Annonsørinnhold

Dagbladets tippeekspert på dypt vann; vurderer Eurovision

Norge med god sjanse for å ryke ut. Se tipsene!

På vei mot finalen: Belgiske Laura Tesoro fremfører  bidraget  "What's the Pressure" på en av øvelsene foran semifinalen i Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm. Den bør hun gå videre fra. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
På vei mot finalen: Belgiske Laura Tesoro fremfører bidraget "What's the Pressure" på en av øvelsene foran semifinalen i Eurovision Song Contest (ESC) i Globen i Stockholm. Den bør hun gå videre fra. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mine vurderinger av den første semifinalen var muligens ikke et musikkjournalistisk mesterverk, men det resulterte i tre oddstips til 1,25, 1,40 og 2,55 i odds; og alle gikk inn som vinnere. Det har blitt en årlig tradisjon for min del å hente ut litt penger fra disse semifinalene i Eurovision, med et visst glimt i øyet.

Eurovision 2016 går altså i Sverige, og det er 18 land i de to semifinalene. Ti går videre til finale fra hver av disse. Det er et nytt stemmesystem i år, og uten å gå i detalj på dette gjelder stemmene fra innringere og den nasjonale juryen like mye.

Det er altså mulig å satse penger på finale-avansement hos Norsk Tipping. Om du ønsker å hoppe rett til mitt spilleforslag kan du gå til slutten av teksten.

Så til bidragene (mitt tips og odds uthevet):

Latvia til finalen? 1,05 JA - 5,75 nei 
21 år gamle Justs Sirmais representerer Latvia med sangen Heartbeat. Den er skrevet av Aminata Savadogo, som deltok for Latvia i 2015 med sangen Love Injected, det i mine ører beste bidraget i fjorårets konkurranse. Dette er i genren «ung kjekkas synger om kjærlighet», med andre ord en velprøvd oppskrift helt siden neandertalerne stirret lengselsfullt ut i lufta mens de slo to steiner sammen og sa «grunt».

Etter Love Injected i fjor skulle man tro Latvia skuffer i år, og det gjør de for så vidt også. Likevel er dette en halvspennende poplåt med originale elementer, klar for å fylle dansegulvet på en middels trendy nattklubb. Justs Sirmais litt hese stemme passer ikke inn i alle delene av sangen, men dette er mer enn godkjent og den lave oddsen på finaleplass synes ikke fristende hverken å satse på eller utfordre.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Polen til finalen? 1,35 JA - 2,55 nei 
Polske Michal Szpak har mye av utseendet til en brasiliansk heavyrocker, men i Eurovision-drakt fremstår han mer som en slesk fløtepus. Valget av Szpak rimelig omdiskutert i Polen, det var mange nok som heller ville ha med en av hans konkurrenter i den nasjonale finalen til at det ble oppmuntret til underskriftskampanjer og aksjoner for å få omgjort avgjørelsen. Szpak holdt unna, og fremfører sangen Color Of Your Life i kveld.

Ikke et snev av brasiliansk heavyrock i denne låta, derimot en Eurovision-låt som kunne vært med både i 1989, 1998 og 2007 uten at noen ville hevet et øyebryn. For all del en helt grei låt, men høres fryktelig kjent ut og er lite spennende i mine ører. Helst vil jeg slippe å høre denne igjen i finalen, men det spørs om jeg får viljen min.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Sveits til finalen? 10,00 ja - 1,00 NEI
Sveits prøver å finne en ny Celine Dion til å vinne Eurovision. Siste kvinne ut er Rykka, som i likhet med Dion er sveits-kanadier. Her skal altså ingenting overlates til tilfeldighetene, men hovedproblemet er at Rykka trolig ikke når Dion opp til knehasene en gang hva gjelder vokale ferdigheter.

Sangen heter The Last Of Our Kind og inneholder blant annet den ekstremt klisjeaktige frasen «I have never felt more alive». Det finnes ikke troverdig fra en såpass kjedelig og lite original låt som dette, og selv det Marilyn Monroe-aktige utseendet til Rykka forhinder neppe at denne «rykkaer» ut av semifinalen. Nøytrale Sveits har også få velvillig innstilte naboer som gir trøstestemmer.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Israel til finalen? 1,15 JA - 3,75 nei 
Israelske Hovi Star er utdannet sminkør og hårstylist, men har også vært med på den israelske versjonen av Idol og gjorde det bra nok der til å stable en artistkarriere på beina. Han har opplevd å bli en stadig større kandidat til å vinne hele turneringen ettersom finalen har nærmet seg, og man har opplevd mer av Stars sterke vokal og sceneshow. Dette er en type fremførelse som treffer Eurovision-fansen rett i hjertet, og veien til finale for sangen Made of Stars bør være grei.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Hviterussland til finalen? 4,00 ja - 1,14 NEI
Hviterussland har tynt med bragder i sin relativt korte Eurovision-karriere, det er kanskje derfor man prøver en del billige tricks for å sanke poeng. Artisten Ivan prøvde å få opptre naken med levende ulver på scenen, men Eurovision-regelverket har heldigvis satt en stopper for disse sterke bildene, og trolig må han nøye seg å vise kropp og ulv på en langt mer diskret måte.

