- Dagen i dag er vel å sammenligne med en fjerdeplass i et OL

Men Inge Andersen vil ikke kommentere om han har tillit i idretts-Norge etter gårsdagens OL-nei.

(Dagbladet): Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersne, led sitt største nederlag som idrettens øverste ansatte, da Høyres stortingsgruppe sa nei til statsgaranti for et OL i Oslo i 2022 i går.

At nederlaget var surt, la han heller ikke skjul på da Dagbladet møtte ham i idrettens egne lokaler på Ullevaal Stadion i Oslo i formiddag.

- I min jobb må man alltid være forberedt på både seire og nederlag, og det har jeg vært mentalt forberedt på i dette arbeidet også. Jeg har vært landslagstrener i Norge og Sveits i tolv år, så jeg har vært med på mange oppturer, og jeg har vært med på noen fjerde, femte og sjetteplasser. Dagen i dag er vel å sammenligne med en fjerdeplass i et OL, det er litt utenfor pallen, sier Andersen med en kjent referanse til den sureste plasseringen det er mulig å oppnå i et OL.

OL i 2016
For det som etter planen skulle ende med fjorten jubeldager i Oslo og på Lillehammer i 2022 endte altså med en brutal dagen derpå for Idrettforbundet og Andersen.

Selv hadde han på følelsen av at det kunne gå den veien i går, men samtidig minner han om at Norge og Lillehammer faktisk skal arrangere et OL allerede i 2016.

Ungdoms-OL, som av mange ble sett på som et pliktarrangement på veien mot et OL i Oslo, blir nå det eneste olympiske arrangementet i Norge på ganske mange år. Der vil mange av de utskjelte IOC-medlemmene også dukke opp.

- En viktig appell for meg i de neste timene og dagene er at vi skal faktisk arrangere et ungdoms-OL i 2016, vi skal ha IOC på besøk, vi skal være vertskap for en idrettsverden, både i et ungdoms-OL, et skiskytter-VM i Holmekollen i 2016, i et sykkel-VM, kanskje i et ski-VM i Trondheim. Vi må nå samle nasjonen og være et flott og fint vertskap, vise fram den flotte demokratiske idrettsbevegelsen og den flotte idretten vi har for verdenssamfunnet, sier Andersen.

Svarer ikke på tillitsspørsmål
Hva idrettssjefene har gjort feil i forkant av regjeringens nei til Oslo-OL vil han derimot ikke gå inn på nå. 

- Nå er vel ikke dagen i dag for å gjøre de store evalueringene , og jeg tror at det politiske bildet er veldig sammensatt for at man ikke kom i mål med OL og Paralympics i 2022. Alt dette kommer vi selvfølgelig til å evaluere og beskrive, og vi kommer til å ha et helt åpent sinn til det. Men nå tror jeg vi skal ta  dagen i dag, og de neste dagene, før vi setter oss stille og rolig ned og ser på det.

- Mange mener du nå må vurdere å trekke deg fra jobben som generalsekretær?

- Nå er det sånn at jeg er ansatt som generalsekretær i Norges Idrettsforbund, og jeg rapporterer til idrettsstyret. Vi har utført en jobbb på bakgrunn av et idrettstingsvedtak, og det er helt andre som kontinuerlig vurderer min innsats for norsk idrett. Jeg har ingen kommentarer til det, selvfølgelig.

I morgentimene i dag hadde idrettstyret et møte med Andersen, der de gikk gjennom gårsdagen. Det er også idrettstyret som til syvende og sist avgjør om Andersen får fortsette i jobben.

- Har du tillit i styret?

- Som jeg sier, det er ikke meg som ansetter generalsekretæren. Jeg er øverste ansatt i norsk idrett og jeg rapporterer til idrettstyret. Jeg har utført et oppdrag som idrettstinget vedtok i 2012. Vi gikk sammen inn i dette med Oslo kommune og de samarbeidende kommunene, vi gikk sammen inn i dette med idrettstinget og ikke minst de vinteridrettslige særforbundene, og atten av nitten idrettskretser har støttet oss. Vi jobber definitivt videre. Norsk idrett går 365 dager i året, 24 timers aktivitet, det er ingenting av dette som har stoppet opp med den OL-prosessen. Alle vitkige oppgaver som norsk idrett driver med kommer selvfølgelig det valgte idrettsstyret og meg som generalsekretær til å lede videre i denne tiden som kommer.

Mister frivillige
Samtidig er Andersen klar på at framtida for norsk idrett blir tyngre uten Oslo-OL på programmet. Et møte med de andre nordiske landene viste Andersen hvordan de sliter med å få til frivillighet i våre naboland, og at dette nok også kan bli et problem i tida framover her hjemme også.

- Et OL ville rekruttert et par og tjue tusen nye frivillige til norsk idrett, så den største konsekvensen er jo at den oppvoksende generasjon, de unge som har drømmer og som skal bygge landet etter oss, må se langt etter et fantastisk idrettsarrangement på norsk jord i uoverskuelig framtid. Det er den største konsekvensen av dette.

• Du ser hele intervjuet med Inge Andersen i videovinduet øverst i saken.