FINLANDIA ANNO 2015:  Poengkolonnen ytterst til høyre i den finske tabellen er så velkomponert at selv Jean Sibelius ville blitt imponert. Mangeårig tabelleser Arne Scheie liker tripp, trapp, tresko-rytmen. Foto: Bjørn Langsem
FINLANDIA ANNO 2015: Poengkolonnen ytterst til høyre i den finske tabellen er så velkomponert at selv Jean Sibelius ville blitt imponert. Mangeårig tabelleser Arne Scheie liker tripp, trapp, tresko-rytmen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Dagens vakreste syn? Tja, hva med denne finske fotballtabellen

Selv Arne Scheie har ikke sett maken.

(Dagbladet:) Det menneskelige øyet kan kose seg med så mangt. For noen er det solnedgangen som gir harmoni. Andre får ikke nok av å la blikket hvile på en nypolert motorsykkel. Kunstelskere finner lykkefølelsen i et galleri.

Går det an å la seg forblinde av en finsk fotballtabell?

Ja, akkurat i dag er det fullt mulig.

Fra 11 til 0 poeng Ta bare en titt på den finske toppserien, som går under navnet Veikkausliga. Der leder HJK Helsinki med 11 poeng på sine fem kamper.

Videre følger Seinajöen med 10 poeng, IFK Mariehamn på 9 og Inter Turku med 8. Slik fortsetter det. Det neste laget har sju poeng, deretter seks - helt ned til bunnlaget på 12. plass. VPS har null poeng. Lagene har riktignok forskjellige antall kamper spilt, men uansett:

De 12 lagene står altså med 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 og 0 poeng.

- Du har sett noen tabeller i ditt liv, Arne Scheie - men har du sett dette før?

- Oi, nei, det har jeg ikke. Jeg har ikke fått med meg de siste resultatene fra Finland, må jeg innrømme, svarer den pensjonerte NRK-fotballkommentatoren.

- Jeg har jo sett noen merkelige utslag opp gjennom åra, men så gjennomført tripp, trapp, tresko har jeg aldri sett før. Når du får spilt mange flere kamper skal det mye til å få til et sånt opplegg. Det må være noe som opptrer tidlig i «festen».

Husker 1970-tabellen - Er det noen spesielle tabeller du husker bedre enn andre fra dine år med fotballen?

- Det er jo mange. Jeg husker mange tabeller mye på grunn av Rosenborgs suverene situasjon, men så husker jeg også den da George Curtis var der. Da Rosenborg nesten ikke scoret mål. De slapp ikke inn noen heller. Geir Karlsen sto i mål - de slapp vel inn fem hele den sesongen. Det må ha vært 45 år siden, sier Scheie.

Og det var det selvsagt. Sesongen var 1970. Rosenborg ble nummer to, med 10-4-4 på 18 kamper. Og 15-5 i målforskjell.

- Hvem tror du vinner i Finland i år, da?

- Det tror jeg lederlaget gjør. HJK fra Helsingfors, svarer Arne Scheie.

Seks uavgjort? Pass på at du beskuer den finske tabellen innen fredag kveld. Da skal alle lagene i aksjon, og den harmoniske poengkolonnen blir uunngåelig ødelagt.

Med mindre alle seks kamper ender uavgjort, da får alle ett poeng - og remsa vil fortsatt se ekstremt velkomponert ut.

Et høyst usannsynlig scenario, selvsagt. Men tabellen slik den står nå har uansett latterliggjort alle sannsynlighetsbegreper.