Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob Ingebrigtsens skjebnedager i 2015

Dagene som kunne ødelagt Jakobs superkarriere: - Kritisk

Det meste har gått på skinner i Jakob Ingebrigtsens (17) kometkarriere, men i 2015 var løpsvidunderet ved et veiskille som kunne ha ødelagt alt.

UNIK: Jakob Ingebrigtsens prestasjoner som 17-åring er helt unike, uansett hvordan man vrir og vender på det. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UNIK: Jakob Ingebrigtsens prestasjoner som 17-åring er helt unike, uansett hvordan man vrir og vender på det. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakob Ingebrigtsens to EM-gull foran et fullsatt Olympiastadion i Berlin gjorde 17-åringen historisk og til en av friidrettens største profiler.

De to fabelaktige EM-gullene var på mange måter et «varslet sjokk». Tenåringssensasjonen har gjennom sine aldersrekorder i en årrekke blitt en svært populær gutt å følge i store deler av friidrettsverdenen.

Der storebrødrene Filip Ingebrigtsen (i ungdommen) og Henrik Ingebrigtsen (de siste åra) har hatt nok av skadeproblemer, men likevel levert historiske idrettsbragder, har det meste gått på skinner så langt for Jakob.

Men i 2015 holdt det på å gå galt. I 2015 var løpstalentet i en kritisk fase i karrieren.

Økt ødem i et bein var i ferd med å utvikle seg mot et tretthetsbrudd da Jakob og pappa Gjert Ingebrigtsen oppsøkte ortoped for å spesialtilpasse skoene.

- Kanskje ikke dette går likevel?

Kombinasjonen voksesmerter i tenårene og høy treningsbelastning var en utfordring for den da 14 år gamle gutten.

- Det var trangt i overgangen mellom fotbladene og leggen, men heldigvis var det falsk alarm, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

DREAM TEAM: Jakob Ingebrigtsen og pappa Gjert Ingebrigtsen jobber hardt sammen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DREAM TEAM: Jakob Ingebrigtsen og pappa Gjert Ingebrigtsen jobber hardt sammen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I NRK-serien Team Ingebrigtsen ble imidlertid suksesstreneren den gang - i 2015 - framstilt som svært bekymret på Jakobs vegne og idrettsframtid.

- Jakob har en feil beinstilling, med veldig innoverfall på beina. Jo mer han løper, jo mer trykk og større belastning blir det. Gjør vi noe feil her, kan vi risikere at han ikke kan drive med løping. Ikke at det er det viktigste i verden, men det er der Jakob har satt sine mål, sa Gjert den gang.

- Men det er den frykten jeg kjenner på. Kanskje han rett og slett ikke kan løpe? Hva med det ekstreme løpstalentet han har? Det er en spennende tid vi går i møte, med en klump i magen. Kanskje ikke dette går likevel?

- Der og da er det kritisk

Med fasiten i hånda vet alle at det ble med skrekken.

Til Dagbladet utdyper Gjert nå frykten:

DÅRLIG START PÅ EM-HELGA: Henrik og Filip Ingebrigtsen manglet ikke bare bagasjen da de ankom Serbia. På hotellrommet var det vegg til vegg-teppe ... Da oppstod en kreativ løsning Video: Henrik Ingebrigtsen via Instagram Vis mer

- Det er alltid sånn når det er noe som dukker opp. Der og da er det kritisk. Man tenker ofte «worst case», men så løser det igjen. Det varte heldigvis bare noen dager, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

De hentet råd hos lege, kiropraktor og fysioterapeut. Jakob trente alternativt en periode, men kom seg raskt tilbake.

Resten er en suksesshistorie uten sidestykke.

17-åringen taklet det profesjonelle og systematiske treningsopplegget fra ung alder på en mesterlig måte og høster i dag fruktene av det. Et åpenbart bevis er de to EM-gullene fra Berlin forrige måned.

Den gradvise progresjonen, den nitide planleggingen fra Gjert og den ekstremt gode gjennomføringskraften har skapt kanskje tidenes største løpstalent.

Skadeforebyggende

Foreløpig flyter det meste riktig vei for en unggutt som har hatt lite skadeproblemer.

- Hva tror du det skyldes?

- Jakob har bygd seg opp gjennom mange år og har blitt veldig robust og solid bygd når det gjelder å tåle belastning, svarer trener og pappa Gjert til Dagbladet.

Mange har sterke meninger om det profesjonelle treningsopplegget som Jakob har vært en del av fra uvanlig ung alder.

Overfor Dagbladet har blant annet den tyske løperen Marcel Fehr kommet med en advarsel, noe som fikk Henrik Ingebrigtsen til å reagere.

Reagerer på Jakob-debatt

Gjert Ingebrigtsen synes diskusjonen er bortkastet.

