TØFFE TAK: Her ser vi New England Patriots' James White i duell med Buffalo Bills Micah Hyde. Førstnevnte blir å se i Super Bowl natt til mandag. Foto: Jim Rogash/Getty Images/AFP
TØFFE TAK: Her ser vi New England Patriots' James White i duell med Buffalo Bills Micah Hyde. Førstnevnte blir å se i Super Bowl natt til mandag. Foto: Jim Rogash/Getty Images/AFPVis mer

Avhengig av smertestillende etter NFL-karrieren

Dagen før Super Bowl: De urovekkende tallene

Mange tidligere spillere sliter med en avhengighet av smertestillende etter karrieren, skriver New York Times.

Natt til mandag går USAs kanskje største sportsbegivenhet av stabelen: Super Bowl. Årets utgave går i Atlanta, der Los Angeles Rams møter New England Patriots i jakten på det gjeve trofeet.

Men dagen før dagen publiserer New York Times en større artikkel der man får se medaljens bakside.

For det er ingen tvil om at amerikansk fotball tærer på kroppen. Ikke bare reint fysisk og prestasjonsmessig, men også i form av harde taklinger og stort press. Det er noe spillerne tilsynelatende sliter med å riste av seg selv etter at karrieren er over.

Misbruk

New York Times omtaler nå det som skal være en omfattende bruk av smertestillende hos tidligere NFL-spillere. Noen begynte å ta smertestillende jevnlig under karrieren for å kunne fortsette å spille. Mange har fortsatt med dette etter endt karriere, og for mange av dem har det resultert i en opioid-avhengighet, skriver avisa.

De viser til tall, lagt fram i fjor, som viser at i underkant av 30 prosent av tidligere spillere sier at de har brukt opioider de siste 30 dagene. Halvparten skal igjen ha sagt at de ikke brukte dem slik de ble anbefalt.

Aaron Gibson, i sin tid ei stjerne i blant annet Dallas Cowboys og Chicago Bears, er åpen om sine problemer. Han er en stor mann med stor toleranse for medisiner - og gikk etter hvert mot sterkere smertestillende, slik som oxycontin, et stoff som er nært i slekt med morfin og heroin.

- De gikk ned på høykant. En lege, som trodde han var den eneste som behandlet meg, sa «Aaron, det jeg gir deg nå er det jeg ville gitt til en alvorlig syk kreftpasient,» sier Gibson til avisa.

En prioritering

Gibson sier for øvrig at han nå har sluttet å ta medisinen. Men når han ser tilbake, sier han at han anså seg selv om pilleavhengig.

- Hvis jeg ikke hadde spilt i NFL, ville jeg ikke vært i denne situasjonen.

Randy Grimes, som spilte nesten ti år i Tampa Bay Buccaneers, er også åpen om problemene. For ham startet det da karrieren brått fikk en slutt.

- Jeg ville bare bli helt nummen. Jeg klarte ikke å se videre. Jeg visste ikke hva det neste steget skulle bli.

Problemet er imidlertid noe NFL prøver å gjøre noe med. Det sier Roger Goodell, kommissær i ligaen.

- Dette er noe vi prioriterer. Vi prøver å ta vare på nåværende spiller så vel som tidligere spillere. Spillerne tas vare på av noen av verdens beste leger, sa han på en pressekonferanse før Super Bowl.

CTE-trøbbel

Mange tidligere NFL-spillere sliter etter karrieren med sykdommen CTE, kronisk traumatisk encefalopati. Det er en degenerativ hjernesykdom som utvikles som følge av hjernerystelser og andre gjentatte hodeskader.

Dagbladet har omtalt tematikken ved flere anledninger. Den norske idrettslegen Lars Engebretsen sier dette har vært et problem i amerikansk fotball i lang tid.

- Hjernerystelser er et stort problem i amerikansk fotball. Det er også det i noen andre idretter, men desidert mest i amerikansk fotball. Man har lurt på i mange år, hva det kan føre til, å få hoderystelser gjentatte ganger, sa Engebretsen til Dagbladet.

Synet i USA er delt. Mange mener at sykdommen også kan skyldes at spillerne i amerikansk fotball gjerne kan leve en litt utsvevende livsstil.

- Det har forekommet misbruk av anabole steroider, og utøverne kan bruke andre stoffer. Men andre mener at studien kan være riktig, at det er hjernerystelsene og de gjentatte treffene til hodet som fører til forandringene i hjernen. Problemet er at det er vanskelig å si. Men faktum er at disse obduksjonene er gjort på unge mennesker, de fleste knapt 30 år, og det er vist at det er forandringer i hjernen når man har spilt i NFL i mange år, sier legen.