Sangen heter Help You Fly og åpner naturligvis med ulvehyl-lignende lyder. Deretter rimelig standard europop slik vi får mye av i denne konkurransen hvert år, helt anstendig utført uten å skille seg ut veldig. Ivans fremtoning, som den litt skumle og alternative fyren som ikke får være med på fest og dermed prøver å antenne festlokalet, er nok ikke for alle. Man kan jo alltids håpe på en liten skandale under fremføringen, men det spørs om ikke Ivan må forlate flokken. 1,14 likevel for tynt på det utfallet for innsatser.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Serbia til finalen? 1,04 JA - 6,00 nei
Serbia har sendt unge Sanja Vucic, kjent i hjemlandet for å være vokalisten i det allsidige bandet ZAA, som blander reggae med jazz, punk og rock. Serberne har mange bra Eurovision-bidrag bak seg siden de begynte å være med tidlig på 2000-tallet, og bidraget Goodbye (Shelter) er kanskje ikke blant de aller beste, men høster likevel en del godord.

Som vi ser av oddsen er Serbia hete kandidater for en finaleplass, men Sanja Vucic får kritikk for å være overdrevent dramatisk og aggressiv i fremførelsen, og hver eneste muskel i ansiktet hennes får en god treningsøkt. Det ser likevel ut til at denne skal til finalen, og låta er OK.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Irland til finalen? 4,25 ja - 1,12 NEI 
Irland er det landet som har vunnet Eurovision flest ganger med sju, men sist gang var 20 år siden og nå har landet røket ut i semifinalen to ganger på rad. Skal man tro Norsk Tipping er det altså god sjanse for det igjen. Irene satser på Nicky Byrne, tidligere medlem av boybandet Westlife og siden det med en karriere både på TV og radio.

Sangen heter Sunlight og er nok en temmelig standard poplåt, slik det er relativt mange av i denne semifinalen. Mye kan fort avhenge av fremføringen her, men det synes tryggest å ligge unna innsatser selv om 4,25 er anstendig i oddsmarkedet på irsk avansement. Det er verdt å merke seg at oddsen har økt kraftig fra tidligere dager, noe som neppe er et godt tegn i dette tilfellet.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Makedonia til finalen? 2,30 ja - 1,45 NEI
49 år gamle Kaliopi skal bære Makedonia til finalen, slik hun gjorde i 2012 da hun og Makedonia til slutt ble nummer 13. Kaliopi har mange fans i landet og var et populært valg. Sangen heter Dona og er blant få sanger i Eurovision som ikke synges på engelsk, noe som jo er forfriskende.

Dona synes å være et relativt typisk bidrag både fra denne regionen og i denne konkurransen, en ballade som i partier guffer på litt. Kaliopi kan synge og har masse rutine, problemet er at det er 18 sanger og ti finaleplasser og Makedonia kan fort havne utenfor. Oddsen synes ganske riktig satt også her, vanskelig å knipe noe verdi på kupongen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Litauen til finalen? 1,30 JA - 2,80 nei 
Donny Montell deltok med Litauen også i 2012. Ble da nummer 14. Forbildene hans er Queen-vokalist Freddie Mercury og sin hardrock-trommende far, uten at de innflytelsene er lette å se i kveldens låt I?ve Been Waiting For This Night.

Montell har stemme mer som en boyband-kar enn som Freddie Mercury, og dette er en veldig standard Eurovision-låt med vekselsvis fløtesang og et mer hektisk refreng. Som 42 år gammel og stadig bitrere mann er det fryktelig vanskelig å bli glad i denne typen musikk, men oddsen 1,30 synes en riktig vurdering av Litauens sjanser til å nå finalen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Australia til finalen? 1,00 JA - 10,00 nei 
Australia var spesielt inviterte gjester i fjor, nå er deltakelsen gjort permanent og landet er altså med for annen gang. Det ble femteplass i 2015, og Australia synes igjen kandidater til en sterk plassering. Artisten heter Dami Im og ble kjent etter å ha vunnet en talentkonkurranse på TV; i likhet med mange andre Eurovision-deltakere.

Sangen heter Sound of Silence, men det skal selvsagt ikke tas bokstavelig selv om behovet for originalitet i Eurovision er såpass at tre minutter med stillhet sikkert kommer til å vinne en eller annen gang. En ballade med litt trøkk i, godt båret av Dami Ims utvilsomme kvaliteter som sanger. Om man skal innvende noe mot sangen er det at ikke all verden skjer underveis; man har skjønt låta etter det første minuttet. Men det er kanskje ingen ulempe når stemmer skal avgis etter én avlytting.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Slovenia til finalen? 5,00 JA - 1,07 nei 
Slovenske ManuElla har vært artist siden hun var 16 år gammel, men karrieren skjøt først da hun begynte å delta i de nasjonale Eurovision-finalene i 2012. Taylor Swift er den litt opplagte referansen når man ser og hører ManuEllas bidrag Blue And Red, her er det elementer av westerngitar og antrekket som ManuElla bruker i musikkvideoen gir assosiasjoner både til cowboyfilm og tamburmajorer, noe som jo er hyggelig i disse maidager.

Sangen er relativt smertefri å høre på, om ikke spesielt spennende. Såpass behagelig for ørene at man tar seg i å høre på hvorfor Slovenia er en så stor outsider til å nå finalen, men landet sliter med få allierte i stemmegivningen og har røket ut i mange tidligere semifinaler. Et problem er at det er vanskelig å se hvilke av de mer populære nasjonene og sangene som skal ryke for å få Slovenia videre, men oddsen 5 står godt i oddsmarkedet og skal du gjøre en storgamble på Eurovision kan dette være verdt et forsøk.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Bulgaria til finalen? 1,15 JA - 3,75 nei 
Bulgarias bidrag If Love Was A Crime forteller formodentlig historien om hva som ville skjedd hvis kjærlighet var en forbrytelse, og det kan det jo være i enkelte situasjoner og kulturer, spesielt om man føler en sterk dragning mot for eksempel husdyr eller husholdningsapparater. Det er heldigvis ikke det som er tematikken her, her handler det som vanlig om mann og kvinne.

Artisten Poli Genova er svært rutinert tross sine 29 år, og hun deltok i Eurovision også i 2011. Sangen hennes har fenget mange siden den ble utgitt, og den er da også lett å like. En popsang med elementer nok til å skille seg litt ut, et bra refreng og en totalpakke som faktisk kunne få sangen inn i spillelisten også til mennesker som har et ganske likegyldig forhold til Eurovision. Denne bør gå til finale, og med rett sceneshow kan den få en anstendig plassering.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Danmark til finalen? 2,70 ja - 1,32 NEI 
Våre danske venner har sendt trioen Lighthouse X, en popgruppe som ble stiftet for å «hjelpe mennesker som har utfordringer i livene sine». Det er jo veldig flott. Fremtoningen er som et boyband som glemte å legge ned mens de var unge nok, men hvis Take That kan holde på ennå så må jo også disse få lov.

Sangen heter Soldiers Of Love og synges med urtypiske boyband-stemmer, noe som fenger enkelte mens andre heller sement i ørene for å få slippe. Her handler det om å holde hånd og stå sammen i vanskelige tider, for det er det kjærlighetens soldater driver med. Lighthouse X kan nok treffe en del yngre seere, fortrinnsvis jenter. Men selv i en semifinale med en del svake bidrag kan denne fort slite med å bli topp ti.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Ukraina til finalen? 1,00 JA - 11,00 nei 
Ukraina var ikke med i fjor, men er tilbake med en sang ved navn 1944 som har et historisk tema som enkelte nasjoner (les: Russland) kan ha et problem med. Teksten i grenseland til å bryte reglene, men ser ut til å klare seg. Den fremføres av sangerinnen Jamala, en rutinert musiker som også har en familiebakgrunn som gjør teksten enda tydeligere.

Selve melodien skiller seg godt ut fra mange andre med sin lavmælte instrumentering som gir ekstra mye fokus på teksten og Jamalas nesten hulkende fremføring av den. Musikk så man nesten grøsser på ryggen, og langt mer engasjerende og krevende enn det jevne Eurovision-bidrag. Dette kan slå begge veier for Ukraina, men her har vi en mulig outsiderkandidat til å vinne hovedfinalen.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Norge til finalen? 1,80 ja - 1,80 NEI
Agnete er Norges håp, og om de andre nasjonene har strevd for å gi et godt inntrykk denne uka så forsøker Agnete å hvile seg i form. Det er usikkerhet rundt hvordan publikum og miljøet vil reagere på Agnetes lave profil, men det synes klart at finnmarkingen har utfordringer med sykdom som bør tas på alvor, og det har vært mange avlysninger også tidligere i 2016.

