klart å etablere seg på øvre halvdel i Premier League under manager Mark Hughes. Hadde imidlertid håpet å komme enda høyere sist etter lovende takter og flere rekordkjøp. Ambisiøse i spillermarkedet, det gjenstår å se hva det blir til.

Sist sesong: Nummer 9.

9. Swansea

Swansea ble bedre etter at Francesco Guidolin tok over som manager i januar og tok laget fra nær nedrykk til nær midten. Fikk fortsette og har vært aktiv i spillermarkedet, riktignok uten de store kjøpene. Man sitter likevel med en følelse av at laget underpresterte sist og at det kan gli bedre nå.

Sist sesong: Nummer 12.

10. Leicester

Leicester sto for tidenes største overraskelse i fotball med sitt seriegull sist sesong. Gjorde de engelske storlagene til latter og vant til slutt med ti poengs margin. Jobber med å beholde flest mulig av nøkkelspillerne og ser ut til å lykkes med flere, men det er for usannsynlig at festen fortsetter.

Sist sesong: Nummer 1.

11. Everton

Everton har overtatt Southampton-manager Ronald Koeman etter en skuffende sesong, og håper han kan få mer ut av den tilsynelatende brukbare spillerstallen. Over 20 år siden forrige pokal. Hentet Leicesters fotballdirektør Steve Walsh og bygger et nytt lag med ferske investorpenger.

Sist sesong: Nummer 11.

12. Crystal Palace

Crystal Palace meget sterke før jul i fjor, elendige etter jul der innsatsen i FA-cupen var eneste lyspunkt. Allerede handlet inn et par rutinerte Premier League-menn, klassisk rekruttering fra manager Alan Pardew som også har handlet målvakt fra yndlingslandet Frankrike; Steve Mandanda.

Sist sesong: Nummer 15. Tapende FA-cupfinalist.

NY KEEPER: Crystal Palace har hentet den franske EM-keeperen Steve Mandanda.
NY KEEPER: Crystal Palace har hentet den franske EM-keeperen Steve Mandanda. Vis mer

13. Middlesbrough

Tross et tøft spillermarked har opprykkerne Middlesbrough klart å gjøre mange handler, og man har fått inn både spennende og rutinerte spillere til å styrke laget. Blant annet spissen Alvaro Negredo, en mann med erfaring fra å score mål i Premier League. Best stilt for overlevelse av opprykkerne.

Sist sesong: Nummer 2 i Championship.

14. Southampton

Southampton har solgt og solgt, likevel bare prestert bedre og bedre. Sjetteplassen sist er rekord for klubben. Manager Ronald Koeman har gått til Everton, erstatter Claude Puel kommer fra suksess i fransk fotball. Igjen mistet mange spillere, foreløpig har det kommet få nye inn.

Sist sesong: Nummer 6.

15. Watford

Watford klarte seg bra sist sesong som nyopprykkede, men valgte likevel å skifte manager. Walter Mazzari de italienske eiernes valg, sist sett i Inter Milan for et par år siden. Velger trolig en rask kontringsstil og har vært aktive i spillermarkedet så langt denne sommeren.

Sist sesong: Nummer 13.

16. Sunderland

Sunderland overlevde så vidt, igjen. Prisen var at redningsmannen, manager Sam Allardyce, ble hentet av det engelske landslaget. David Moyes inn. Manglende spillerkjøp bekymrer fansen, det gjør også en voksende skadeliste i oppkjøringen. Synes uansett noe styrket i forhold til august i fjor.

Sist sesong: Nummer 17.

17. West Bromwich

Lagets manager Tony Pulis er kjent for å utrette gode saker med lag som har begrensede ressurser, og først og fremst holde dem unna nedrykk. God talentutvikling og få, men veloverveide handler i spillermarkedet. Det blir ikke fyrverkeri, men nok 1-0-seirer til å holde seg unna trøbbel.

Sist sesong: Nummer 14.

18. Burnley

Opprykkerne herjet i Championship sist sesong, spesielt solide etter nyttår. Så langt slitt med å handle forsterkninger i et brutalt spillermarked. Relativt liten spillerstall som trenger forbedringer i alle ledd om man denne gangen, i motsetning til 2014/15-sesongen, skal overleve.

Sist sesong: Nummer 1 i Championship.

19. Bournemouth

Forrige sesong den første noensinne på øverste nivå i England. Da er man fornøyd med overlevelse, men er langt unna å være etablert i toppdivisjonen. Så langt handlet lovende spillere som ikke har fått nok spilletid i større lag. Manager Eddie Howe er selv både ung og ettertraktet. Kan forsvinne?

Sist sesong: Nummer 16.

20. Hull City

Hull klarte opprykk via playoff, men har hatt en illevarslende sommer så langt med oppsigelse fra manager Steve Bruce og ingen aktivitet i spillermarkedet. Klubben er til salgs og i skrivende stund synes ingen klarere kandidat til et nedrykk enn tigrene.

Sist sesong: Nummer 4 i Championship. Vant playoff.

ILLEVARSLENDE: Adama Diomande (t.v.) og Hull spås en tøff sesong i Premier League. Foto: Nick Potts / PA / NTB Scanpix
ILLEVARSLENDE: Adama Diomande (t.v.) og Hull spås en tøff sesong i Premier League. Foto: Nick Potts / PA / NTB Scanpix Vis mer


Vurdert av

Lars Dybwad

ldy@dagbladet.no / Twitter: @larsdybwad