- Det der går ikke an å si noe fornuftig om. Det folk diskuterer, har utgangspunkt i ingenting. Diskusjonen forutsetter at det finnes et maksimalnivå for utøverne. Hvis man sier at 3.30 er grensa, da er åpenbart Jakob nærme potensialet sitt, men man kan ikke regne på en slik grense. Hva skal man basere det på? Det blir bare synsing, sier suksesstreneren til Dagbladet.

- Men det er klart at Jakob er nærme verdenstoppen, og at det da går an å tenke at han er nærme sitt maksimalnivå. Men hvis det hadde vært slike regler på hva som er maks, hadde det eksistert en fasit. Det finnes ikke.

Han trekker videre fram legendariske Mo Farrah som eksempel:

- Mo Farrah har vunnet mesterskap på mesterskap, men er ikke topp 20 i bestetid på 5000 meter. Det er ikke nødvendigvis den som har høyest maksimalhastighet som vinner. Det er mange egenskaper som er viktige for å vinne et mesterskap.

Rett vei for Henrik

Der Jakob foreløpig har vært skånet for store skadeproblemer, har Henrik hatt det langt tøffere de siste sesongene. Likevel har han levert medaljer som få andre, nettopp på grunn av sine styrker mentalt og taktisk.

- Henrik var mer eller mindre skadefri til han var 18-19 år. Så dro han til USA. Der gikk det meste galt. Det var ikke Henriks feil, men skiftet av miljø og bakterierer. Hele 2011-sesongen røk. 2012-sesongen ble veldig bra, men så fikk han en hamstringssak i 2013. 2014-sesongen gikk bra igjen, forteller Gjert.

En tåskade har imidlertid skapt nye problemer i påfølgende sesonger. Nå peker heldigvis pila riktig vei igjen. I Berlin vant Henrik en ny EM-medalje, og de siste ukene har han levert flere sterke prestasjoner.

- Det har vært en tøff runde i å få trent Henrik opp igjen. Det har vært mye fortvilelse. Vi har ikke sett det beste av Henrik ennå, selv om han har fire EM-medaljer i de siste fire europamesterskapene, på tross av alle skadene. Det er helt unikt.

- Kan Henrik nå nye høyder om han får fortsette kontinuiteten i treningen framover?

- Ja, Henrik vil ta nye steg i 2019 og 2020 og kan være på høyde med Jakob og Filip.

Hyller Henrik

Den mentale biten gjør Henrik Ingebrigtsen helt unik.

- Henrik er mentalt og fysisk skrudd for dette. Hvis vi ser i kontinentalcupen i helga, så ender han opp som nr. 3, selv om hadde nest dårligst årsbeste i feltet. Det sier mye om de taktiske og mentale egenskapene hans, sier Gjert Ingebrigtsen.

- Henrik er skrudd for å holde på med dette. Henrik er aldri nervøs, men alltid klar. Kombinasjonen det fysiske og mentale er ekstremt viktig i mesterskap. Det mentale er kanskje hakket viktigere i mesterskap.

Liker ny øvelse

Blant annet imponerte Henrik Ingebrigtsen under helgas nyvinning, eliminasjonsløpet i kontinentalcupen.

- Hva synes du om konseptet?

- Eliminasjonsløp er helt topp. Vi vil at idretten skal være engasjerende for nye og at det skal være kjekt å se på. De som er først ute med å håndtere det, de har en fordel sammenliknet med de andre. De som er positive stilt, har bedre forutsetninger for å lykkes.

Henrik, Filip og Jakob er alle europamestere og kniver en intern brødreduell parallelt med kampen mot resten av verdenseliten.

- Hvem tror du blir best av dem neste sesong?

- Jeg vil ikke spå hvem som blir best neste år. Filip har det høyeste nivået på 1500 meter per i dag, men går vi opp en distanse er det annerledes igjen. Filip er mer en rendyrket 1500 meter-løper, sier pappa og trener Gjert til Dagbladet.

- Filip har hatt god kontinuitet de siste åra og har restituert seg godt. Han har et veldig godt grunnlag. Vi trener bra selv om vi er skadet. Vi trener dobbelt så mye målt i volum når vi er skadet. Veien tilbake er derfor ikke så lang, til tross for skadeproblemer en periode.

Vil ikke teste ut genene

Kombinasjonen gode gener, mentale egenskaper og systematisk jobbing gir resultater.

- Hvor kommer egentlig de gode genene fra?

- Enten fra mor og far. Det er vel en kombinasjon. Ingen av oss har løpt noe, sier 52-åringen.

- Har du noen gang tenkt på hva du kunne ha utrettet på løpebanen med disse genene?

- Nei, heldigvis ikke. Så slipper vi diskusjonen, svarer Gjert kontant.

Hele Norges coronakart