Sangen Icebreaker er det lite å utsette på, og den blir bare mer interessant for oss nordmenn som kjenner litt av bakgrunnen til hun som synger den. Den overrasker underveis på godt for noen og vondt for andre, men med usikkerheter knyttet til fremførelsen i kveld er det for min del mest aktuelt å satse på at Norge ikke når finalen denne gang. Så får vi håpe Agnete har kloke folk rundt seg uansett hva som skjer. Oddsen har steget på Norge-avansement de siste dagene og mitt tips blir altså NEI.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Georgia til finalen? 2,15 ja - 1,50 NEI
Georgia har sendt Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz, et indie-rockeband som har holdt på en årrekke, uten at de har nådd et stort publikum utenfor Georgias grenser. Sangen heter Midnight Gold og er egentlig altfor kul for denne konkurransen, i likhet med musikkvideoen og trolig også sceneshowet man stiller med i semifinalen. Dette funker både på guttetur og i bilen 24 km/t over fartsgrensen, men synes å være et stort sjansespill i Eurovision. Gambling er noe vi liker, men får ikke helt tak på om det er lurt å satse på finaleplass til 2,15 eller ikke.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Albania til finalen? 5,00 ja - 1,07 NEI 
Eneida Tarifa heter hun som skal fremføre det albanske bidraget Fairytale, som jo er en sangtittel som tidligere har gjort suksess i denne konkurransen. Dette er en ballade som kunne fungert som spor åtte på soundtracket til en James Bond-film, og det hele er faktisk ganske fengende til tider. Rapporter tilsier at de tidligere versjonene av låta var bedre enn denne, og de såkalte Eurovision-ekspertene synes langt mer skeptiske til avansement nå enn tidligere, noe vi jo også ser av oddsen.

Like fullt ville jeg ha tippet denne videre om jeg hadde hørt de 18 sangene uten å ha sett oddsen, ut fra egen smak. Det hjelper jo lite, så regn eventuelle innsatser på denne til å kvalifisere seg som et skikkelig langskudd i tung motvind. 5 blir for tynt, 1,07 også.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Belgia til finalen? 1,08 JA - 4,85 nei
19 år gamle Laura Tesoro blant de yngste deltakerne denne gang. Hun har vært i underholdningsbransjen siden hun var tolv år som skuespiller og sanger. Sukkersøt frøken som kan minne litt om en ung Melissa Gilbert som Laura Ingalls i TV-serien Huset på Prærien, som ble sendt på norske TV-skjermer på 1970- og 1980-tallet. Uten at det er spesielt relevant.

Låta What's The Pressure handler om å leve sitt eget liv og ikke bry seg om hva andre mener, noe som lyder fornuftig. Her har vi en skikkelig gladlåt, som begynner med Lauras stemme fulgt av en bassgang som gir sterke assosiasjoner til 80-tallets breakdance-låter. Deretter er kanskje høydepunktet over, men vi får en lett og glad poplåt med disco-referanser og et refreng som fort fester seg i hjernebarken. De fleste blir nok litt glade av denne, og finalen trenger Belgia.
# Her kan du høre låta og se den offisielle videoen.

Konklusjonen:

Det er ikke lett å finne gode spill i denne semifinalen, og man skal være forsiktig med å bruke de premiene man fikk i den første semifinalen.

Det synes rimelig åpenbart at Latvia, Serbia, Australia, Bulgaria, Ukraina, Israel og Belgia alle når finalen. Men her er det knapt odds å hente, trolig er 1,15 på Bulgaria og Israel de mest aktuelle veddemålene, uten at det er spesielt gode spill.

Da gjenstår tre finaleplasser, og trolig tar Polen og Litauen to av disse. Til 1,35 og 1,30 i odds er jo dette veddemål man kan prøve, men heller ikke spesielt godt betalt.

Så er det Norge, Georgia, Danmark med flere som skal kjempe om den siste finaleplassen, og mitt forsiktige tips er at 1,80 på at Norge ikke går videre er blant dagens beste veddemål, kanskje det beste. Georgia en outsider til finaleplass til 2,15, mens både Irland, Slovenia og Albania er høyoddsere for de risikovillige; uten at dette bør betraktes som annet enn underholdningsspill.

Konklusjonen blir at man i kveld godt kan holde seg unna innsatser, men de mest aktuelle spillene for min del er:

1,80 på at Norge ryker ut
1,35 på at Polen går videre
1,30 på at Litauen går videre

Den beste høyoddseren etter min mening Slovenia til 5 i odds, med Irland til 4,25 rett bak.

Lykke til!

Innsatser kan gjøres på Dagbladets oddssider, der mine vurderinger daglig ligger - stort sett av sport.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer