Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagdrømte om VM-gullet

Thomas Alsgaard ble best i verden på seks uker. Her forteller 31-åringen om den tunge veien tilbake - og om tremilsgullet han allerede hadde vunnet i sitt eget hode.

VAL DI FIEMME (Dagbladet.no): Det skal noe til før gutten fra Enebakk letter på sløret. I ettermiddag sprudlet han over VM-gullet.

Så fortalte han hva som har rørt seg i hodet hans under skadeavbrekkene tidligere i sesongen, og mens han gjennomførte de knallharde treningsøktene som fikk han i form mot alle odds til VM.

- Det mentale er veldig viktig, spesielt foran VM og OL, sier Thomas.

Og sier at det går an å drømme seg til VM-gull.

- Jeg har hele tida hatt datoen i VM i hodet. Jeg drømmer meg inn i løp, som dette, hvor jeg kommer først inn på oppløpet.

- Mitt største gull

Akkurat det gjorde han i dag. Anders Aukland la seg bak inn mot mål, Frode Estil ved siden av.

Thomas staket raskest inn til til gullet. Til seieren som er viktigere enn alle i de andre i åtte strake mesterskap siden OL i 1994.

- Dette er mitt største gull, definitivt, sier Thomas til Dagbladet.no.

Han tenker tilbake på sykkelulykken i sommer, der han fikk revet av flere sener i handa. Og han minnes med gru sykdomsperioden på tre uker i jula.

Så fulgte januar, da han endelig fikk trent som han ville. Som han pleier å gjøre før mesterskap.

Slik det alltid fungerer.

Tvilen var likevel langt større enn tidligere. Derfor var det ikke gull Thomas hadde i tankene da han stilte med startnummer 1 kl. 10.

- Jeg følte meg i bedre form, og hadde et lite håp om å kjempe med de beste. Kanskje kunne jeg ta medalje.

Takker Gran

Det ble tre norske medaljer, med den edleste til 31-åringen som sjokkerte Bjørn Dæhlie med skøyteseier på tremila så langt tilbake som på OL i Lillehammer.

Slik forklarer Alsgaard hvordan han kan vinne i dag, etter at han har 12. plass som beste verdenscupplassering tidligere i sesongen.

- Jeg har god erfaring med samme treningsopplegg etter dårlige resultater. Også da har jeg klart å komme i form til mesterskap.

Han sender varme tanker til herretrener Carl-Henning Gran som tok ut ham til VM uten en eneste plassering å vise til.

- Jeg må takke treneren, han har hatt troen på meg. Han sa «gjør det du må, jeg tror på deg hvis du sier du er i form».

Lykkedag

Thomas er i gullform. Men det trodde han egentlig ikke da Andrus Veerpalu stakk fra feltet seks km før mål.

- Da Veerpalu dro fra tenkte jeg «det var det». Men så fikk han ikke så stor luke, ikke større enn at jeg kunne gå inn hvis jeg gikk fort. Jeg måtte ta sjansen, sier Thomas.

Resten vet alle. Tre nordmenn kom først i mål i et mesterskap. Det har ikke skjedd siden OL i Albertville for 11 år siden.

- Dette er min lykkedag, sier Thomas.

Hele Ski-Norges også.

KLAR: Etter noe usikkerhet rundt ryggproblemene, stilte Thomas Alsgård (midt i bildet) til start på dagens tremil.
FERDIG: Thomas jubler over målstreken som førstemann. - Jeg har aldri vært så glad over målstreken!
GULL! Her er medaljen han drømte om. - Mitt største gull noensinne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling