HUSKER TILBAKE: Dagfinn Enerly brakk nakken i 2005 og havnet i rullestol. Han husker bortekampen mot Ajax som et av høydepunktene i karrieren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HUSKER TILBAKE: Dagfinn Enerly brakk nakken i 2005 og havnet i rullestol. Han husker bortekampen mot Ajax som et av høydepunktene i karrieren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Europa League

Dagfinn Enerly om Ajax-møte: - Det var merkelig stille. Og Zlatan var ufin

44-åringen er den eneste Rosenborg-spilleren som har scoret mot Ajax. I kveld - 15 år seinere - skal Kåre Ingebrigtsen og hans menn prøve seg igjen.

Ajax - Rosenborg, på Max klokka 20.45

AMSTERDAM (Dagbladet): Rosenborg spiller mot Ajax fra klokka 20.45 i kveld. Kampen i Amsterdam handler om billett til gruppespillet i Europa League, og faktisk har lagene bare møtt hverandre to ganger tidligere.

Det skjedde i oktober 2002. Anledningen var gruppespillet i Champions League. Hjemme på Lerkendal endte det 0-0. På Amsterdam Arena tok Ajax ledelsen etter 41 minutter ved Zlatan Ibrahimovic. Fem minutter før slutt utliknet Dagfinn Enerly på straffe. 1-1 ble også sluttresultatet.

- Det var merkelig hvor stille det ble etter straffen, erindrer Enerly.

44-åringen forteller at det går sakte, men sikkert framover etter at han brakk nakken i en Fredrikstad-kamp i 2005. Han må bruke rullestol, men har en optimistisk innstilling.

Et høydepunkt

Bortekampen mot Ajax for 15 år siden ser han på som et av høydepunktene i karrieren. Rundt 42 000 tilskuere var kommet for å se hjemmelaget sette nordmennene på plass. Zlatan Ibrahimovic var i starten av karrieren.

1-1: Dagfinn Enerly jubler etter at han utliknet til 1-1 på straffespark mot Ajax. Foto: NTB scanpix
1-1: Dagfinn Enerly jubler etter at han utliknet til 1-1 på straffespark mot Ajax. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hadde det ikke vært for Enerly, ville det vært en perfekt kveld for svensken. Rosenborg fikk straffe fem minutter før slutt. Dette var noe midtbanegeneral Bent Skammelsrud vanligvis tok seg av. Men fordi han hadde bommet et par ganger, fikk Enerly oppgaven.

- Et skudd fra Frode Johnsen ble reddet med hånda på streken. Da jeg skulle ta straffen, var det 40 000 tilskuere som peip. Jeg klarte å holde det ute og fokuserte på hvor jeg skulle skyte. Det var en grei lettelse da ballen gikk i mål.

Enerly fortsetter:

- Etterpå var stadion helt stille. Det var en merkelig forskjell.

Grisespill

Vingen la merke til en annen ting i kampen: Grisespillet til Ibrahimovic.

MÅL: Zlatan Ibrahimovic feirer etter å ha satt ballen bak Arni Gautur Arason i 2002. Foto: NTB scanpix
MÅL: Zlatan Ibrahimovic feirer etter å ha satt ballen bak Arni Gautur Arason i 2002. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Zlatan var ufin. Han hadde en del etterslengere mot stopperne, spesielt i Amsterdam.

Det siste kan midtstopper Erik Hoftun bekrefte:

- På Lerkendal hadde vi noen dueller som endte med at jeg reiv i stykker drakta hans. Det var selvfølgelig ikke pent gjort. Det hendte at jeg var flink til å holde i motstanderne.

Den nåværende assistenttreneren for Rosenborg fortsetter:

- Da vi kom til Amsterdam, var dette noe Zlatan tydeligvis husket. Det kom et par albuer mot meg helt bevisst. Han var en ung spiller. Siden har han hatt en fantastisk karriere.

Følger med

Rosenborg endte sist i gruppespillet i 2002. Inter vant foran Ajax og Lyon. Enerly spilte i klubben fra 2001 til 2004.

- Jeg følger med Rosenborg i dag. Jeg synes det er gøy når de vinner. Jeg håper og tror de tar seriegull. Det er det laget i Norge som har mest å gjøre i Champions League.

Om Enerly sier Hoftun:

- En flott type. Jeg lærte ham å kjenne som et fantastisk menneske i Rosenborg. Jeg er imponert over pågangsmotet og optimismen han viser hver dag.

Hvem som kommer til gruppespillet i Europa League - Rosenborg eller Ajax - blir avgjort over to kamper. Returoppgjøret spilles på Lerkendal neste torsdag.

Les også: Kåre Ingebrigtsens pressekonferanse

PÅ GAMLE TRAKTER: Erik Hoftun er i dag assistenttrener for Rosenborg. I går kveld var han tilbake på Amsterdam Arena, 15 år etter 1-1-kampen i 2002. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ GAMLE TRAKTER: Erik Hoftun er i dag assistenttrener for Rosenborg. I går kveld var han tilbake på Amsterdam Arena, 15 år etter 1-1-kampen i 2002. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer