Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagens gladnyhet? Ingen politirazzia hos FIFA i natt

Men kan vi uansett stole på vinneren i dette valget?

TROVERDIG VINNER?  Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa er favoritt før dagens presidentvalg i FIFA, men en eventuell valgseier er bare første skritt. Det vil ta lang tid å bygge ny tillit. FOTO: REUTERS/Ibraheem Al Omari.
TROVERDIG VINNER? Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa er favoritt før dagens presidentvalg i FIFA, men en eventuell valgseier er bare første skritt. Det vil ta lang tid å bygge ny tillit. FOTO: REUTERS/Ibraheem Al Omari. Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): En detaljert reformplan for det internasjonale Fotballforbundet (FIFA) ligger klar, delegatene på den ekstraordinære kongressen har fått inndratt sine private mobiler og forespørselen om at valget bør foregå i gjennomsiktige glassbur er vurdert på høyeste juridiske nivå i Idrettens Voldtgiftsdomstol (CAS).

Det meste er altså klart for det store interne oppgjøret med fotballens eget skandaleregime, men spørsmål blir likevel:

•• Hvorfor stole på vinneren i dagens presidentvalg?

Det kan bare sporten selv svare på framover, og svaret vil ta tid. For hvor langt er egentlig denne opprydningen kommet?

HELT inn til valget har FIFAs egen uavhengige etiske komite kappet forbindelsen mellom antatte juksere og fotballen med en iver som minner om Robespierre og komiteen for nasjonal sikkerhet under den franske revolusjonen. Men revolusjoner spiser som kjent sine barn. Slik kan dagens dommere fortsatt bli morgendagens dømte.

Da er det nok hakket tryggere med den vanlige juridiske opprydningen som nå foregår både i Sveits, Paraguay og USA. Med mindre du da fortsatt bærer på hemmeligheter fra din glanstid som fotballpamp, og ikke liker et anstendig politi og sånt.

VALGETS favoritt, Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa fra Buhrain, er dessverre i den kategorien. Forleden advarte han sveitsisk politi mot å arrestere fotballedere på besøk til FIFA-kongressen:

- Jeg synes ikke det er rettferdig å benytte seg av en valgdag for å arrestere tilreisende representanter. Det vil sende feil signal til medlemslandene, sa Sjeik Salman i et AP-intervju det er lov til å stusse over. For hva er feil signal? Det at korrupsjon og annen svindel med fotballpenger har konsekvenser?

SISTE POLITIRAID MOT FOTBALLSJEFENE:  Politiet i Paraguay har razzia hos det søramerikanske forbundet (CONMEBOL) for en drøy måned siden. I Zürich har det ennå ikke skjedd noe. FOTO:l REUTERS/Jorge Adorno .
SISTE POLITIRAID MOT FOTBALLSJEFENE: Politiet i Paraguay har razzia hos det søramerikanske forbundet (CONMEBOL) for en drøy måned siden. I Zürich har det ennå ikke skjedd noe. FOTO:l REUTERS/Jorge Adorno . Vis mer

- Jeg frykter at representantene for medlemslandene ikke vil føle seg trygge i Zürich, forklarte Salman videre.

Akkurat det er vel også forklaringen på at så mange ikke føler seg trygge på at sportens interne opprydning er til å stole på, selv om Sjeik Salman tilfeldigvis ble hørt. Etter at den forrige FIFA-kongressen i mai 2015 startet med nattlige massearrestasjoner av delegater og siste eksekutivmøte i desember endte med nye arrestasjoner, fikk alle de 207 utsendte sove denne gangen.

UANSETT er det en avgrunn mellom en organisasjon som lanserer en fiks You Tube-video med budskapet "FIFA har hørt, og FIFA har endret seg", og den mulige presidenten som er mer engstelig for svindlernes følelser enn å få oppklart svindelen.

Fortsatt kommer endringen på glanset papir. Som for eksempel i den imponerende rapporten om fotballens bærekraft utarbeidet etter sist Brasil-VM. Da den ble presentert for ett år siden smilte FIFAs generalsekretær Jerome Valcker til oss på et strålende foto over oppsummeringen av alt det gode fotballen gjorde for Brasil. Mye av det er troverdig, men muligens ikke Valcker selv. Her om dagen ble han avskjediget og utestengt fra all fotball for 12 år av FIFA etter angivelig å ha vært innblandet i billettsvindel og korrupsjon rundt VM-rettigheter.

OM sporten selv har hastverk med å få kappet forbindelsen til de urene, vil de amerikanske og sveitsiske rettsakene mot de til nå tretti arresterte internasjonale fotballederne, ta tid.

Det samme gjelder å gjenopprette tilliten hos de store sponsorene. Sjeik Salman har i motsetning til sin konkurrent sveitsiske Gianni Infantino nektet pengeløfter under valgkampen fordi han frykter at fotballen ikke lenger vil klare å hente inn så store beløp fra sponsorene. Det siste kriseåret har FIFA nesten ikke klart å inngå nye sponsoravtaler. Salman som sitter i finanskomiteen, regner med at de snart må ta av reservefondet på 12 milliarder kroner for å dekke løpende utgifter.

Når det gjelder å nødvendigheten av å bygge tillit, er penger i hvert fall et språk fotballederne verden over forstår.

 

KJØRES BORT :  En av de arresterte i razziaen sist gang FIFA-toppene rett før jul igjen var i byen, kjøres bort i sivil politibil.   EPA/Walter Bieri.
KJØRES BORT : En av de arresterte i razziaen sist gang FIFA-toppene rett før jul igjen var i byen, kjøres bort i sivil politibil. EPA/Walter Bieri. Vis mer