Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagen i dag markerer slutten på en epoke i sjakkhistorien

Magnus Carlsen (22) blir trolig verdensmester.

INGEN BLIKKONTAKT: Før partiene starter har ikke Magnus Carlsen og Vishy Anand  sett hverandre i øynene. Etter partiene har de derimot snakket sammen og analysert det som skjedde. Her fra torsdagens niende parti. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
INGEN BLIKKONTAKT: Før partiene starter har ikke Magnus Carlsen og Vishy Anand sett hverandre i øynene. Etter partiene har de derimot snakket sammen og analysert det som skjedde. Her fra torsdagens niende parti. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Sjakkstudio: Dagens parti fra 10:30.

(Dagbladet): I går var premisset enkelt: Vishy Anand måtte satse alt på seier med hvite brikker for fortsatt å henge med i VM-kampen. Magnus Carlsen viste derimot kløkt og klokskap, og utnyttet en Anand-tabbe til å vinne sitt tredje parti.

I dag er premisset kanskje enda enklere: Alt annet enn seier til den indiske verdensmesteren gjør at 22-åringen fra Lommedalen overtar verdensmestertittelen.

Taus Anand - Dette er slutten på en epoke, skrev stormester Nigel Short på Twitter etter partiet i går.

Carlsen ble konfrontert med påstanden på pressekonferansen, men valgte å svare diplomatisk.

- La oss være korrekte denne gangen, sa nordmannen.

Anand kommenterte ikke.

- Jeg tror at vi sakte, men sikkert, kommer til å se at den tidligere generasjonen med storspillere blir erstattet av unge talenter. Det har skjedd mange ganger før, sier Fabiano Caruana til Times of India.

Italiensk-amerikaneren er blant disse unge talentene, bare 21 gammel, og rangert som nummer tre i verden.

Storseier? Men ikke nok med at de unge og freidige ser ut til å ta over sjakkverdenen fra de gamle og rutinerte - de gjør det på en helt rå måte. I alle fall Carlsen, som ifølge TV2 kan bli den mest overlegne verdensmester på 103 år. V

Boris Gelfand, som tapte mot Anand i fjorårets VM-kamp, tilhører også den litt eldre generasjonen. Den 45 år gamle israeleren ønsker ikke å spekulere i hvorvidt Anand gir seg som sjakkspiller etter denne VM-kampen.

- Jeg har ingen formening om hvorvidt en epoke starter eller slutter. Vi må la Anand bestemme over sin egen framtid, sier han til Times of India.

Først skal VM-kampen avgjøres. Carlsen trenger 0,5 poeng på de siste tre partiene for å kunne kalle seg verdensmester i sjakk. Trolig blir det en rask remis i dagens parti, med mindre Anand, «Tigeren fra Madras», har bestemt seg for å kjempe innbitt til siste slutt.

- Jeg tror det blir en nokså rask avklaring. Carlsen spiller sikkert en god og trygg åpning, mens Anand avfinner seg med at det ikke er mulig å vinne, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB.

Partiet kan du selvsagt følge i vårt sjakkstudio fra 10:30.